GündemHaber Girişi : 23 Aralık 2022 10:32

2023 Ocak ayında Emekli Maaş Zammı ne kadar? Emekli Maaşı Hesaplama

2023 Ocak ayında Emekli Maaş Zammı ne kadar? Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli Maaş Zammı Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı asgari ücretini açıkladı. Asgari ücret 2023 yılında 8506 lira oldu. Artış yüzde 54.66 seviyesinde gerçekleşti. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde belirlenecek. Emekli maaşlarına yılda 2 kez, 6 ayda bir enflasyon oranına göre düzenleme yapılıyor.

Temmuz maaş zamlarının ardından yeni yılda yapılacak artışla beraber emekli maaşları da yeniden şekillenecek. SSK, Bağkur ve memur emeklilerinin maaş zammı enflasyon oranına göre netleşecek.

Peki emekli zammı ne kadar olacak, Ocak ayında kaç TL zam gelecek? Ne kadar emekli maaşı alırım? İşte 2023 SSK, Bağkur emekli maaşı hesaplama…

ne kadar emekli maaşı alırım

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memurlar için 2022 yılının ikinci dönemi için yüzde 7 toplu sözleşme zammı bulunuyor ve enflasyon da yüzde 7’nin üzerine çıktığı için Kasım ayı enflasyonu dahil 5 aylık zamları yüzde 15,11’e ulaştı. Ancak bu oran Aralık ayında açıklanacak enflasyon oranıyla yeniden güncellenecek.

Eğer Aralık ayında aylık enflasyon düşerse yüzde 15,11 geriye çekilecek, aylık enflasyon yükselirse yüzde 15,11 oranı artan aylık enflasyon kadar yükselmiş olacak.

SSK ve Bağkurlularda toplu sözleşme bulunmuyor ve 6 aylık enflasyon farkına göre maaşlarına zam alıyorlar. Buna göre SSK ve Bağkurlular şimdiden yüzde 14,05 oranında zammı hak etti. Ancak Aralık ayı enflasyonuna göre bu durum değişebilir.

Aralık ayında aylık enflasyon düşerse yüzde 14,05 olan güncel oran da düşüş gösterecek. Aralık ayında aylık enflasyon yükselirse maaşlarına gelecek zam yüzde 14,05’in üzerinde olacak.

emekli maaşı hesaplama

NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?

Emekli maaşı, SGK’nın ‘Emekli maaşı hesaplama robotu’ üzerinden de sorgulanabiliyor. SGK’nın hizmete sunduğu emekli maaşı hesaplama robotu ile maaşlar hesaplanabiliyor.

4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanır.

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise SGK uygulamasından veya e-Devlet sistemine giriş yaparak kolaya alacakları maaş tutarını görüntüleyebilir. Bu işlem için hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B emekli maaşı hesaplama linkine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçeneklerini seçmeniz gerekmektedir.

4B MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

4C emeklisi olan vatandaşlar da uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ veya e-Devlet sistemine giriş yaparak maaş tutarını öğrenebilir. Bunun için açılan ekrandan istenen bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.

4C MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ