GündemHaber Girişi : 24 Şubat 2023 16:20

“ABD’nin balon planı, Çin’i engelleme stratejisine hizmet ediyor”

“ABD’nin balon planı, Çin’i engelleme stratejisine hizmet ediyor”

Çin tarafı bu tesadüf olaya zorlayan sebeplerin yol açtığını tekraren açıklamasına karşın, ABD rastgele bir delil göstermeden meteoroloji balonunun bir casus aracı olduğu tezinde bulundu. Bugünlerde ABD’nin meteoroloji balonu üzerinde tahlil ve araştırma yapmakta olduğu bildiriliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugünkü olağan basın toplantısında mevzuyu kıymetlendirdi.

Sözcü, ABD’nin silahlı gücünü berbata kullanarak milletlerarası kuralları açıkça ihlal ettiğini belirtti. Sözcü, “Meteoroloji balonuna ait enkazın kaldırılmasından enkazdan elde edilen kalıntıların sözde analiz edilmesine kadar olan tüm eylemler, ABD’nin tek taraflı girişimleridir.” diye konuştu.

Wang Wenbin ayrıyeten “Çin’in olayla ilgili gelişmelere yönelik bilgi edinme talebine ABD yanıt vermeyi reddediyor. Diğer olaylarda olduğu gibi, Çin araştırmanın bağımsızlığı ve şeffaflığından ciddiyetle şüphe duyuyor.” sözlerini kullandı.





Sözcü, ABD’nin Çin’e ilişkin meteoroloji balonu hakkındaki tavrının çok evvelden belirlendiğine ve büsbütün Çin’i engelleme stratejisine hizmet ettiğine yer verdi.

Sözcü, ABD Lideri Biden’in 1 Şubat’ta Çin’e ilişkin meteoroloji balonunu düşürme buyruğu verdiğini hatırlatarak, kelamda araştırma raporunun da çok evvelden hazırlanmış olabileceğini, gerçek dışı suçlamalarla dolu raporun hiçbir mana taşımadığını lisana getirdi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı