GündemHaber Girişi : 15 Mart 2023 11:24

“ABD, İngiltere ve Avustralya, hatalı ve tehlikeli yolda ilerlemede ısrar ediyor”

“ABD, İngiltere ve Avustralya, hatalı ve tehlikeli yolda ilerlemede ısrar ediyor”

ABD, İngiltere ve Avustralya önderleri geçen dün bir ortaya geldi ve Avustralya’yı nükleer denizaltılarla donatma planını duyurdu. Avustralyalı yetkili, 245 milyar ABD Doları kıymetindeki nükleer denizaltı planının 2055 yılında tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.

ABD, İngiltere ve Avustralya, ilgili tarafların korkularını görmezden gelerek, nükleer denizaltı işbirliği planını açıkladı. Bu, çok taraflı fikir birliğine ters tek taraflı aksiyon niteliğini taşıyor. Ve ismi geçen üç ülke, yanlışlı ve tehlikeli yolda ilerlemede ısrar ediyor. Bu plan uygulamaya konulursa, kaçınılmaz olarak Asya-Pasifik bölgesinin barış ve istikrarı bozulacak, memleketler arası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sistemine olumsuz tesirler getirilecek ve silahlanma yarışı teşvik edilecek.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) imza atan, ancak ters yönde ilerleyen üç ülke, “örnek bir nükleer silahlanma olayı” düzenledi. Üç ülke arasındaki işbirliği, NPT’nin maksat ve unsurlarını, Milletlerarası Atom Gücü Ajansı Tüzüğü’nü ve Güney Pasifik Nükleer Serbest Bölge Anlaşması’nın ilgili kararlarını ihlal etmiş durumda.

Üç ülke tarafından açıklanan işbirliği detaylarına nazaran yalnızca Avustralya’ya denizaltı satmakla sınırlı kalmayıp, üç ülke işbirliğiyle yeni tip nükleer denizaltı geliştirecek, ilgili bilgi ve teknoloji paylaşımında bulunacak. Bununla birlikte Avustralyalı mürettebatlar eğitilecek. 2023’ten itibaren ABD’li nükleer denizaltıların Avustralya limanlarını ziyaretleri arttırılacak. 2027’den itibaren ABD ve İngiltere Perth yakınlarındaki  HMAS Stirling üssünde denizaltılar konuşlandıracak.





ABD, İngiltere ve Avustralya, NATO’nun bölgesel çatışmaları kışkırtma rutinini kopyalayarak Asya-Pasifik bölgesinde askeri stratejik bir avantaj elde etmeyi hedefliyor.

Ne var ki, nükleer denizaltı işbirliği onların özel sorunu değil. Bu bahis UAEA’ye üye tüm ülkelerin çıkarlarına ait olduğu için, üye ülkelerin ortak kararına bağlanmalıdır.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu- Zhao Quanmin, CRI Haber Merkezi
Hibya Haber Ajansı