Sivas Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği program ile kardeş cemiyet protokolü Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca’nın da katılımıyla gerçekleşti.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odası‘ndaki programda kardeşlik protokolüne imza atan Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Sezerer ve İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak, kardeş cemiyet olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirirken, bu kardeşliğin iki cemiyet arasındaki bağı güçlendireceğini ve ortak projeler geliştireceklerini dile getirdiler.
OĞUZHAN BAYRAK: ÇOK GÜZEL AĞIRLADILAR
İstanbul Avrasya Gazeteciler Derneği Başkanı Oğuzhan Bayrak, imza töreninde şunları söyledi:
“Federasyonumuzun almış olduğu ‘Kardeş Cemiyetler’ anlaşması çerçevesinde biz de düşündük, İstanbul’da en çok nereli yaşıyor? Tabii ki Sivaslı. Biz de bu yüzden Sivas Gazeteciler Cemiyeti ile kardeş dernek olmaya karar verdik. Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Sezerer ve yönetimi bizleri burada çok güzel ağırladı. Bu da seçimimizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Biz de Sivaslı meslektaşlarımızı İstanbul’da çok güzel ağırlamaya çalışacağız.”
YILMAZ KARACA: BAĞLARIMIZ GÜÇLENİYOR
TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise şunları söyledi:
“TGF olarak cemiyetlerimizin ve meslektaşlarımızın birbirlerini tanımak, kaynaşmak ve aile birliğini güçlendirmek için bu uygulamayı başlattık. Daha önce Tekirdağ-Mersin ve Gebze-Zonguldak gazeteciler cemiyetleri kardeş cemiyet protokolünü imzalamıştı bugün de Sivas ve İstanbul Avrasya gazeteciler cemiyetlerimiz imzalıyor. Türkiye’de basın örgütleri içerisinde böyle bir proje yapan kurum yok. Biz her 2 ayda bir yaptığımız başkanlar konseyinde ve zaman zaman cemiyetlerimizin şehirlerinde buna benzer organizasyonlarına katılıyoruz mutlu oluyoruz. Hem meslektaşlarımızı tanıyoruz hem bu şehirlerin Vali, belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini tanıyoruz. Bu kaynaşmanın özelliğidir” dedi.
Konuşmaların ardından iki cemiyet başkanı kardeş cemiyet protokolü imzaladı.
KATILIM YOĞUN OLDU
Program kapsamında İstanbul’dan gelen 30’a yakın gazetecinin yanı sıra TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Genel Başkan Vekili Cafer Esendemir, Genel Sekreteri Bayram Ekici, Genel Başkan Yardımcısı Levent Altun, Mali Sayman Derya Akbıyık, Basın Vakfı yönetim kurulu üyeleri Ahmet Oğuz, Mehmet Işık, Musa Özdemir, Şahin Özer, Bahar Kaymakçı Erdoğan, Niğde Gazeteciler Cemiyeti başkanı Hayrettin Yenel ve çevre illerden de gazeteciler katıldı.
GAZETECİLER SİVAS’A HAYRAN KALDI
Program dolayısıyla Sivas’a gelen misafir gazeteciler, Sivas’a hayran kaldı. Sivas Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği program ile misafir gazeteciler Sivas’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi, gelenek ve göreneklerini adeta birebir yaşadılar.
Gazeteciler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ilişkin sayısız eser ve müze bulunan Sivas’ı gezerken akşamları da Aşıklar Derneği’nin fasıl heyeti ve türkü konserleri ile keyifli anlar geçirirken, Susamışlar Konağı’nda ise Sivas’ın geleneksel çekme tel helva yaptılar. Murat Usta’nın hünerlerine eşlik eden gazeteciler, unlara bulanarak başarılı bir şekilde çekme helva yaptı.
Gazeteciler ayrıca Yıldız Dağı Kayak merkezinde de doyasıya eğlence yaşadılar. Teleferiğe binen ve kızakla kayan gazeteciler, Yıldız Dağı’nın karlı manzaralarına hayran kaldılar.
PROTOKOL ZİYARETLERİ DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Program kapsamında TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Sezerer’in eşlik ettiği TGF heyeti Sivas Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Demirgil, Sivas Esnaf ve Kefalet Kooperatif Birliği Başkanı Mesut Dursun’a protokol ziyaretleri de gerçekleştirdi.
ŞİİR GİBİ ÜÇ GÜNÜN FİNALİNDE İSTANBULLULAR DA SİVAS'A İKİ SEVGİ ŞİİRİ BIRAKTILAR...
İmza töreni öncesi, Pendik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Şehrin Şairleri Şiir Grubu Kurucusu Metin Yazıcı da Sivaslılara, biri 'Kelimeci' adlı şiir kitabından 'Gülümse Bak Kimler Çiçek Açacak' ve Behçet Necatigil'e ait 'Sevgilerde' şiirlerini okudu.
TÜM PROGRAMLARIN SUNUMUNU REGAİP TÜTÜNCÜ YAPTI
Üç gün süren ve birçok noktada ziyaretlerin, özel etkinliklerin gerçekleştirildiği kardeşlik protokolünün tüm programlarının sunumunu Ünlü Komedyen, Radyo ve Televizyon Sanatçısı Regaip Tütüncü yaptı. Tütüncü başarılı sunumları ile olaya renk ve sıcaklık katan isimlerin başında yer aldı.
SİVAS HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir.
Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır. İç Anadolu'nun yüksek platoları üzerinde başlayan ve doğuya doğru yükselen il alanı; kuzey, doğu ve güneydoğuda dağlık ve sarp bir kesimle son bulmaktadır. Ortalama yükselti 1000 metrenin üzerindedir. İlde Kuzey Anadolu sıradağlarının uzantısı olan Köse Dağları, Torosların kuzey kollarından Tecer Dağları ve İncebel Dağları, Akdağlar, Yama Dağı yer almaktadır. Uzunyayla ve Meraküm platoları, ayrıca Kızılırmak, Kelkit, Çaltı vadileri önemli coğrafi oluşumlardır. Önemli akarsuları Kızılırmak, Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı ve Tohma Çayıdır. Sivas ilinin büyük bir kesimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçen karasal İç Anadolu ikliminin etkisinde kalmaktadır. Fakat kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğu Anadolu yüksek bölge ikliminin etkileri bulunmaktadır.
Çeşitli dönemlerde Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis, Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu’nun en eski ve önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Yörede ilk yerleşim Neolitik Çağ’a (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır. 4 Eylül 1919’da Sivas İdadisi/Sultanisi’nde yapılan Sivas Kongresi’nde alınan kararlarla cumhuriyetin temelleri burada atılmıştır. Sivas tarih boyunca Hitit, Kimmer, İskit, Med, Pers, Roma, Selçuklu, İlhanlı,Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Şehrin mimari tarzı Selçuklu döneminin birçok özelliğini taşımaktadır. Taş işçiliği ve süslemeleriyle şaheser niteliğindeki medreseler günümüze dek dimdik ayakta kalarak şehrin karakterini yansıtmaktadır.
SİVAS’TA GEZİLECEK YERLER
Yıldız Dağı Kayak Merkezi
Sivas’ın kuzeyinde bulunan Yıldız Dağı 2 bin 552 metre yükseklikte olup şehir merkezine 58 km mesafededir. Gabro türü kayalardan oluşan kayak merkezi 12-24 derece eğimi ile ideal coğrafik ve topoğrafik özelliklere sahiptir. Türkiye’nin en genç, en güvenli ve en ekonomik kayak merkezi Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezinde 5 mekanik tesis, 110 ve 90 yatak kapasiteli 2 otel, buz park, çocuk oyun merkezi, 5 günübirlik tesis, yapay karlama, sağlık evi, teknik altyapı ve yönetim merkezi binası, bungalov evler ile karakol bulunmaktadır. Yıldız’da kışın kayak, kızak, snowboard yazın ise binicilik, bisiklet, kampçılık, su sporları (botla gezinti, olta balıkçılığı, dalış) yapılabilmektedir. Hem yaz hem de kış mevsiminde gerçekleşen etkinlikler arasında da buz pateni, yamaç paraşütü, trekking yer alır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Hititler Dönemi’nin en erken yerleşim yeri Divriği ve civarında görülüyor. Bölgede bulunan cami ve şifahanesinin 13’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Geniş bir kompleks olduğu için zamanının önde gelen yerlerinden birisi olarak öne çıktığı kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İslam mimarisinin başyapıtı kabul ediliyor. Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk mimari yapı olan ve geçmiş yıllarda tarihi cami ve hastane olarak kullanılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası günümüzde Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından biridir.
Sızır Şelalesi
Merkeze 1,5 saat uzaklıkta Gemerek ilçesi sınırlarında yer alan Sızır Şelalesi el değmemiş doğal güzellikleri sebebiyle koruma altında tutuluyor. Endemik bitki çeşitlerinin içinden dökülen berrak sular Sivas’ta yapılan fotoğraf safarilerinin en sevilen adreslerinden birinin Sızır Şelalesi olmasını sağlıyor. Seyir alanlarına, yürüyüş parkurlarına ve gölgelikli piknik alanlarına sahip olan Sızır Şelalesi taze alabalıklar ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz tesisler de bulunduruyor. Sızır Şelalesi, etrafında bulunan tarihi kalıntılar, mağaralar ve ören yerleri ile Sivas’ın en sevilen kaçış noktalarından biridir.
Aşık Veysel Müzesi
Sivas’ın Sivrialan köyünde bulunan Aşık Veysel Müzesi, Türkiye’nin ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun evidir. 1979 yılında satın alınarak restore edilen ev, 1982 yılından beri ziyaretçilere açık olarak hizmet veriyor. Ünlü ozanın fotoğrafları, kişisel eşyaları ve eserlerinin sergilendiği Aşık Veysel Müzesi keyifli bir gezi noktasıdır.
Buruciye Medrese
13’üncü yüzyılda Keyhüsrev zamanında yapılan medrese dönemin ilim yuvası olması amacıyla inşa ettirilmiş. Anadolu açık avlulu medrese stilinin en etkileyici örneklerinden biridir. Dört eyvanlı, iki katlı planla ve kesme taşlar ile inşa edilmiş olan Buruciye Medresesi yivli kuleleri ile çarpıcı etkiye sahip mimari yapılardan biridir.
Gökpınar Gölü
Merkeze yaklaşık 2 saat uzaklıkta bulunan Gökpınar Gölü, güneş ışınlarının açılarına göre renk değiştiriyor. Bu özelliği ile turistlerin en çok ilgisini çeken destinasyonlardan biri oluyor. Çevresinde kır bahçeleri, yürüyüş parkurları ve mesire alanları bulunuyor. Şehrin kalabalığından uzakta, sakin bir gün geçirmek isteyen turistler ve yerel halk tarafından ziyaret ediliyor. Gökpınar Gölü’nde vakit geçirirken küçük sandallar ile tertemiz gölde geziler yapabilirsiniz. Göl, kalabalık arkadaş grupları veya çocukların piknik yaparak dinlendirici bir gün geçirmelerine de olanak tanır. Pek çok efsaneye konu olduğu bilinen Gökpınar Gölü 3 bin metre karelik genişliği ile etkileyicidir. Berrak suları ile doğal bir akvaryumu andıran Gökpınar Gölü yeşil ve mavinin bütün tonlarını sunuyor.
Çift Minareli Medrese
Sivas Ulu Cami’nin yanında yer alan Çift Minareli Medrese, 1271 yılında İlhanlı veziri Şemsedddin Cüveyni tarafından yapılmıştır. Mimari bir şaheser olan Çift Minareli Medrese iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Kesme taş ile inşa edilmiş, çini örgülü iki minare ile süslenmiş olan Çift Minareli Medrese iç mekanlarında etkileyici eyvanlar ve hücreler bulundurur. Bugüne dek gelebilmeyi başarmış en önemli özelliği ise yüksek taç kapının bulunduğu ön cephesidir.
Şuğul Vadisi
Şehir merkezine bir buçuk saat uzaklıkta yer alan Şuğul Vadisi yüzlerce metre yükseklikte kanyonlara, irili ufaklı mağaralara, derelere ve ırmaklara ev sahipliği yapıyor. Sivas’ta düzenlenen doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Şuğul Vadisi kaya tırmanma ve dağcılık gibi ekstrem sporlar için de ziyaret ediliyor.
Eğri Köprü
Sivas’ın 3 km güney doğusunda Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olan Eğri Köprü Selçuklu döneminde İpek Yolu’na, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de Malatya ve Güneydoğu Anadolu’ya ulaşım sağlamıştır. Selçuklu döneminde inşa edilen ancak yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Eğri Köprü 179,60 metre uzunluk ve 4,55 metre genişlik ile tasarlanmıştır.
Sarissa Antik Kenti
Sarissa Antik Kenti ya da yöre halkı tarafından Kuşaklı olarak adlandırılan antik kent Sivas’ın unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden biridir. M.Ö. 1500’lü yıllara ait yerleşim merkezi olan Sarissa Antik Kenti’nde uzunca bir süre Hitit hükümdarlarının yaşadığı düşünülüyor.
Sivas Kalesi
Topraktepe’de bulunan Sivas Kalesi Sivas’ın gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Kenti tamamen kuşatan dış surları ile M.Ö. 2 bin başlarından itibaren iskan edilen Sivas Kalesi, pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Yedi farklı dış kapıya sahip olan bu kalenin yapılma amacı Moğol istilasına karşı koruma sunmasıydı. Çünkü Moğollar yaptıkları istila ile pek çok bölgeyi yakıp geçmiş ve büyük korku oluşturmuşlardır. Bu yüzden kale yapımı döneminde oldukça önemli bir yere sahipti. Kaledeki her kapının ayrı bir ismi bulunur. Günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi gören Sivas Kalesi’ne merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.
Sivas Atatürk Kongre Müzesi
1919 yılında Sivas Kongresi’nin organize edildiği bina günümüzde Sivas Atatürk Kongre Müzesi olarak hizmet veriyor. Sivas’ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Sivas Atatürk Kongre Müzesi 1970 yılından beri müze olarak hizmet veriyor. Dış cephesi taş, iç cephesi ise ahşap malzeme ile tasarlanan bina Sivas’ın en önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir. Tek başınıza ya da rehberli turlar ile gezebileceğiniz Sivas Atatürk Kongre Müzesi Kurtuluş Savaşı’na dair önemli bir koleksiyon sunuyor.
Lota Gölleri
Hafik’in 3 km doğusunda, Sivas-Erzurum karayolu üzerinde yer alan Lota Gölleri, ilkbaharda yağışların başlaması ile kabarıyor ve göller bir araya geliyor. Dipten gelen kaynaklardan beslenen Lota Gölleri başka yerde görme ihtimaliniz olmayan birçok balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Gürün Kilisesi
Ermeni ustalar tarafından kesme taşlar ile 11 metre yüksekliğinde inşa edilen Gürün Kilisesi bölgedeki ender Ermeni kiliselerinden biridir. Çarpıcı bir mimari ile bölgenin en etkileyici yapılarından biri olarak değerlendiriliyor. Konferans salonu ve kent müzesi olarak hizmet vermesi adına çalışmaların devam ettiği Gürün Kilisesi turistik olarak yapılacak seyahatler için uygun lokasyonlardan biridir.
Eğriçimen Yaylası
Doğa turizmi açısından gelişmiş bir şehir olan Sivas, Trabzon’da bulunan ve dünyaca ünlü Ayder Yaylası’na benzeyen bir tabiat cennetine ev sahipliği yapıyor. Eğriçimen Yaylası adı verilen bu tabiat cenneti, çevresinde bulunan sarp dağların eteklerinde sıralanan büyüleyici yaylaları ile etkileyici bir lokasyondur. Yemyeşil doğal güzellikler ve çam ormanları arasında bulunan ahşap yayla evleri, orman köşkleri, yürüyüş yolları, seyir alanları ve kır bahçeleri gibi olanaklara sahip olan Eğriçimen Yaylası bahar aylarında rengarenk çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Kış aylarında ise kar manzaraları sunuyor. Bu sebeple dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor.
Hafik Gölü Pılır Höyük
Büyük Göl veya Koçhisar Gölü ismi ile de anılan Hafik Gölü Pılır Höyük Sivas merkezine 40 km uzakta, Hafik ilçesinde yer alıyor. Çevresini saran yeşil doğal güzellikler ve tepelik alanlar bulunuyor. Hafik Gölü Pılır Höyük, fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşleri için en sevilen adreslerden biridir. Bölgede pek çok küçük volkanik göl, huzurlu köyler ve yemyeşil dağlar bulunuyor.
Şifaiye Medresesi
Sivas Ulu Camii ve Çifte Minare Medresesi yanında konumlanan Şifaiye Medresesi, Sivas’ın en önemli tarihi hazinelerinden biridir. Yaklaşık olarak 1200’lü yılların sonlarına doğru yaptırılan yapı; dört eyvanlı ve açık avlulu medrese tarzının en başarılı örneklerinden biridir. Hoş bir mimariye sahip olan medrese zamanında dini ve tıbbi alandaki gelişmeleri öğretebilmek amacıyla inşa edilmişti, bu kapsamda da pek çok öğrenciye ev sahipliği yapmayı başarmış ve dönemin önemli eğitim merkezlerinden birisi haline gelebilmişti.
Tödürge Gölü
Tödürge Gölü il merkezine 1 saat uzaklıkta yer alıyor. Zara ilçesi sınırlarında bulunan Tödürge Gölü sarp dağlar arasında masmavi bir manzara sunuyor. Çevresinde küçük turistik işletmeler bulunuyor. Tödürge Gölü’nde balık avlama turları, küçük sandallarla gezintiler ve yüzme gibi aktiviteler yapılıyor. Derinliği 10 metre arasında ulaşan Tödürge Gölü 20’den daha fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor.