PendikHaber Girişi : 18 Nisan 2022 15:04

1970’li Yıllarda Pendik’i Yönetti: Seyit Burhan Toprak

1970’li Yıllarda Pendik’i Yönetti: Seyit Burhan Toprak

Hattat, ressam, seramik sanatçısı, şair. 1932’de Diyarbakır’da doğdu.

Sanat tarihçisi ve edebiyat tarihçisi Burhan Toprak’la (1906-1967) sadece isim benzerliği vardır, ayrı kişilerdir.

İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden mezun oldu. Kendi kendine seramik öğrendi. Ünlü bir seramik firmasının 22 yıl şefliğini yaptı. Haftada bir Güzel Sanatlar Akademisi’nde seramik dersi verdi. Seyit Burhan Toprak, CHP’den Pendik beldesine aday olarak seçimi kazanarak, 1970’li yıllarda Pendik Belediye Başkanlığı yaptı. Hizmetleriyle halkın sevgi ve saygısını kazandı.

Seyit Burhan Toprak’ın Himayesinde Pendik Fileatelisler Kulübü Açıldı

1970’li yıllarda dönemin Pendik Belediye Başkanı rahmetli Seyit Burhan Toprak’ın himayesinde; Pendik Fileatelistler Kulübü ile Pendik Doğu Gücü Model Uçak İskele Gazinosunda ‘Pul ve Model Uçak’ sergisi açıldı.

Gazeteci – yazar Mehmet Kemal, onunla 1978 Haziran’ında yaptığı bir röportajda şu bilgileri veriyor;

“Çocukluğunda Mısır’daki Camiül Ezher Medresesinde okumuş. Hafızlığı, imamlığı var. Bir yandan dincilik, bir yandan resimcilik, ilginç bir adam…

‘Nasıl bağdaştırdınız?’ diye sordum.

‘İslâmiyette resim yok ama, yazı var.’ dedi. ‘Yazı ile biçimler oluşturmak bir tür nonfigüratif resim demek değil midir?

 

Kaynak: Cumhuriyet (26 Haziran 1978),Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, s. 337, 2.bas. 1997),İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015),Biyografi.com

Hazırlayan: Elif Kırnak

 

PENDİK FİLEATELİSLER KULÜBÜ AÇILIŞI