Kültür ve SanatHaber Girişi : 28 Ağustos 2024 13:29

Ahıska Türklerini Anlatan Belgesel 'Köstekli Saat'

Ahıska Türklerini Anlatan Belgesel 'Köstekli Saat'

Turnagöl Prodüksiyon, 26. yılında Ahıska Türklerinin 1944 yılında Stalin tarafından sürgün edilmesini konu alan özel bir belgesel çekti. TC. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen bu duygu yüklü belgeselin yönetmenliğini ve yapımcılığını Cihan Turnagöl üstlendi.

 

Belgeselin danışmanlığını ve senaristliğini, Ahıskalı yazar Gevher Aktaş Demirkaya yaptı. Demirkaya, aynı zamanda belgeselde oyuncu olarak da yer alarak atalarının sürgün edildiği Ahıska'da 14 Kasım 1944 gecesine tanıklık etti. Gerçek hikâyelerden esinlenerek hazırlanan bu belgesel, Türkiye ve Gürcistan’da çekildi. Ahıskalıların kendi elleriyle döşedikleri raylar üzerinde hayvan vagonlarına bindirilerek bilinmeze sürgün edilmesi ve bu süreçte binlerce Müslüman Türkün Stalin'in politikaları sonucu acımasız hava koşullarında hayatını kaybetmesi belgeselde çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.

 

Yakın zamanda gösterime girecek olan "Köstekli Saat" adlı belgesel, 20’den fazla festivale katılacak. Cihan Turnagöl, aynı projenin film senaryosunu da yazdığını ve yakında çekimlere başlayacağını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.