MagazinHaber Girişi : 22 Mart 2023 19:06

AHBAP’ın kurucusu Haluk Levent kimdir, kaç yaşında ve nereli?

AHBAP’ın kurucusu Haluk Levent kimdir, kaç yaşında ve nereli?

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası birçok yardım organizasyonunu yöneten Haluk Levent’in hayatı merak konusu oldu. Kurduğu “AHBAP” isimli dernekle geçtiğimiz yıllarda da öğrencilere burs ve yurt desteği sağladı. Ayrıca Haluk Levent, ihtiyaç sahibi hastalara medikal cihaz, ilaç, maddi yardım, kan ve kök hücre gibi konuları sosyal medyada aracılığıyla çözüme kavuşturdu. Peki, Haluk Levent kimdir, kaç yaşında ve nereli, Haluk Levent nasıl ünlü oldu?

Düzenlediği konserlerle tanınan ve çeşitli yardım organizasyonlarıyla adından söz ettiren Haluk Levent, Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası bölgeye ilk ekibiyle giden isimlerden birisi oldu. AHBAP derneği ile birlikte birçok kişinin hayatına dokunan Haluk Levent, bu sıralar sadece şarkılarıyla değil, yardım organizasyonlarıyla da gönüllerde yer edindi. Peki Haluk Levent kimdir, kaç yaşında? İşte, ünlü sanatçının hayatına dair her şey…

Haluk Levent sahilde şarkı söylerken

Haluk Levent Kimdir?

Haluk Levent, 26 Kasım 1968 yılında Adana‘nın Yüreğir ilçesindeki Yamaçlı Mahallesi’nde doğdu. Dokuz kardeşin sekizincisi olan Haluk Levent, ailesinin Nusayri olduğunu fakat Arap olmadıklarını ifade etti. Haluk Levent’in Ela adında bir kız çocuğu vardır.

Haluk Levent Eğitim

İlkokulu Sabancı İlköğretim Okulunda okudu. Adana Atatürk Lisesinden mezun oldu. Sonra sırasıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği, Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik bölümü ve Ankara Üniversitesi Muhasebe bölümünde kısa zamanlar öğrencilik yaptı.

Üniversite giriş sınavlarını kazanıyordu ama ailesinin maddi sıkıntılarından dolayı eğitimini istikrarlı bir şekilde ilerletemiyordu.

haluk levent

Haluk Levent Kariyer

Birçok şehirde dolaşıp şarkı söyledi

Sınavlarla geçen bu yıllar içinde ticaretle uğraşan Haluk Levent, çok başarılı olamadı ve Adana’dan ayrıldı kendini yollara verdi. İlk albümünün “Yollarda” adını alması da bu günlerdeki deneyimlerin sebebidir. Birçok şehirde dolaşıp şarkı söyledi. Kimi zaman hasta bir kız çocuğu için sokak sokak dolaşıp şarkı söyleyerek para toplamaya çalıştı. Bu çabaların bazılarında başarılı oldu.

1992 yılında İstanbul‘a geldi. Ortaköy‘de çeşitli barlarda çalıştı. Yıldıray Gürgen ile tanıştı. 1990’da başladığı albüm çalışmaları zahmetli  üç yılın ardından meyvesini verdi. Temmuz 1993’te Yollarda albümünü çıkarttı. Bu albüm aynı zamanda Anadolu rock müziğinin ortaya çıktığı 70’lerden sonra ikinci yükseliş döneminin ilk eserlerindendir.

Haluk levent konserde şarkı söylerken

‘Yollarda’ 200 Binlik Satış Rakamına Ulaştı

Aynı yıl Moğollar da 20 yıl aradan sonra yeni bir albüm çıkarttı. Yollarda hiç beklenmedik bir şekilde yaklaşık iki yüz binlik satış rakamına ulaştı. Bu, Türkiye müzik piyasasında açılan yeni bir kulvarın milyonları ardından sürükleyeceğine dair ilk işaret gibiydi.

‘Arkadaş’ albümü Anadolu rock müziğinin müzikal anlamda en başarılı örneklerinden biri oldu

İlk albümün ardından Ekim 1995’te Bir Gece Vakti bir milyona yaklaşan satış rakamı yakaladı. Yine 1996’nın hemen sonunda Arkadaş albümü piyasaya çıktı. Bu albümle sanatçı, Anadolu rock müziğin müzikal anlamda en başarılı örneklerinden birine imza atmıştır. Sanatçı Arkadaş albümü için “Bu albümle dünya standartlarını yakaladım” demektedir.

Haluk Levent neden cezaevine girdi?

Ağustos 1997’de on yıl öncesine ait 3 milyon liralık karşılıksız çek nedeniyle tutuklandı ve cezaevine girdi. 9 ay 15 gün cezaevinde kaldı. Cezaevindeyken uzun saçlarını kesip Gülnar’a, yapılması düşünülen nükleer santral projesinin protesto gösterilerine yolladı. Cezaevine girmeden önce oluşturmuş olduğu kayıtlarla Mektup albümünü çıkarttı. Cezaevi yıllarında Kedi Köprüsü adlı ilk kitabını yazdı.

Cezaevinden çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az bir vakti vardı. Çünkü 18 aylık askerlik görevi bekliyordu. Bu koşullar altında Eylül 1998’de Yine Ayrılık albümünü çıkarttı ve askere gitti.

Haluk Levent gitarıyla

Daha önce gidilmeyen yerlerde konserler verdi

Askerdeyken Türkiye’nin daha önce hiç gitmemiş olduğu yerlerinde konserler verdi. Bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konserler verdi. 1999 depreminin ardından İzmit’te kurulan çadır kentlerde bizzat çalışıp çadırlar kurdu. Depremzedeler yararına konserler verdi. Askerdeyken izin günlerinin hepsini stüdyoda geçirdi. 2000’in hemen başında www.leyla.com‘u çıkarttı. Gittikçe dijitalleşen bir dünyada duyguların da dijitalleştiğinden dem vuruyor, “Kamyoncunun Türküsü” şarkısıyla Susurluk’a gönderme yapıyordu.

Bununla beraber Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi kaliteli müzisyenlerle çalışıp albümlerinin kalitesinin artmasını sağladı. Askerlik görevinin ardından sırasıyla Şubat 2001’de Kral Çıplak, Ekim 2002’de Bir Erkeğin Günlüğü, Eylül 2004’te Aç Pencereni, Nisan 2005’te Annemin Türküleri adlı albümlerini piyasaya sürdü. Ayrıca ikinci deneme kitabı olan Moritos’un Düşleri’ni yayımladı.

Sanat yaşamının on beşinci yılına (2005) adım atan sanatçı, bu geçen on beş yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık on bin konsere çıktı. Türkiye'de en çok konser veren sanatçıların başında gelen Haluk Levent, bu konserlerin çok önemli bir kısmından para almamış, konserin gelirini ihtiyacı olan hastalara bağışladı. "Yardımsever Rock’çı" tanımının yakıştırılması bu sebeptendir.

“Yardımsever Rock’çı”

Sanat yaşamının on beşinci yılına (2005) adım atan sanatçı, bu geçen on beş yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık on bin konsere çıktı. Türkiye’de en çok konser veren sanatçıların başında gelen Haluk Levent, bu konserlerin çok önemli bir kısmından para almamış, konserin gelirini ihtiyacı olan hastalara bağışladı. “Yardımsever Rock’çı” tanımının yakıştırılması bu sebeptendir.

Çevre bilincini aşılamaya çalıştı ve çevreye zarar veren projelere dava açtı

Aynı zamanda çevre sorunlarına karşı duyarlılığıyla ön plana çıkan sanatçı, hemen hemen her albümünde çevre bilincini aşılama yolunda şarkılara yer verdi. Türkiye’nin değişik bölgelerinde çevreye zarar verdiği söylenen projeler aleyhine davalar açtı ve açılan davalara müdahil oldu. Mersin’in Kazanlı ilçesindeki Caretta Caretta kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için protesto gösterilerinde bulundu.

2010’un son aylarında Hacivat Karagöz adlı albümünü çıkardı. Sanal âlemde izlenme rekorları kırdı ama kaset-CD satışlarında bu oran görülmedi.

Haluk Levent Vasiyet albümünde, annesinin sevdiği parçaları seslendirdi

Şubat 2014’te Dostane isimli albümünü çıkardı. 2019 yılında Tam Bana Göre isimli albümünü çıkardı. 2021 yılında Vasiyet isimli albümü çıkardı. Haluk Levent bu albümde 2019 yılında kaybettiği annesi Sabriye Acil’in en sevdiği parçaları seslendirdi.

Haluk Levent 2010 yılında 600 bin TL icra borcunu ödeyemediği için tutuklandı

2010 yılında Ankara 5. İcra Mahkemesinin çıkardığı yakalama kararı gerekçesiyle gözaltına alınarak Kadıköy Adliyesi’ne getirildi, 600 bin TL icra borcunu ödeyemediği için tutuklandı. “Dolandırıcılık ve karşılıksız çek” suçlarından kesinleşmiş 3 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevine gönderildi. Cezaevinde başını duvarlara vurarak kendisine zarar verdiği basın tarafından haber yapıldı. 8 yıl sonra beraat etti. Mahkeme, “çıkar amaçlı suç örgütüne üye olma” ve “yağmaya teşebbüs” suçlarından 16.5 yıla kadar hapsi istenen Haluk Levent’in beraatine karar verdi.

Haluk Levent deprem bölgesinde

2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedeler için yardım kampanyası başlattı.

Ahbap Derneği

Haluk Levent’in yaklaşık 2017’de “platform” adı altında faaliyete başlattığı ve ardından dernekleşti. “Ahbap” adlı dernek, öğrencilere burs, medikal cihaz ve ilaç temini, çeşitli yardım, etkinlik, kan ve kök hücre kampanyası ve eğitim faaliyeti düzenliyor. Bunun yanında Ahbap toplumdaki her türlü soruna sürdürülebilir çözümler arayan bir iş birliği hareketi olarak tanımlanıyor.

Ahbap dernek kurucusu Haluk Levent

Solo Albümler

  • 1993 – Yollarda / Bu Ateş Sönmez – Prestij Müzik
  • 1995 – Bir Gece Vakti – Prestij Müzik
  • 1996 – Arkadaş  – Prestij Müzik
  • 1997 – Mektup  – Prestij Müzik
  • 1998 – Yine Ayrılık – Prestij Müzik
  • 2000 – www.leyla.com  – Prestij Müzik
  • 2001 – Kral Çıplak – Prestij Müzik
  • 2002 – Bir Erkeğin Günlüğü – Popüler Müzik
  • 2003 – Özel Canlı İstanbul Konseri -Popüler Müzik
  • 2003 – Türkiye Turnesi 2003 – Popüler Müzik
  • 2004 – Aç Pencereni – Belis-Seyhan Müzik
  • 2005 – Annemin Türküleri – DMC
  • 2006 – Akşam Üstü Mod Müzik – Ozan Video
  • 2010 – Karagöz ve Hacivat – Mod Müzik
  • 2010 – Trilogy- Süper Müzik Yapım
  • 2014 – Dostane – DNK Müzik
  • 2015 – Best of Konserler – Süper Müzik Yapım
  • 2019 – Tam Bana Göre – Pasaj Müzik & Garaj Müzik
  • 2021 – Vasiyet – Pasaj Müzik
Haluk levent ve ekip arkadaşları deprem bölgesinde çalışmalar yapıyor

Konuk Sanatçı Olarak Katıldığı Albümler

  • 2005: Esra Kahraman – Parantez – Nereye Saklarsın
  • 2006: Mehmet Tokat – İnadına Seveceğim – Tükendi Sevdam
  • 2022: Ceylan Ertem – Duyuyor Musun? – Odam Kireçtir Benim / Gönül Çalamazdan Aşkın Sazını / Başka Türlü Bir Şey

Kolektif Albümler

  • 2006: Yaz Şarkıları – Çemberimde Gül Oya
  • 2006: Pop 2006 – İzmir’in Kavakları

Övgü Albümleri

  • 2000: Bülent Ortaçgil – Şarkılar Bir Oyundur – İntegral
  • 2002: Ahmet Kaya – Dinle Sevgili Ülkem – İçimde Ölen Biri
  • 2002: Barış Manço – Yüreğimdeki Barış Şarkıları – Yine Yol Göründü Gurbete
  • 2004: Serhan Kelleözü – Aynı Mahallenin Çocukları – Sormalı, Akdeniz Akşamları
  • 2006: Cem Karaca – Mutlaka Yavrum – Namus Belası
  • 2007: Ezginin Günlüğü – Çeyrek – Sabah Türküsü
  • 2013: Onur Akın – Onurlu Yıllar 25. Yıl – 33 Kurşun
  • 2015: Musa Eroğlu – İle Bir Asır – Cuş Havası
  • 2016: Zülfü Livaneli – Livaneli 50. Yıl “Bir Kuşaktan Bir Kuşağa” – Kan Çiçekleri
  • 2018: Cem Karaca – Merhaba Gençler 2018 – Yorgunum Kaptan