DünyaHaber Girişi : 14 Nisan 2023 14:34

44 ilde 77 noktadaki Mobil 1 Center’larda araçlar bayram yolculuklarına hazırlanıyor

44 ilde 77 noktadaki Mobil 1 Center’larda araçlar bayram yolculuklarına hazırlanıyor

118 yıldır Türkiye’de madeni yağ üretimi ve pazarlama faaliyetlerini sürdüren Taşınabilir Oil Türk AŞ, bayram periyodundan yola çıkmaya hazırlananlar için araçlarının bakımlarını yaptırmaları ikazında bulundu. Bu kapsamda Taşınabilir Oil Türk AŞ’nin 44 vilayette 77 noktada faaliyet gösteren Taşınabilir 1 Center hizmet noktalarında, fiyatsız 10 nokta denetim hizmeti sunuyor.

Özellikle aracını bayramdan bayrama uzun yola çıkan araba sahipleri için hayati değere sahip fiyatsız 10 nokta denetiminin kademelerini da kapsayan denetimlerde gerekenler şu formda:

“Yağlar ve hidrolik bakımları yapılmalı”

Araç motor yağı ve yağ filtresi, araç kataloğunda belirtilen müddetlerde değiştirilmeli, uzun seyahatlerde motorun yağ eksiltmesine karşı kesinlikle bir ölçü yağ bulundurulmalı. Yeniden şanzımana da baktırılarak buradaki yağ kaçaklarının denetimi sağlanmalı. Standart kullanım ömrü 2 yıl olan ve fren performansı açısından büyük kıymet arz eden fren hidroliği ise, ömrü dolması beklenmeden mevsim geçişinde denetim edilmeli. Keza direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı denetim edilmeli ve eksik olması durumunda tamamlanmalı.

“Bir lastik az oburu çok fren yapmamalı”

Frenlerin lastikleri eşit düzeyde tuttuğuna emin olunmalı. Araç fren sistemi tüm ayrıntıları ile uzmanlarca denetim edilmeli ve bakımları yapılmalı.

“Klima bakımı önemli”

Standart şartlarda problemsiz çalışan araç klimaları, sıcak havalarda sağlıklı çalışmayabilir. Münasebetiyle ülkü sıcaklığa ulaşabilmek için alanında uzman bir teknisyenden takviye alınmalı, gerekirse klima gazı bastırılmalı ve polen filtresi yenisi ile değiştirilmeli.

“Soğutma sistemine dikkat”

Uzun seyahatlerde motorun hararet yapmaması için soğutma sistemi temizlenmeli, gerekli ölçülerde su ve antifriz tekrar doldurulması gerekir. Ayrıyeten termostatın çalışıp çalışmadığı, kayış, kelepçe ve hortumların sıkılık durumları da denetim edilmeli.

“Aynalar pak silecekler yeni olmalı”

Cam suyu tamamlanmalı ve silecek süpürgeleri denetim edilerek eski ise değişimi yapılmalı. Aynalar ve camlarda da çatlak ve kırık olup olmadığına dikkat edilmeli ve gerekirse müdahale edilmeli.

“Akü denetimi şart”

Uzun mühlet sabit kalan araçlarda oluşabilecek akü zayıflamalarına rağmen, şarj süreci yahut akü değişimi yapılmalı. Ayrıyeten su düzeyleri ve elektrot düzeyleri denetim edilmeli.

“Gece sürüşleri için farlara dikkat”

Yol ve sis farlarının gerçek çalışıp çalışmadığı denetim edilmeli, farlarda sararma, matlaşma, çatlak ve kırık üzere durumlar varsa müdahale edilmeli.

“Aşınmış ve inmiş lastikle yola çıkmayın”

Yaz lastikleri sıcak havalarda sistemsiz yıpranmaya karşı daha sağlam olduğu için kış lastikleri çıkarılmalıdır. Hava basıncı denetimi aksatılmamalı, lastiklerin havaları mümkün olduğunca lastikler soğuk iken ölçülmeli, şayet bir azalma görülüyorsa hakikat hava basıncı ile tamamlanmalıdır. Lastiğin dış derinliğinin boyutu 1,6 mm’den daha düşük olmaması gerek. Başka taraftan tıpkı aks üzerinde bulunan 2 lastik ortasındaki aşınma farkı, 5 mm’den fazla olmamalı. Uzun seyahatler öncesi stepnenin sağlam olup olmadığı, araçta kriko ve lastik değişim ekipmanlarının da varlığı da denetim edilmeli gerekir.

Hibya Haber Ajansı