171 YAŞINDA

Öğretmen: öğrenciyi öğretip, eğiterek kendi ayakları üzerinde ayağa kaldıran sevgi ve sabrın temsilcisi bilgi ve beceri sahibi ülkenin çimentosudur

İstanbul Öğretmen Okulu Mezunlar Derneği, Öğretmen Okullarının kuruluşunun 171’i yılını buruk bir coşkuyla kutladı. 

Üç aşamada gerçekleşen muhteşem kutlama programında: İstanbul Öğretmen Okulu’nun Çapa’daki tarihi binasını ziyaret, Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki resmi kutlama, ortaköy’ü ziyaret ve Kadıköy Aden Otel’deki eğlence yer aldı.

Öğretmen okulu 16 Mart 1848 yılında ll. Mahmut’un fermanı ile Cevdet Paşa tarafından İlk, orta, lise ve üniversiteye hoca yetiştirmek amacıyla kuruldu. Dârülmuallimî adıyla yola çıkan okul, isim ve içerik değiştirerek Dârülmuallimîn-i Âliye, Köy Enstitüsü, Öğretmen Okulu, Teknik Öğretmen Okulu, Yüksek Öğretmen Okulu, Eğitim Enstitüsü ve Anadolu Öğretmen Lisesi gibi değişik isimlerle günümüze kadar gelmiş, 2014 yılında tamamen kapanmış, 2019 Haziranında da son mezunlarını vererek tarihe karışmak üzeredir.

 
 

Binlerce mezun vermiş, Parlamentoda vekili, Edebiyat alanında şair ve yazarı, sanat alanında ressam ve müzisyeni, basın sektöründe gazetecisi, sinema ve tiyatroda sanatçısı bulunan, öğretmen okulları şimdi öksüz.

Bu duygu ve düşüncelerle 16 Mart sabahı İstanbul Fatihteki tarihi Çapa Öğretmen Okulu binası önünde poz veren İstanbul Öğretmen Okulu Mezunları, Öğretmen Okullarının kuruluşunun 171 inci yıl kutlama programında yine bir araya geldiler. 

Öğretmen Okulu öğretmenleri Rıdvan Tanrısever, İmdat Halvaşi ve Hamdi Diçle’nin onur konuğu olarak yer aldığı Programa: İstanbul’un bir ucu Pendik’ten Mustafa Telli ve Orhan Güler, Kartal’dan Nigar Kaptan ve Leyla Erdoğan, İstanbul’un diğer ucu Silivri’den Mümin Fidan ve İrfan Kolçak, Büyükçekmece’den Cevat ve Asuman Yılmaz, İstanbul dışında Sakarya’dan Muharrem ve Nahide Öçalan, Bursa’dan Özcan Gökbulut, Tekirdağ’dan Muammer Kolu, Kırklareli’nde Osman Taşkın ve Hasan Öztürk ünde aralarında bulunduğu 400 öğretmen katıldı.

Programın ikinci ayağı Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say salonunda gerçekleşti. Nebi Ceylan’ın sunduğu program Başöğretmen Atatürk ve ebediyete intikal eden öğretmenler adına yapılan saygı duruşuyla başladı. İstiklal Marşımızı hep birlikte söyleyip, İstanbul Öğretmen Okulu Mezunları Dernek Başkanı Mehmet Turgut ve Hasan Pekmezcinin konuşmalarını dinledik. 

Doğumunun 100cü yılı sebebiyle Selahattin Tan şahsında tüm öğretmenlerimizi andıktan sonra mezunlar korosu sahne aldı. Şef Saliç Sezer yönetiminde sahne alan koroya piyanoda Mustafa Şen eşlik etti. Öğretmen Okulu Marşıyla başlayan muhteşem müzik ziyafeti Niksar’ın Fidanlalar adlı türkü ile sona erdi. Koroyu ayakta alkışlarken dün ve bugün arasında gidip geldik. Ressam öğretmenlerin resim sergisini öğle yemeği izledi. 

Eski okulumuz Ortaköy İlk Öğretmen okulu binasını ziyaret edip, Ortaköy’de kumpiri yedik.

Kadıköy Aden Otelde gerçekleşen müzik ve eğlence dolu akşam programı bir birinden ilginç anlara sahne oldu. 40 hatta 50 yıl sonra ilk defa sınıf arkadaşı ile bir araya gelen öğretmenler sevinç gözyaşları dökerken, Başkan Mehmet Turgut’tun: “Öğretmen okullarını kapanması yanlıştır, Milli Eğitim Öğretmen Okullarını yeniden açarak bu yanlıştan dönmelidir. Ülken her yerinde Fen Lisesi, Ticaret lisesi, Spor Lisesi var. Endüstri Meslek Lisesi, Sosyal Bilimler lisesi var. İmam Hatip lisesi var bir tek Öğretmen lisesi yok, Öğretmenlik meslek değil mi? Ya da öğretmenlik çok mu kalay bir meslek?” şeklindeki konuşmasını ayakta alkışladık. 

Katılımcıların her birinin mikrofon başına çıkıp hasret ve sevda yüklü şarkı söylediği, anılarını paylaştığı, gecede hep birlikte halay çekip, dara durduk, horon tepip, semah gösterisi yaptık, İzmirlilerin diz vurduğu zeybeği, Tekirdağ karşılaması izlerken güzel yurdumun dört bir köşesini dolaştık.

Bir birlerine sağlık mutluluk ve uzun ömür dileyen mezunlar, ebediyete intikal eden arkadaşları ve öğretmenlerine Fatihalar okuyup, günü ölümsüzleştiren hatıra fotoğraflarını çekerek öğretmen okullarının yeniden açılmasını temenni edip, birlerine veda ettiler.

Mustafa Telli

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.