Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) pek çok ünlü ismi buluşturan ve bir gün süren marşın kaydı özel bir günde Türkiye’yle buluşmaya hazırlanıyor. Coşku, heyecan ve gururun yansıması olan marşın şiirini Ayten Keyifli kaleme alırken, orkestra şefliğini Can Okan, koro şefliğini ise İlhan Akyunak üstlendi. Marşın seslendirmesini ise Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ve Korosu ile Genç Koro (Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi Korosu) yaptı.
“Paylaşacağımız günü heyecanla bekliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Fazıl Say önderliğinde 230 kişilik dev bir takım ile Cumhuriyet’e en hoş armağanımızı vereceğiz. Sizlerle paylaşacağımız günü heyecanla bekliyoruz” dedi.
“Orkestra ve korumuz da çok iyi”
Türk halkına 100. Yıl Marşı’nı armağan ettiğini lisana getiren Fazıl Say “Bu işin fikir babası İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Marş yazmak kolay değil. Bilhassa âlâ bir şiir bulmak hiç kolay değil. Gelecek vaat eden bir şiir bulmak gerekti. Ayten Mutlu’nun ‘Ver Elini’ şiirini bulduk ve irtibata geçtik. Bu şiirden yola çıkarak bestemi ilerletmek istediğimi söyledim. 30-40 yıl evvel yazılmış bir şiir olduğu için ona yüzüncü yıl ve Atatürk bahisli eklemeler yapmak gerekti. Şiiri bu halde tamamlayarak bunu marş haline getirdim. Provalarımızı yapıp kaydımızı aldık. Orkestramız ve koromuz da çok iyi” sözlerini kullandı.
“Halkımızın bu marşı seveceğini düşünüyorum”
Say, bugün söylediğimiz marşların hepsinin 100 yıllık marşlar olduğunu belirterek, “İzmir Marşı, İstiklal Marşı, 10. Yıl Marşı olsun hepsi çok eski. Bir marşın halk tarafından sevilmesi ve söylenmesi on yıllara uzanan bir süreçtir. Kolay değildir. 2023’te tek 100. Yıl marşı benim olacak diye de bir şey yok. Pek çok proje olacaktır. Ben içime sinen bir marş besteledim ve bunu da en yeterli kaidelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bize sağladığı imkanlarla gerçekleştirdik. Yeterli bir kayıt yaptık ve halkımızın da bu marşı seveceğini düşünüyorum” halinde konuştu.
“Ülkemiz eşsiz bir eser kazanacak”
AASSM Müdürü Emel Akçay Özer ise “100. Yıl Marşı için Fazıl Say ile görüştüğümüzde kendisi bunu milletimize armağan etmek istedi. Bir koşulu vardı Fazıl Say’ın, o da 100 yıl vurgusunu güzelce tabir edebileceği gönlüne nazaran bir eser bulmasıydı. Artık ülkemize eşsiz bir eser kazandıracak olmanın memnunluğu içerisindeyiz” diye konuştu.
“Cumhuriyet coşkusu bu marş ile alevlenecek”
Işılay Saygın Hoş Sanatlar Lisesi Korosu’nun 102 bireyden oluştuğunu lisana getiren koro öğretmeni İlhan Akyunak, “Fazıl Say’ın bestelediği bir marşı seslendirmek bizim için gurur verici bir şey. Kayıt etabı muazzamdı. Gençler mükemmel seslendirdi. Kelamların besteyle ahengi olağanüstü. Bizler bu işin bir modülü olduğumuz için şanslıyız. Umarım 10’larca 100’lerce yıl bu marş herkesin lisanında dolaşır. 100. yıl coşkusu bu marşla bir kere daha alevlenecek ve 10. yıl marşımız üzere yıllarca söylenecek” dedi.
Hibya Haber Ajansı