Siber saldırganlar her geçen gün kullanıcılara yeni ve farkına varması güç tehditler oluşturmaya devam ediyor. Bilgisayarlar, markası, işletim sistemi yahut öbür özellikleri fark etmeksizin yüzlerce siber hücuma karşı savunmasız kalabiliyor. Masaüstü pazarındaki %15’lik hissesiyle Mac’ler, bilgisayar korsanları için birincil gaye olarak görülmez fakat, Mac kullanıcılarına yönelik bilhassa macOS’daki zayıflıklardan yararlanmak için tasarlanan ya da toplumsal mühendislik üzere işletim sisteminden bağımsız tehditler de epeyce çoktur. Mac aygıtlarının güvenliğini sağlamak isteyen kullanıcıların dikkat etmesi gereken kıymetli ögeler olduğuna dikkat çeken Laykon Bilişim Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, 2022’de kullanıcıların izlemeleri gereken 5 temel adımı sıralıyor.
Güvenlik güncellemelerini ertelemeyin
Çoğu kullanıcı, uzun vakit aldığı için ya da aygıtında gereğince yer olmadığı için güncellemelerini yüklemekten kaçınıyor. Meğer, sistem güncellemeleri tüm elektronik aygıtlarda olduğu üzere Mac kullanıcılarının da güvenliği açısından en kıymetli adım. Birçok tehdit, ortaya çıkana kadar görünmezdir. Bu nedenle tedbir olarak hep yazılımlarınızı şimdiki tutun.
�Uzaktan erişimi devre dışı bırakın
Çok az kullanıcı Mac’lerdeki uzaktan erişim fonksiyonunu kullanıyor. Uzaktan erişim fonksiyonu, Mac’ler için potansiyel bir risk açığı oluşturabiliyor. Yapılandırmanız yetkisiz uzaktan erişime müsaade veriyorsa siber saldırganlar bu açığı belgelerinize erişmek, kimlik bilgilerinizi çalmak yahut makus maksatlı yazılım yüklemek için kullanabilir. Şayet bu özelliği kullanmıyorsanız kesinlikle devre dışı bırakmalısınız. Ekranınızın sol üst köşesindeki Apple menüsünden sistem tercihlerini seçin ve paylaşıma gidin. Yönetici parolanızla erişimin kilidini açın ve uzaktan oturum açma ve uzaktan idarenin yanındaki kutuların işaretini kaldırın.
Spotlight tekliflerini devre dışı bırakın
Spotlight, Apple’ın macOS ve iOS işletim sistemlerinin sistem genelinde masaüstü arama özelliğidir. E-posta gelen kutunuz, ferdî evraklarınız ve hatta web dahil olmak üzere her yerden bilgi alabilen Spotlight’ı kullanmıyorsanız kesinlikle devre dışı bırakın. Bunun için sistem tercihlerine gidin ve Spotlight’ı seçin. Erişmesini istemediğiniz tüm kutucukların işaretini kaldırın.
Mac’inize ne yüklediğinize dikkat edin
Mac’leri gaye alan en yaygın siber tehditlerden kimileri PUA’lar (Potansiyel Olarak İstenmeyen Uygulamalar) ve reklam yazılımlarıdır. Bu üzere tehditlerle karşı karşıya kalmamak için Mac App Store dışında öbür bir yerden uygulama indirmemelisiniz. Şayet App Store’da aradığınız uygulamayı bulamıyorsanız, internetten indirdiğiniz kaynağın inançlı olduğundan da emin olmalısınız. Şayet internetten uygulama indiriyorsanız, art planda çalışan bir güvenlik tahliliniz olduğundan emin olun.
Bir güvenlik tahlili kullanın
Kötü maksatlı yazılımlar Mac’lerde yaygın olmayabilir fakat, kimlik avı üzere platformdan bağımsız tehditlere karşı doğal olarak savunmasızdırlar. Bunun dışında fidye yazılımı yahut öbür akınlara karşı da savunmasız kalabilen Mac’leri siber saldırganlardan korumak için kesinlikle MAC bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmış Bitdefender Antivirüs gibi ödüllü bir güvenlik tahlili kullanmalısınız.
�
Hibya Haber Ajansı