GündemHaber Girişi : 30 Mart 2023 17:04

3 Nisan itibarıyla isteyen öğrencilere yüz yüze eğitim verilecek

3 Nisan itibarıyla isteyen öğrencilere yüz yüze eğitim verilecek

Yükseköğretim Heyeti (YÖK) Lideri Erol Özvar, 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Devri’ne ait açıklamalarda bulundu.

Özvar’ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Üniversitelerimizin yurtlarını sarsıntının çabucak sonrasında zelzeleden ziyan gören vatandaşlarımıza tahsis ettik. Yurtlarımız bu evrede gerek barınmada gerekse de öbür temel gereksinimlerin karşılanmasında çok değerli bir hizmet sunmuş ve zelzelenin birinci tesirlerini ortadan kaldırmada değerli fonksiyonlar görmüştür.

Deprem sonrasında kentlerimizin tekrar inşa edilmesinde ve toplumun rehabilitasyonunda bilim insanlarımızın çok kritik rolleri vardır. Yükseköğretim kurumlarımız, bu güç periyotta üzerine düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirmeye devam etmektedir.





Türkiye’de açıköğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 676 bini deprem vilayetlerinde ikamet etmekte yahut o vilayetlerde kayıtlı durumdadır. Hasebiyle yükseköğretim sistemindeki her 6 öğrencimizden birinin sarsıntıdan direkt etkilendiğini söyleyebilirim.

Öğrencilerimizle birlikte bölgede yer alan ve sarsıntıdan direkt ziyan gören 18 üniversitemizde misyon yapmakta olan yaklaşık 17 bin akademisyenin de yaşanan felaketten direkt etkilendiğini sizlere hatırlatmam gerekir. Deprem bölgesinde bulunan üniversitelerimizde misyon yapan idari işçi sayısı ise yaklaşık 30 bin civarındadır. Toplam bin 589 öğrencimizi yaşanan bu büyük felakette kaybetmiş olduğumuzu üzülerek sizlerle paylaşıyorum. Zelzelede 148 akademik ve idari çalışanımız de hayatını yitirmiştir.

30 Mart 2023 günü prestijiyle 11 vilayette bulunan 18 üniversitemizin yerleşkelerindeki bina hasar durumuna bakıldığında ise 4 binanın yıkık, 127 binanın ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı ve 642 binanın hasarsız olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte kampüslerimiz genel olarak kentlerdeki öbür birçok kurum binalarına nazaran daha âlâ durumdadır.

Yükseköğretim Konseyi olarak 17 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nde eğitim-öğretimin uzaktan öğretim metoduyla yürütülmesine ve nisan ayında bahsin tekrar kıymetlendirilerek kamuoyuyla paylaşılmasına karar verdik.

3 Nisan 2023 tarihi prestijiyle 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi’ne mahsus olmak üzere, halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine, yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına, yürürlükte olan Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar’ın 6’ncı hususunda yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine nazaran en fazla yüzde 30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği tarafındaki kısıtlamanın uygulanmamasına, özel öğrenci olarak öbür bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini birebir formda sürdürebilmelerine, nisan ayına ertelenmiş olan derslere ilişkin uygulamaların, yükseköğretim kurumlarının ilgili şuralarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. halde yahut bahar devri içinde, yaz periyodunda ya da bir sonraki eğitim ve öğretim periyodunda yüz yüze yapılabilmesine, bahar periyodundaki orta imtihanların özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç şeffaflık ve denetlenebilirlik unsuru temel alınarak uzaktan öğretim sistemleriyle çevrimiçi yapılmasına, yapılacak değerlendirmelerde açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi imtihanlar, ödevler, çevrimiçi kısa imtihanlar, projeler, Öğrenme İdare Sistemi aktiflikleri, Öğrenme İdare Sistemi kullanım analitikleri ve gibisi uygulamaların kullanılabilmesine, yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik imtihanı üzere imtihanların ise ne vakit ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili heyetleri tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı