AHİLİK TEŞKİLATI :
AHİLİK, 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş
bir esnaf teşkilatıdır.
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.
Günümüzün 'Esnaf Odaları'na benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlâkın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.
Anadolu'da,
"AHİLİK TEŞKİLATI" nı
'Ahi Evran' kurmuştur.
Asıl adı 'Mahmut bin Ahmet' olan Ahi Evran; 1171 yılında Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğmuştur. Anadolu'da pek çok şehirde bulunan Ahi Evran; Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celâleddin-i Rumi ile aynı çağın bilgesidir.
Padişahlar ve diğer yöneticiler de 'Ahilik Teşkilâtı'nı destekleyerek gelişmesini istemişlerdir.
Türk milletinin temel değerlerinden olan 'Ahilik' insanlar arasındaki ticaret ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas almış bir yaşam tarzıdır.
Ahiliğin amaçları ;
Zenginle fakiri, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “Sosyal Adaleti” gerçekleştirmek olan Ahilik, bu amacına, sağlam bir teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaşmaya çalışmıştır. 'Ahilik Teşkilatı'
gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlamıştır.
Ahi ahlâkı ile yetişmiş olan Osmanlı esnaf ve sanatkârlarında dürüstlük her şeyden önce gelirdi. Haksız kazancı elde etmek bir yana kendisi ve ülkesi hakkında herhangi bir kötü düşünceye neden olacak en ufak bir harekete müsaade edilmezdi.
AHİLİK İLKELERİ :
* İyi huylu ve güzel ahlâklı olmak.
*İşinde ve hayatında güvenilir olmak, kin, hasetlik ve gıybetten kaçınmak.
*Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak.
*Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak.
*Hataları yüze vurmamak .
*Sözünü bilmek, Sözünde Durmak.
*Dostluğa Önem Vermek, tevazu sahibi olmak.
*Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak.
*Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak.
Ramazan ayını idrak ettiğimiz bu günlerde;
Bu mübarek aylar hürmetine; Salih İnsan olmanın faziletlerinden olan, bu güzel değerli hasletlere sahip olmayı Allah herkese nasip etsin inşAllah..
Nurcan Ercan Baki