MagazinHaber Girişi : 19 Kasım 2021 15:01

Pendikli Milli Kaleci: Adem İbrahimoğlu

Pendikli Milli Kaleci: Adem İbrahimoğlu

Adem İbrahimoğlu, 1 Ocak 1957’de Yugoslavya’nın (bugün Makedonya) Manastır kentinde doğdu. 1965’te ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç ederek o dönem Kartal’a bağlı olan Pendik semtine yerleşti. Amatör olarak sırayla Sanatspor, Acarlarspor, Yeşilbağlar, Balkanspor, Fenerbahçe genç takımlarında oynadıktan sonra Çorumspor’da profesyonel oldu.

Daha sonra Eskişehirspor’a transfer olan ve burada başarılı bir performans çizen İbrahimoğlu, 1978-81 sezonlarında Fenerbahçe ve 1981-86 sezonlarında da Beşiktaş’ın kaleciliğini yapmış futbolcudur.

Aynı dönemlerde Türkiye millî futbol takımında da görev alan Adem İbrahimoğlu, daha sonra Antalyaspor (1986-87),Bakırköyspor (1987-89),Gaziosmanpaşa (1989-1990),Nişantaşıspor’da (1990-91) oynamış ve Elazığspor’da (1991-1992) futbolu bıraktıktan sonra da antrenörlük yapmaya başlamıştır.

1996 – 98 yıllarında Fatih Terim’in ekibinde, millî takımın kaleci antrenörlüğü yapmıştır.

Daha sonra Çanakkale Dardanelspor, 2005-2006 sezonunda Beşiktaş alt yapısında kaleci antrenörlük yapmıştır.

Türk Spor Dergisi’nin 9 Ekim 1979 yılında yayımlanan, 67’inci sayısında  Adem İbrahimoğlu’na da yer vermiştir.

Bu sayıda İbrahimoğlu hakkında şu bilgilere ulaşıyoruz:

Boyu: 1.85 – Kilo: 75 – Tahsili: Lise – Futbol Dışı Tutkuları: Müzik ve Kitap – Sevdiği Yemekler: Balık ve Zeytinyağlı dolma – Futbola Başladığı Kulüp: Fenerbahçe Genç – Oynadığı Kulüpler: Pendik Sanatspor, Fenerbahçe Genç, Çorumspor, Eskişehirspor, Fenerbahçe

Ekşi Sözlük’te Adem İbrahimoğlu hakkında yazıları sizlerle derlerdik:

“Eski Milli Kaleci. Kısa dönem Fenerbahçe sonrası 81/88 arası Beşiktaş kalesini korudu. 7 kez A Milli formayı giydi.”

“Geçen sezona kadar Türkiye kupasında Fenerbahçe’nin İngiliz Arsenal’a karşı kaleyi koruyan eski zaman kalecisidir. Bu maçların ilk ayağında hem de Arsenal’de oynanan karşılaşmada resmi maçlarda hiç penaltı kaçırmayan Liam Brady’nin penaltısını kurtarmışlığı vardır.”

Makedonya doğumlu, Pendik Sahil’de sabahları spor yaparken rastlayabileceğiniz milli kaleci.”

“1981-82 sezonu son hafta Beşiktaş – Eskişehir maçında Ziya Doğan’ın attığı ilk gol sonrası; sevinçle elini kale direğine vurup çatlatmış, ikinci devre yerini Rasim Kara’ya bırakmış, 15 sene sonra gelen şampiyonluğun büyük emekçisidir.”

Balkan Yeşilbağlarspor’un teknik direktörlüğünü Adem İbrahimoğlu yaptı.

Efkan Bucak 2015 yılında ‘Balkan Yeşilbağlar Zirvede Tek’ başlıklı bir haber yapmıştır.  Bu haberden yola çıkarak; Balkan Yeşilbağlarspor’un teknik direktörünün Adem İbrahimoğlu olduğunu görüyoruz.

Haberin tamamını aktarıyoruz:

İstanbul 1. Amatör Lig 17. Grup’ta ilk iki maçını kazanan ekiplerin mücadelesinde Balkan Yeşilbağlarspor deplasmanda Çavuşbaşıspor’u 1-0 yendi.

Mavi-Yeşilli Pendik temsilcisi bu skorla üçte üç yaparken rakibini liderlikten indirdi ve kendisi zirveye kuruldu. Kuruluş yılını kutlayan Yeşilbağlarspor bu sezon Süper Amatör Lig’e çıkmayı hedefliyor. Bosna Sancak Kültür Derneği’nin desteğini arkasına alan, sezon başı kampa da giden Pendik temsilcisi Çavuşbaşıspor galibiyeti ile iddiasını ortaya koydu.

Sportif direktörlüğünü, ünlü teknik adam İrfan Buz’un kardeşi Erkan Buz’un yaptığı Balkan Yeşilbağlarspor’u teknik direktör Adem İbrahimoğlu çalıştırıyor.

Bir yanı Siyah – Beyaz öbür tarafı Sarı – Lacivert

Fenerbahçe veya Beşiktaş formasını giymek malum her futbolcuya kısmet olmuyor. Ama kimileri var ki futbolculuk kariyerleri boyunca her iki takım adına da top koşturdular.

Şampiyonluk yolunda büyük önem taşıyan derbi öncesi hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş forması giymiş oyuncular arasında; Adem İbrahimoğlu da var.

Hürriyet gazetesinin 14 Aralık 1999 yılında yayınlamış olduğu haber:

Pendik’in büyük günü

Pendikspor tarihinin en zorlu resmi maçına çıkıyor. Kırmızı – beyazlı ekip, Türkiye Kupası üçüncü kademe maçında kendi sahasında Fenerbahçe ile saat 12:30’da karşılaşacak. İlçe büyük heyecanla bu saati bekliyor.

Pendikspor Kulübü ve Belediye Başkanı Erol Kaya yarınki büyük maça ilişkin görüşlerini şöyle anlatıyor:

‘‘Fenerbahçe gibi büyük bir kulübü ağırlamaktan onur duyuyoruz. Ancak bu baştan havlu atıyoruz, anlamına gelmiyor. Futbolcularımız en üstün performanslarını ortaya koymaya çalışacak. Bize yakışan şekilde oynayacağız. Fenerbahçe son dönemde iyi sonuçlar alamıyor. Dileğimiz lig maçlarında onlar da kendilerine yakışan sonuçları alsınlar.’’

Pendikspor daha önce Beşiktaş ile bir hazırlık maçı oynamış ve 3-2 kaybetmiş. Erol Kaya, maça büyük ilgi olacağı görüşünde.

Pendikspor Kulübü Basın Sözcüsü Ümit Baykara da, Fenerbahçe’nin ligde aldığı başarısız sonuçların, bu maç için ölçü olmayacağını söylüyor: ‘‘Fenerbahçe her zaman Fenerbahçe’dir. Son haftalarda aldığı sonuçlar ölçü olamaz. Rakibimizin gücünü biliyoruz, ama bu bir eleme maçı ve biz de tur atlamak için sahaya çıkacağız.’’

Maç için Fenerbahçeli taraftarlara 500 kişilik bölüm ayrılacak, izdiham yaşanmaması için de gerekli önlemler alınacak.

Fenerbahçe ise hasta ve sakat oyuncular nedeniyle sıkıntılı. Mustafa ve Moldovan yarınki Pendikspor maçında oynamayacak, Preko ve Tayfun’un durumu da maç saatinde belli olacak.

Türkiye’nin en eski spor kulüplerinden Pendikspor’un kökleri 1927’ye kadar uzanıyor.

İlk yıllarında kırmızı beyazlı futbol takımının adı Pendik Gençler Birliği’ydi. O dönemde Pendik’te yapılan maçlarda dönemin devleri Fenerbahçe, Vefa, Beşiktaş’ın yenemediği bir takım olduğu söyleniyor. Kurucuları arasında Şükrü Çetin, Göksel Günay, Aydın Bayraktar, Ali Aksungur, Muhammed Derbert gibi isimler var. Kulüp 1950’de resmi kimliğe büründü. 1986’da profesyonel üçüncü lige çıktı. 1997-1998 sezonunda da şampiyon olarak ikinci lige çıktı. Pendikspor çok sayıda başarılı futbolcu yetiştirdi. Bu sporcular Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi takımlarda oynadı. Pendik’ten yetişen bir çok futbolcu halen birinci ve ikinci liglerde oynuyor. Kulübün profesyonel takımı dışında, amatör klasmanlarda mücadele eden değişik yaş grubunda 4 takımı bulunuyor. Pendikspor maçlarını oynadığı Pendik Stadı 1993’de hizmete girdi. Çim zemini 3 bin 500 kişilik tribünler çevreliyor.

Pendikspor’un yetiştirdiği ünlüler

Yüksel Alkan: Galatasaray,  Adem İbrahimoğlu: Eskişehir, Fenerbahçe, Beşiktaş, Fevzi Layiç: Sarıyer, Karabük, Sakarya, Fenerbahçe, Rize, Beşiktaş,  Erol Şokullu (Küçük Erol): Bolu,  Mustafa Gürsel: Antalyaspor

Kaynak: Ekşi Sözlük, Hürriyet gazetesi, www.yerelfutbol.com, www.peramezat.com, esesarsiv.blogspot.com, Sabah gazetesi, ayaktakileroturanlar.com, Tuna Güneysu arşivi, Vikipedi