GündemHaber Girişi : 27 Şubat 2023 17:04

“ABD’nin yaptırımları tek taraflıdır, hukuksuzdur”

“ABD’nin yaptırımları tek taraflıdır, hukuksuzdur”

Mao Ning günlük basın toplantısında, ABD’nin Çinli şirketlere karşı uyguladığı yaptırımların milletlerarası hukukta rastgele bir desteği bulamadığını, BM Güvenlik Kurulu tarafından verilen bir yetkiye dayanmadığını ve Çin’in çıkarlarını önemli bir formda ihlal ettiğini belirtti.

Mao Ning, ABD’nin yaptırımlarından büyük memnuniyetsizlik duyduklarını ve buna karşı çıktıklarını, ABD nezdinde önemli teşebbüslerde bulunduklarını söz etti.

Çin’in Ukrayna konusunda tarafsız ve adil tavrı aldığını, barışçıl görüşmeleri ilerletmek ve sorunun siyasi yollarla çözülmesini sağlamak için uğraş harcadığını hatırlatan sözcü, ABD’nin ise gerginliği arttırmak için şu ana kadar Ukrayna’ya ileri silahlar dahil 32 milyar doları aşan askeri yardım verdiğini, birkaç gün evvel ABD’nin Ukrayna’ya yeni cins 2 milyar dolar fiyatındaki askeri yardım daha sağlayacağını ilan ettiğini söyledi.

Sözcü, ABD’nin bir yandan çatışan taraflardan birine silah sağlarken, öteki yandan Çin’in Rusya’ya silah verdiği tarafındaki palavraları yaydığını, Çinli şirketlere sebepsiz yaptırım uyguladığını, ABD’nin bu teşebbüslerinin zorbalık ve ikili standartların yapıtı olduğunu vurguladı.

Mao Ning, Ukrayna’da savaşın başlamasının birinci yıldönümü münasebetiyle Çin’in krizin siyasi yollarla çözülmesi konusundaki tavır evrakını yayımlarken, ABD’nin ise Çin ve öbür ülkelerin şirketlerine yaptırımlar açıkladığını, kimin barışçıl görüşmeleri ilerlettiği, buna rağmen kimin tansiyonu tırmandırdığının net olduğunu lisana getirdi.

Mao Ning, “ABD’ye dünya ülkelerinin ortak çıkarlarını göz önünde bulundurarak, durumu yumuşatacak ve barışçıl görüşmeleri ilerletecek eylemlerde bulunma, dezenformasyon yaymayı durdurma, Çinli şirketlere yaptırım kararını iptal etme çağrısında bulunuyoruz.” sözünü kullandı.

Çin hükümetinin, Çinli şirketlerin yasal hak ve çıkarlarını müdafaaya devam edeceğine dikkat çeken sözcü, ABD’nin Çinli şirketlere uyguladığı yaptırımlara karşı Çin’in gereken tedbirleri alacağının altını çizdi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı