GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 16:34

“ABD, COVID-19’un kaynağının araştırılmasında siyasi manipülasyonu durdurmalı”

“ABD, COVID-19’un kaynağının araştırılmasında siyasi manipülasyonu durdurmalı”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD Lideri Joe Biden’in COVID-19’un kaynağının araştırılmasına dair yasa tasarısını onaylamasına reaksiyon göstererek, ABD’ye derhal COVID-19’un kaynağının araştırılmasına yönelik siyasi manipülasyonu durdurma davetinde bulundu.

ABD’nin yasa tasarısındaki Çin’le ilgili içeriklerin gerçekleri çarpıttığını, düzmece bilgiler uydurduğunu, rastgele bir ispat olmadan laboratuvar sızıntısı savını yayarak Çin’i karaladığını lisana getiren Wang, ABD’nin bu teşebbüslerine muhakkak karşı çıktıklarını vurguladı.

Çin’in COVID-19’un kaynağının araştırılması meselesindeki tavrının değişmediğini yineleyen Wang, Çin’in öteden beri bahisle ilgili memleketler arası bilimsel araştırmalara katıldığını ve her tıp siyasi manipülasyona karşı çıktığını belirtti.

Şu an COVID-19’un kaynağının bilimsel olarak araştırılmasında karşılaşılan gerçek pürüzün ABD’nin siyasi manipülasyonu olduğuna dikkat çeken sözcü, ABD’nin meseleyle ilgili rastgele bir sorumlu tedbir almadığını, tersine Dünya Sıhhat Örgütü’nün çalışmalarına karışmaya çalıştığını, bilim beşerlerine baskı yaptığını, diğer ülkeleri palavralarla karaladığını ve sorunu siyasalaştırdığını kaydetti.





Sözcü ABD’nin teşebbüslerinin COVID-19’un kaynağının bilimsel araştırmaları için yapılan global işbirliğine mani olduğu üzere, dünyanın salgınla dayanışma içinde çaba gayretlerini bozduğunu, global kamu yönetişim sistemine ziyan verdiğini ve buna kesinlikle milletlerarası toplum tarafından karşı çıkılacağını vurguladı.

Wang, “ABD, derhal siyasi manipülasyondan vazgeçmeli, COVID-19’un kaynağının araştırılmasını siyasallaştırmayı durdurmalı, hatta alet yahut silah haline getirmeye son vermeli. ABD, bir an evvel memleketler arası toplumun legal tasalarına yanıt vermeli ve ülkesinde en erken tespit edilen kuşkulu hadiselerin datalarını DSÖ ile paylaşmalı. Fort Detrick Biyolojik Laboratuvarı ve North Carolina Üniversitesi’ne bağlı biyolojik laboratuvar ve dünya genelinde kurulan biyolojik laboratuvarların durumunu dünya kamuoyuna sunmalı.” diye konuştu.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı