GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 13:40

21 Mart ekinoksu ne demek, Ekinoks olunca ne olur?

21 Mart ekinoksu ne demek, Ekinoks olunca ne olur?

21 Mart ekinoksu kuzey yarımküredeilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcına işaret eden astronomik bir olaydır. 21 Mart ekinoksu ile birlikte Kuzey yarımkürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.21 Mart ve 22 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Eşit uzunlukta gündüz ve gece yaşanır.

Ekinoks dünyadaki birçok toplum için kültürel ve dini önemi vardır. Kutlama, yenilenme ve büyüme zamanı olarak görülür. Peki, 21 Mart Ekinoksu nedir? Ekinoks olunca ne olur? İşte ekinoks hakkında tüm merak edilen detaylar…

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurmasıyla aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez; İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olmak üzere tekrarlanır.

21 Mart durumu: Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Güneş ışınları Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Sonrasında Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.

Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Aralık:Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarım kürede ise bahara geçiş olur.