Akdeniz Belediyesi, ‘Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 101’inci yıldönümünde, kentte kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesinin yakıldığı ilçeye bağlı Nacarlı Mahallesi’nde bulunan Arpatepe’deki siper ve mevzileri yeniden düzenleniyor.
Akdeniz Belediyesi, işgalci Fransız askerlerine karşı Nacarlı Mahallesi Arpa Tepe mevkiinde Kuvvai Milliye birlikleri tarafından kazılan ve kentin düşman işgalinden kurtarılmasında büyük önem taşıyan siperleri yeniden ortaya çıkarıp canlandırdı.
O dönem Mersin’e tek geçiş güzergâhı olan bölgelerden Nacarlı’yı alan Kuvayi Milliyecilerin, daha sonra aldıkları destekle birlikte işgalci Fransız askerlerini kentten çıkardığı biliniyor. Beraberindeki heyetle siperleri ziyaret eden ve dikilen göndere bayrak çeken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak,
“Nacarlı; 3 Ocak’ta yiğitlerimizin ve şehitlerimizin Fransızları nasıl defettiklerinin, buraları nasıl ele geçirdikleri ve sonrasında Mersin’in nasıl kurtulduğunun göstergesidir” dedi.
Başkan Gültak; Nacarlı’da doğal olmayan kayalar üzerinde kazılar ve yontmalar olduğunu kaydederken, “Fransızlar buraları oda olarak kullanmışlar. Çünkü mekân ovaya tamamen hâkim bir alan. Adana-Mersin, Tarsus-Mersin arasındaki tüm harekâtları kolayca kontrol edebilecek bir alan burası. Burası Arpatepe, ayrıca Sucular ve Musalar var.
Fransızlar bu bölgeleri kontrol altına alarak savaşı yönetmişler ve geçişleri kontrol etmişler. Az aşağıda Mersin ile Tarsus’u birbirine bağlayan tek köprüyü de kontrol ederek herhangi bir lojistik ya da askeri akışın önüne geçmişler” diye konuştu.
‘BURADAN YAPILAN TOP ATIŞLARIYLA FRANSIZLAR RAHATSIZ EDİLİYOR’
Mersin’in asıl kurtuluş mücadelesinin buradan başladığını kaydeden Başkan Gültak, “Bizler de bunu anlatmak için buraya geldik. Burada kazılar yaptık. İlk önce Arpatepe ele geçiriliyor ve Sucular tarafından bir top getiriliyor. Bu topla da Fransızlar rahatsız ediliyor.
Sonrasında köprü ele geçiriliyor ve böylece Kuvayi Milliye birliklerinin Adana ile Tarsus bölgesinden Mersin’e rahatlıkla geçişi sağlanıyor. Burada barınmakta güçlük çeken Fransızlar, Mersin’e de gelen destekle birlikte kontrollerini kaybediyor. Sonrasında da 3 Ocak’ta bütün Mersin kurtarılmış oluyor” ifadelerini kullandı.
‘MERSİN’İN KURTULUŞ HİKAYESİNİ BİLMEK LAZIM’
Başkan Gültak, Mersin’in kurtuluşunda Nacarlı’nın önemine dikkat çekerek, Nacarlı’nın yıllarca gözardı edildiğini söyledi. Başkan Gültak, “3 Ocak’ta Mersin’in Kurtuluşunu kutluyoruz ama bu hikayeyi de bilmek lazım. Nacarlı; 3 Ocak’ta yiğitlerimizin ve şehitlerimizin Fransızları nasıl defettiklerinin, buraları nasıl ele geçirdiklerinin ve sonrasında Mersin’in nasıl kurtulduğunun göstergesidir.
Asıl olaylar, savaşlar burada olmuş. Fransızlar buradan hükmetmek istemiş. Buralar işgalci askerlerden alındıktan sonra Mersin kurtulmuş. Dolayısıyla tarihsel bir araştırma yaptığımızda Nacarlı’nın ne kadar önemli olduğunu hep birlikte görürüz” şeklinde konuştu.
‘BAKANLIK İLE GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ’
Tepeyi yeniden düzenlediklerini kaydeden Başkan Gültak, “Biz burada kazı çalışma yaptık ve bölgenin tarihini anlatan bir tabela da yerleştirdik. Ayrıca Türk bayrağımızı diktik. Burası için artık Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Müdürlüğümüzle görüşmeler yapacağız. Çünkü burası bir sit alanı. Kazılar yaptıkça farklı şeylerin de çıkacağına eminim” dedi