GündemHaber Girişi : 17 Mart 2023 11:36

‘100. Yılda Türk Kadını’ fotoğraf yarışması

‘100. Yılda Türk Kadını’ fotoğraf yarışması

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’nın 9 Ocak’ta başlattığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışı, hayatın her alanında bayanın yerini ve gücünü fotoğraflarla ortaya koydu. 3 binin üzerinde fotoğrafın katıldığı yarışta; sağlıktan eğitime, sanattan spora birçok farklı alanda çağdaş ve çağdaş Türkiye’nin mimarı bayanların olduğu fotoğrafların yanı sıra kültürel mirasımızın izlerini taşıyan bayanların yer aldığı kareler de ödüllere damga vurdu.

Yanık: “Fotoğraflar üzerinden toplumsal bellek inşa edildi”

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçtiğimiz 100 yılda oluşan görsel hafızada en değerli yeri fotoğrafların tuttuğunu söyledi. Fotoğraflar üzerinden toplumsal bellek inşa edildiğini vurgulayan Bakan Derya Yanık, “Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 1985’den bu yana çok önemli bir bellek inşa ediyor. Bu kapsamda Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ile birlikte milletimize yeni bir hafıza hediye etmeye çalıştık” dedi.

Bakan Derya Yanık, ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını’ fotoğraf yarışının hem fotoğraf sanatının desteklenmesi hem de Türk bayanının toplumsal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerde muvaffakiyetlerinin ortaya konması açısından değerli olduğunu belirterek, “Hem dernek yönetimine hem de katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ödül sahiplerini de tebrik ediyorum” diye konuştu.





420 fotoğrafçı, 3 bin 59 kare fotoğraf

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’nın Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ile birlikte düzenlediği yarışa 420 fotoğrafçı, 3 bin 59 kare fotoğrafla katıldı ve mükafatları verildi.

‘’Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışması birinciliğini Covid-19 salgını sırasında koronavirüse yakalanan annelerin bebekleriyle ilgilenen hemşire Ece Özcan’ın olduğu kareyle Uğur Yıldırım aldı.

Genç Bayanlar Eskrim Kılıç Ulusal Kadro kaptanı Nisanur Erbil’in portresiyle Selahattin Sönmez’in ikinci olduğu müsabakada, Mehmet Yılmaz ise İzmir Güzelyalı Köprüsü’nde spor yapan bayan fotoğrafıyla üçüncülüğü kazandı.

Kadın polisler karesiyle Ozan Güzelce, dansçı Ela Şahin karesiyle Muzaffer Murat İlhan, Türkiye’nin tek bayan nalbantı Şeyma Kalkan karesiyle Deniz Kalaycı, sanatçı Deniz Sağdıç karesiyle Fazilet Şahin, ulusal voleybolcu Eda Erdem’in sevinç karesiyle Mert Bülent Uçma yarışta mansiyon alırken; müzisyen Dilan Lutfunsa karesiyle Murat Bakmaz, heykel boyama yapan genç bir bayan karesiyle songül Geyik, öğretmen Melike Taşkın ve halı dokumacılığı yapan Güneş Tunç kareleriyle Ufuk Turpcan ise etkileşim ödüllerinin sahibi oldu.

“100.Yılda Türk Kadını” fotoğraf yarışı jürisi

İletişimin güçlü aracı ve dünyanın ortak lisanı olan fotoğraf aracılığı ile Cumhuriyetin 100. Yılında Türk bayanının muvaffakiyetlerinin ortaya konmasının amaçlandığı yarıştaki arşiv stant ve basılı yayınlarla Türkiye’nin farklı kentlerine taşınacak. Yarışın heyetinde ise Depo Photos Genel Yayın Direktörü Abdurahman Antakyalı, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı Basın Müşaviri Celal Çamur, AFSAD Lideri Cengiz Oğuz Gümrükcü, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı Bayanın Statüsü Genel Müdürlüğü Temsilcisi Meral Bayazıt, Gezginfoto Genel Yayın Direktörü Nihan Özgen Meleke, TFMD Lideri ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri İstek Özel ile Başşehir Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Kısım Lideri Sevimli Gazialem yer aldı.

Ödül alan kareler

100. Yılda Türk Bayanı Birincisi, Uğur Yıldırım; Sancaktepe Şehit Profesör Hekim İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni doğan ağır bakım ünitesinde misyon yapan hemşire Ece Özcan, annesi koronavirüse yakalanan küçük bebeklerle ilgileniyor.

100. Yılda Türk Bayanı İkincisi, Selahattin Sönmez; Genç Bayanlar Eskrim Kılıç Ulusal Kadro kaptanı Nisanur Erbil.

100. Yılda Türk Bayanı Üçüncüsü, Mehmet Yılmaz; İzmir, Güzelyalı Köprüsü’nde sabah sporu yapan bir bayan.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Ahmet Serdar Eser; Antalya’da itfaiye eri bayan alevlerle çaba ediyor.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Ozan Güzelce; Koronavirüs önlemleri kapsamında İstanbul’da uygulanan sokağa çıkma yasağında Taksim Meydanı’nda güvercinleri besleyen bayan polisler.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Muzaffer Murat İlhan; Denizli Pahoy Dans Kulübü dansçılarından Ela Şahin.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Deniz Kalaycı; Türkiye’nin faal olarak çalışan tek bayan nalbantı Şeyma Kalkan.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Fazilet Şahin; Sanatçı Deniz Sağdıç, atıkları sanat yapıtına dönüştürüyor. Sağdıç, İGA İstanbul Havalimanı Atık Sistemlerini ziyareti sırasında meşrubat kutusu atıklarıyla.

100. Yılda Türk Bayanı Mansiyon, Mert Bülent Uçma; Türk Ulusal Ekibi, 2019 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda Hırvatistan’ı 3-2 yenerek çeyrek finale yükseldi. Ekip kaptanı Eda Fazilet Dündar’ın aldığı bir sayı sonrasında objektife yansıyan sevinci.

100. Yılda Türk Kadını Etkileşim Ödülü, Murat Bakmaz; Müzisyen Dilan Lutfunsa, İstanbul’un ünlü İstiklal Caddesi’nde sokak müziği yapıyor.�

100. Yılda Türk Bayanı Etkileşim Ödülü, Songül Geyik; Tarsus Elif Hatun Konağı’nda, heykel boyama yapan genç bir bayan.�

100. Yılda Türk Bayanı Etkileşim Ödülü, Ufuk Turpcan; Öğretmen Melike Taşkın, Hatay’ın Altınözü ilçesi Kılıçtutan Köyü’nde koronavirüs pandemisi nedeniyle açık alanda öğrencilerine eğitim veriyor.

100. Yılda Türk Bayanı Etkileşim Ödülü, Ufuk Turpcan; Güneş Tunç, bayanlar tarafından el dokuma halıcılığın yaşatılmaya çalışıldığı Uşak Belediyesi’ne bağlı ‘Dokur Evi’nde halı dokumacılığı yaparak aile iktisadına katkı sağlıyor.

100. Yılda Türk Bayanı sergileme alanlar

Barış Acarlı, Tolga Adanalı, Adem Altan, Ahmet Aslan, Levent Ateş, Engin Ayyıldız, Murat Bakmaz, Mürsel Çetin, Kadir Çivici, Hilal Emnacar, Ozan Güzelce, Dilek İbranoğlu, Mert Gökhan Koç, İhsan Korkut, Levent Kulu, İbrahim Laleli, Sezai Özaltın, Muhammet İtina, Sebahattin Özveren, Selahattin Sönmez, Murat Latife, Yılmaz Topçu, Ayses Ungan, Gülin Yiğiter, Ayşe Yonga

Deprem nedeniyle merasim olmayacak

“Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışı ile ilgili 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi nedeniyle ödül merasimi düzenlenmeme kararı alındı. Fotoğraflar daha sonra açıklanacak tarih ve yerlerde sergilenecek.

Hibya Haber Ajansı