ABD enflasyon sayıları ve Fed tutanakları üzere kıymetli husus başlıklarını geride bırakan global piyasalarda gözler bugünden itibaren büyük ölçekli şirketler ile devam edecek ABD bilançolarına çevrilecek. Genel olarak bakıldığında beklentilerin zayıf olduğunu görüyoruz. O denli ki evvelki çeyrekte S&P 500 şirketlerinin ortalama net kar sayısında yıllık bazda yaşanan %2,4’lük geri çekilmenin akabinde yılın birinci çeyreğinde %8 civarında daralma yaşanması bekleniyor. Bilançoların bugün bankacılık kesimi öncülüğünde gelecek olması ise sonuçlar kadar gelecek periyoda ait beklentileri de ön plana çıkaracaktır. Bilhassa yaşanan iflasların, kredi şartlarındaki daralmanın ve resesyon ihtimalinin görünümü nasıl etkilediği yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecektir. Hafta içinde açıklanan Fed tutanaklarında yıl içinde resesyon riskine dikkat çekilmesi ise karlılık açısından karamsar bir tablo çiziyor. Bu noktada ikinci çeyrek beklentileri net karda %6’lık daralmaya işaret ederken üçüncü çeyrek varsayımları ise %0 düzeyine yakın seyrediyor.
TL: ABD enflasyon sayılarının akabinde dolar global ölçekte zayıf bir tablo ortaya koysa da TL’nin bundan manalı biçimde dayanak bulamadığını görüyoruz. O denli ki haftaya 19,26 civarında başlayan USD/TL kuru 19,33 düzeyinin üzerini test ediyor. Bunda bilhassa negatif gerçek faizin tesirinin değerli oranda hisse sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere öbür TL’deki negatif gerçek faiz son devirde enflasyonda yaşanan geri çekilmeye rağmen gelişmekte olan ülke para üniteleri ile kıyaslandığında çok daha derin düzeylerde bulunuyor. Yaklaşan seçimin yarattığı belirsizlikler de kurdaki yükselişte hisse sahibi. TL’deki negatif ayrışmaya rağmen bunun piyasa dinamikleri üzerindeki tesirinin son derece hudutlu olduğunu söyleyebiliriz. Son periyottaki hafif üst taraflı eğilimin devam etmesi ise muhtemel görünüyor.
Borsa İstanbul: Haftanın son süreç gününe girerken Borsa İstanbul’un yurt dışına kıyasla daha optimist bir yerde hareket ettiğini görüyoruz. Bu kapsamda hafta başından bu yana bedel kazanımının %4’ün üzerinde seyretmesi dikkat çekiyor. Teknik açıdan ise 5000 puanın üzerinde olunmasının kısa vadeli görünümü güzelleştirdiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Fakat daha kuvvetli bir eğilim oluşması için sırasıyla 5200 ve 5260 puan düzeylerinin aşılması gerekir. Yurt dışında ise bugün ABD bilançolarının gelmeye başlayacak olması global hareketliliği biraz daha artırabilir. Her ne kadar sonuçların Borsa İstanbul’a direkt bir tesiri bulunmasa da şirketlerin ortaya koyacakları tablonun global risk iştahı üzerindeki tesirlerinin yurt içine de yansıma potansiyeli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.
BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 5762.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5723, 5677, 5636 ve 5590 dayanak olarak izlenebilir. 5803, 5849, 5890 ve 5936 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 19.5550 düzeyinde kapatan USD/TL vadeli süreç kontratlarında 19.5355, 19.4965, 19.4570 ve 19.3790 dayanak olarak izlenebilir. 19.5745, 19.6135, 19.6530 ve 19.7310 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak Ünlü & CO
Hibya Haber Ajansı