DünyaHaber Girişi : 18 Nisan 2023 09:50

2023’ün ilk çeyreğinde istihdam piyasasında hareketlilik hakim

2023’ün ilk çeyreğinde istihdam piyasasında hareketlilik hakim

Kariyer.net’in açıkladığı istihdam bilgilerine nazaran bu yılın birinci 3 ayında en fazla iş ilanı yayınlayan kesimler sırasıyla Yapı, Üretim ve Bilişim oldu. Meslek.net’in şubat ayında başlattığı Deprem İstihdam Seferberliği kapsamında ise 3 bine yakın şirket zelzeleden etkilenenleri istihdam edebilmek emeliyle ilan yayınladı.

İstihdam piyasasının nabzını tutan Meslek.net, 2023 yılının birinci çeyreğine ait dataları açıkladı. Birinci 3 ayda yayınlanan yeni ilanlar geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 7 artış gösterirken, ilanlara yapılan müracaat oranlarındaki artış ise yüzde 8 oldu. Birinci çeyrekte en fazla iş ilanı yayınlayan kesimler Yapı, Üretim ve Bilişim kesimleri olarak sıralandı. Bununla birlikte geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yeni ilan sayılarında en fazla artış yaşanan dallar sırasıyla; Etraf, Havacılık ve Perakende oldu.

En çok 25-30 yaş ortası gençler iş müracaatında bulundu

2023’ün birinci 3 ayında iş müracaatında bulunan adayların yaş ortalaması 29 olurken en çok müracaat 25-30 yaş ortasındaki adaylar tarafından yapıldı. Başvuran adayların yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı bayanlardan oluştu. Birinci 3 ayda en çok müracaat yapılan konum kümeleri sırasıyla Satış/Pazarlama, Finans ve İdari İşlerden oluşurken, en çok ilan Satış-Pazarlama, Finans ve Teknik Hizmetler konumlarında yayınlandı. Bilişim kesimi özelinde yayınlanan ilanların birinci sırlarında ise; Grafik Tasarım Uzmanı, Yazılım Geliştirme Uzmanı ve Yazılım Mühendisi konumları yer aldı.





18-25 yaş ortası gençlerin en çok başvurduğu birinci üç konum kümesi Satış-Pazarlama, Tıp-Sağlık ve Müşteri Hizmetleri olarak dikkat çekti. Bayan adayların müracaatlarının ise Satış-Pazarlama’dan sonra Finans ve Sıhhat kümelerinde ağırlaştığı görüldü. Yılın birinci aylarında en çok ilan yayınlanan vilayetler İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Ankara ve İzmir’in ilan sayıları geçen yılın birebir devrine nazaran yüzde 12-17 ortasında artış gösterdi.

Sahur saatlerindeki müracaatlarda artış

Başlangıcı mart ayının son iki haftasına denk gelen ramazan ayında sahur saatlerinde yapılan müracaatlar da incelendi. Sahur saatlerinde yapılan müracaatların geçen aya nazaran yüzde 93, geçen yıl ramazan ayının birebir periyoduna nazaran ise yüzde 15 arttığı görüldü. Sahur saatlerinde yapılan müracaatlar, en çok saat 05.00-06.00 aralığında gerçekleşti.

Uzaktan çalışma imkanı sunan ilanlara talep arttı

Deprem felaketi sonrası, uzaktan çalışma imkanı sunan iş ilanlarına yapılan müracaatlarda yüzde 19’luk bir artış yaşandı. Müracaat hareketlerinde dikkat çeken başka nokta ise adayların ikamet ettiği vilayetlerin dışında farklı kentlerdeki uzaktan çalışma imkanı sunan ilanlara başvurmayı tercih etmesi. Farklı kentteki uzaktan çalışma modeli sunan ilanlara yapılan müracaatlar yüzde 27 artarken, uzaktan çalışma modeli bulunan mevcut kentteki ilanlara yapılan müracaatların yüzde 9 arttığı görüldü. Deprem bölgesi özelinde incelediğimizde; uzaktan çalışma modeli bulunan ilan müracaatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandığı görünüyor. İstanbul’da ikamet eden adayların davranışları incelendiğinde ise yaşanan deprem felaketi sonrası uzaktan çalışma modeli bulunan ilanlara yapılan müracaatların yüzde 15 oranında arttığı görüldü.

Deprem istihdam seferberliğine 250 binin üzerinde başvuru

Yaşanan deprem felaketlerinin akabinde Deprem İstihdam Seferberliği başlatan Meslek.net, hayata geçirdiği mikro site aracılığı ile bölge istihdamına katkı sağlamaya devam ediyor. Deprem sonrası bilhassa Hatay, Adana, Diyarbakır ve Gaziantep’te istihdam hareketliliğinin başladığını belirten Meslek.net CEO’su Fatih Uysal, “Deprem İstihdam Seferberliği kapsamında şubat ayından bu yana ilan yayınlayan şirket sayısı 3 bine yaklaştı. En çok ilan yayınlayan birinci beş kesim sırasıyla Üretim / Endüstriyel Eserler, Bilişim, Dokuma, İnşaat ve Otomotiv. Yayınlanan ilanlara şu ana kadar 250 binin üzerinde aday başvurdu. Müracaat yapanların yarısını bayanlar oluşturuyor. Başvuranların neredeyse yarısı 23-35 yaş aralığında ve yüzde 61 üzere büyük çoğunluğu beyaz yaka çalışanlardan oluşuyor. İş arayanların en çok müracaat yaptığı konumlar ortasında Satış, Muhasebe ve Hemşirelik üzere konumlar birinci sıralarda yer alıyor. Bunun bir süreç olduğunun şuuru ile farklı tahlilleri devreye almak için de çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki, birlikte, el birliği ile bu sıkıntı günleri de atlatacağız” dedi.

Depremzede gençler için başlatılan Teknoloji İstihdam Seferberliğine ağır talep

Bölgede istekli olmak için 24 binin üzerinde müracaat yapıldığını söyleyen Uysal, deprem bölgesinde yaşayan gençlere yönelik başka bir seferberlik başlattıklarını söyledi. Uysal, “Depremzede istihdamı kapsamında en çok ilan yayınlayan bölümlerin başında Bilişim geliyor. Yalnızca deprem bölgesinde yaşayan değil sarsıntıdan etkilenip öteki bir kente yerleşen adayların yanı sıra bölgede olup mesleğinin şimdi başında ya da üniversitenin son yılında olan ve teknoloji alanında meslek hayal eden gençleri desteklemenin de çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Bu vizyonla, teknoloji yeteneği platformumuz Techcareer.net ile Teknoloji İstihdam Seferberliği başlattık. Bu seferberlik kapsamında teknoloji alanına yönelmek isteyen gençlerimiz için fiyatsız bootcampler planladık. Bootcamplerde eğitim vermek üzere istekli olarak 33 eğitmen müracaatta bulundu. Eğitmenlerimizin katkısıyla kısa müddette toplam 20 bootcampi müracaata açtık. Bu eğitim programlarına 6 bine yakın gencimiz başvurdu” tabirini kullandı.

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iş fırsatlarına ilgi büyük

Deprem İstihdam Seferberliği kapsamında ayrıyeten online bir fuar düzenleyerek iş arayanlar ile patronları bir ortaya getirdiklerini söyleyen Uysal şöyle devam etti:

“Kurum içi teşebbüsümüz WeBrand’in düzenlediği Deprem İstihdam Seferberliği Fuarı’nda bölgedeki adayları patronlarla buluşturduk. Fuara 98 şirket katıldı, katılan aday sayısı ise 7200’den fazla. Deprem bölgelerinden iştirak yüzde 92 oranındaydı. Adaylar tarafından en çok ilgi gören bölüm Bilişim oldu. Bilişim’i sırasıyla Üretim, Besin, Otomotiv ve Turizm izledi. Fuarda en çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan iş fırsatlarının değerlendirildiğini gözlemledik. Bu bölgelerde yaratılacak ek istihdamın hem toplumsal olarak hem de ekonomik manada yaraların sarılmasına çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Hibya Haber Ajansı