GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 12:38

21 Mart Down Sendromu Günü mesajları ve sözleri! Down Sendromu Nedir?

21 Mart Down Sendromu Günü mesajları ve sözleri! Down Sendromu Nedir?

21 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edildi. Her 21 Mart Down Sendromlular Günü olarak kutlanıyor. Dünya Down Sendromu Günü‘nde dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Vatandaşlarda bugüne özel mesajları ve sözleri araştırıyor. İşte 21 Mart Down Sendromu Günü mesajları, En güzel Down Sendromu Günü sözleri!

21 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edildi.

Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom’lu bireylerde ki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Farkındalık adına kutlanan�21 Mart‘a özel mesajları ise arama motorlarında çok araştırılanlar arasında.

DOWN SENDROMU GÜNÜ MESAJLARI!

Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
  • Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
  • “Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?”
  • Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.
  • Genetik farklılık toplumdan soyutlanmayı gerektirmez, şimdi her zamankinden daha fazla içiçe olma zamanı… Gününüz kutlu olsun sizi seviyoruz…
  • “Sıradan olmak ile muhteşem olmak arasındaki fark sadece küçük fazladan bir kromozom.”
  • Dünya farklılıklarla güzel. Down Sendromu Farkındalık Günü kutlu olsun.
  • Down Sendromlu çocukların insani değerleri yüksektir, yalan nedir bilmezler, yürekleri sevgi doludur ve sevgileri karşılıksızdır.
  • Tıpkı sizin gibiyiz +1 farkla…
  • Down sendromlu bireyler, hayatı dolu dolu yaşarlar ve hayatlarımıza anlam katarlar.
  • Down sendromu, bir engel değil, farklı bir zeka tipidir.
  • Down sendromlu bireylerin, güçlü, dayanıklı ve sevgi dolu olduğuna inanıyoruz ve onların hayatlarına dokunarak toplumda farkındalık yaratmak istiyoruz.
  • Down sendromlu bireylerin, topluma farklı bir bakış açısı sunarak, insanlığı daha güçlü kıldığına inanıyoruz.

DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ SÖZLERİ�

"Down sendromlu insanlar, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için bizlere ilham veriyorlar."

“Down sendromlu insanlar, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için bizlere ilham veriyorlar.”

Karen Gaffney

“Down sendromlu insanlar, engel değil, fırsatlar sunan bireylerdir.”

Stephanie Holland

“Down sendromu, hayatın farklı bir yoludur. Bu yolculukta yanımızda olan sevgi ve dayanışma bizi güçlü kılar.”

Meryem Uzerli

“Down sendromu, sadece bir genetik farklılıktır. Her insanın eşsiz olduğu gibi Down sendromlu insanlar da eşsizdir.”

Dr. Brian Skotko

“Down sendromlu bireyler, sadece farklı bir yolculukta olan harika insanlardır. Onlar da aile, arkadaşlık, sevgi ve mutluluk ararlar.”

Karen DeFelice

“Down sendromlu insanlar, sevgi dolu, neşeli ve hayat dolu bireylerdir. Onlar, dünyanın en güzel insanlarından biridir.”

Sally Phillips

“Down sendromlu bireyler, sadece farklı bir bakış açısı sunarlar. Onların hayatları, bizlere insan olmanın ne anlama geldiğini hatırlatır.”

Diane Dokko Kim

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir.

Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir.

Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir. Down sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır. Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Down sendromuna her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında rastlanır. İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir, diğer etkenlerin payı küçüktür.

Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısına sahip olan bazı insanlarda da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduğu badem biçimli göz, palebral yarık, düşük kas tonusu, ayak başparmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boşluk ve sarkık dil morfolojisi görülebilir. Bu semptomların hepsi görülecek diye bir kural yoktur, bazıları olup bazıları olmayabilir. Down sendromunun sağlığa getirdiği sorunların başında ise konjenital kalp defektleri ve kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, obstrüktif uyku apnesi ve tiroid bozuklukları riskleri sayılabilir. Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler.