EkonomiHaber Girişi : 10 Nisan 2023 12:20

ABD enflasyonunda gerileme beklentisi sürüyor

ABD enflasyonunda gerileme beklentisi sürüyor

GCM Yatırım Kıdemli Analist Umut Tuncer, piyasaların gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

  • Manşet enflasyonda gerileme bekleniyor
  • Çekirdek enflasyon Fed’i zorlamayı sürdürüyor
  • Enflasyon gerilese de OPEC kararı sonraki periyodu etkileyebilir
  • Sıkı istihdam piyasası enflasyon beklentilerini nasıl etkileyecek?

ABD’de tarım dışı istihdam verisi ile birlikte Fed’in Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artıracağı beklentisi tekrar ön plana çıktı. Faiz artırılmaması ile 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali birbirine yakın seyrettiği için her data değerli hale gelmiş durumda. Bu hafta Mart ayına ait açıklanacak enflasyon verisi de bunların başında geliyor.

  • Şubat ayında enflasyon yıllık bazda 6% olmuştu. Piyasa beklentisi Mart ayında 5,2%’ye yanlışsız gerileme olacağı tarafında.
  • Aynı devirde enflasyon aylık bazda 0,4% seviyesinde oluşmuştu. Beklenti Mart ayında artışın bir evvelki periyoda nazaran 0,3% seviyesinde oluşması istikametinde.
  • Şubat ayında çekirdek enflasyon yıllık bazda 5,5% olmuştu. Mart ayı için beklenti bunun 5,6%’ya yükselmesi tarafında.
  • Aynı periyotta aylık bazda çekirdek enflasyon 0,5% seviyesinde oluşmuştu. Beklenti Mart ayı için 0,4% seviyesinde bulunuyor.

Şubat ayında besin enflasyonunun 0,4% artış yaşamasına karşın güç enflasyonundaki 0,6% gerileme bu durumu dengelemişti. Yıllık bazda besin enflasyonu 9,5%, güç enflasyonu 5,2% seviyesinde bulunuyor.

Gıda ve güç fiyatlarının hesaplama dışı bırakıldığı çekirdek gösterge Şubat ayında yıllık bazda 5,6%’dan 5,5%’e gerilemişti. Bunda ikinci el araç ve sıhhat hizmetleri fiyatlarındaki gerileme takviye sağlamıştı. İkinci el araç endeksinin 2,8% gerilemesiyle birlikte yıllık bazda gerileme 13,6%’ya ulaşmıştı.

Yukarıda da görülebileceği üzere, manşet enflasyonun zayıflama ivmesi konusunda en azından Mart ayı için soru işareti yok. Lakin burada sorun, OPEC’in aldığı üretim kesintisi kararı sonrası artan petrol fiyatları. Mart ayı hesaplamaları bundan etkilenmeyeceği için data aslında bir geçiş sürecini gösteriyor. Nisan ayı hesaplamalarıyla birlikte güç fiyatlarının endekse yansımaları üst istikametli olacaktır.

İkinci sorun ise çekirdek enflasyon. Bu kalemi yıllık bazda aşağı çeken tek unsur ikinci el araç fiyatları. Güç fiyatlarından dolaylı olarak etkilenen ulaşım hizmetleri yıllık bazda 14,6% düzeyinde-ki petrol fiyatlarının artışının sonraki periyot fiyatlarına yansıması muhtemel.

Tarım dışı istihdamda beklenti üzerindeki artış ve işsizlik oranının 3,6%’dan 3,5%’e gerilemesi, ABD’de hali hazırda sağlıklı olarak görülen istihdam piyasasının daha da sıkılaştığını gösterdi. Gelirlerdeki artış suratı yıllık bazda yavaşlasa da, resesyon telaşlarını azaltan istihdam düzeyleriyle birlikte Fed’in 3 Mayıs’ta 25 baz puan faiz artırımı açıklayacağı beklentisi 70% civarına ulaştı. Hasebiyle Mart ayı sonrasında istihdam ve OPEC başlıklarının enflasyonu nasıl etkileyeceği de yılın kalanına ait para siyasetinin şekillenmesinde faal başlıklar olarak izlenecek. Mevcut iki gelişme, şimdilik enflasyonda ivme kaybının yavaşlayabileceği ihtimalinin yükseldiğini gösteriyor.

Hafta içinde TÜFE sayısına ek olarak ÜFE, perakende satış ve Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı hissiyat anketi de yakından izleniyor olacak. Data akışı öncesi teknik beklentilerin yer aldığı haftalık bültene ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak GCM Yatırım – Umut Tuncer
Hibya Haber Ajansı