PendikHaber Girişi : 27 Aralık 2021 17:17

Pendiklileri dondurma ile tanıştırdı: Ali Durmuş  Pendiklilerin Petek Amcası

Pendiklileri dondurma ile tanıştırdı: Ali Durmuş  Pendiklilerin Petek Amcası

Pendik’te uzun yıllar hizmet veren Petek Pastanesi’nin işletmecisi Ali Durmuş, ne yazık ki artık aramızda değil. Ama bir çoğumuzun kalbinde Petek Amca olarak yaşıyor. Yaşamı boyunca bir çok hayır işinde ismi anılmıştır.

Pendik’e ilk pastaneyi kuran ve işletmesinin adından dolayı Petek Amca olarak tanınan 1925 doğumlu Ali Durmuş, Çamlık Mahallesi’nde yaşamıştır. Durmuş, işini severek yapmıştır. Bir röportajında günde 18 saat çalıştığını belirtmiştir.

Pendikli çocukları dondurmayla ilk tanıştıran Ali Durmuş;  sevilen, sayılan, hürmet edilen ender insanlardandı.

O, Pendiklinin Petek Amcasıydı

1927 yılında Kastamonu Araç’ta dünyaya gelmiştir. İlkokulu memleketi Araç’ta okumuştur.

Babası Mehmet Durmuş ile tarlada tırpan sallayıp, bahçede çapa yapar, koyunların peşinde dere tepe koşar, en büyük tutkusu ise avcılıktı. Baba oğul ava çıkar, bıldırcın avlarlardı.

Çocuk yaşta Araçtaki bir şekerci dükkanında  işe başlamıştır. Kısa zamanda işleri kavrayıp önce kalfa, sonra da usta olmuştur.

1946 yılında askere gitmiştir.  Rahmetli Ali Durmuş bir konuşmasında şu sözlere yer vermiştir; “1944 yılında, Zonguldak’tan vapura bindik ve 3 gün süren bir yolculuktan sonra Karaköy’deki limana indik ve ben, askerlikte geçen süre de dahil 8 sene, Aksaray ve Fatih semtlerinde yaşadım. Askerliğimi de ışıldakçı olarak, Boğaz’da yaptım.”

1949’da evlenince İstanbul’a yerleşmiştir.

Eminönü’nde bulunan tarihi Hacıbekir şekercisinde yeniden çırak olan Ali Usta, eski bilgilerine yeni bilgiler katarak;  şeker ve pasta ustası olmuştur.

Bir gün “Ben niye dükkan açmıyorum?” diyerek; 1959 yılında Pendik’e gelmiştir.

Gazipaşa Caddesi’nde ilk dükkanını açmıştır. Yufka, şeker, pasta ve kuru pasta çeşitlerinin yer aldığı;  ‘Petek Pastanesi ile Pendiklinin karşısına çıkmıştır.

Pendik’in ilk şekerlemecisi; Şekerci Kemal  ‘Tat Bak’  ve ‘Kardeşler Yufka’ ile tatlı bir rekabet yaşamıştır.

Petek Pastanesi Pendik’in sembollerinden biriydi…

Oysa Petek Pastanesi Pendik’in sembollerinden biriydi.  Pendiklinin uygun fiyata karnını doyurabileceği bir mekan, hem de  eşin dostun birbiriyle buluştukları – vakit geçirdikleri bir işletmeydi.

Bugün ise Petek Pastanesi’nden eser yok.  Ama  hala bir yerlerde, birileri tarafından konuşuluyor. Ne Petek Amca  ne de Petek Pastanesi hafızalardan silinmedi.

GÖZLER ARIYOR

O caddeden her geçişlerinde; gözler  Pendikli çocukları dondurma ile tanıştıran, enfes limonata yapan, tatlı sohbetli, cömert  rahmetli  Petek  Amcayı arıyor.

Pendik’te Hayat Grubu üyeleri Petek Amcayı ve Pastaneyi  anıyor

Pendik’te Hayat Grubu yöneticisi Cemal Kınay şu sözlere yer verdi;

“Petek amcamız…

Çok uzun yıllar eşsiz lezzetleri ile Pendik’e hizmet verdi.

Petek Pastanesi unutulmaz. Herkesin bir anısı muhakkak vardır. Damakta kalan tatlarını hatırlayın.

Salep, boza, poğaçalar, pastalar, sütlü tatlılar, elma şekerleri, dondurması vb.

Ticaretin sadece para kazanmak değil gönül fethetmeye bir araç olduğunu öğrendiğimiz bir müessese idi.  Hacı Ali Durmuş amcamızı hatırlatalım dedik..

Berrin Birgören;” Petek Abimiz ile dükkanlarımız yan yanaydı. Çok  böreklerini yedik. Dünya iyisiydi. Allah mekanını cennet etsin.  Eski Pendikliler olarak hiç unutmuyoruz  olarak.”

Nevin Şişman;” Petek Pastanesi önce Gazipaşa Caddesi’nde vardı. Sonra sahilde açıldı. Milföy pastası nefisti. Her hafta çalışanlarına Eşim Cemil Şişman  oradan revani alırdı.”

Halil Kurt;” Şimdi yerinde yeller esiyor. Petek amca vefat edince kapatıldı. Yer kiraya verildi her halde oğlu sahip çıkmadı güzel yerdi.”

Ahmet Erkurt;” Pendik’i supangle ile tanıştıran pastane. Kız arkadaşınızı  getirebileceğiniz tek yerdi. 65-66 yılları falan,lise çağlarımızda.”

Hanife Tok;” İki tane petek pastanesi vardı biri çarşıda Gazipaşa Caddesi’nde diğeri sahilde benzinciye yakındı. Sürekli giderdik. O zamanlardaki limonata,  pasta keyfimizin tadı asla şimdi hiçbir şeyde yok ki.”

Ergül Özdemir;” Sabah saat dokuzda sıcak sıcak, o poğaçaların mis gibi kokusunu ve tadını bugün gibi hatırlıyorum.  Ali Bey amcamızın mekânı cennet olsun.”

Şemsettin Uygur;” Petek Pastanesi Pendik’te katlı olarak açılan ilk pastanedir.  Rahmetli Ali amcanın yeriydi.”

Gönül Acicbe;” Caminin ön caddesindeki tek kat dükkandı sonra yıktılar. Sene 1979’da hep oradan katmerli şekerli börek alırdım. Memoş Kuyumcu oldu şimdi orası.”

2 Mart Cumartesi günü 2013 yılında vefat etmişti

Rahatsızlığından  dolayı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Ali Durmuş (88),2 mart cumartesi günü sabah saatlerinde vefat etmişti.  Petek Amca’nın naaşı  Velibaba Hazretleri türbesinin bulunduğu mekana defnedilmişti.

Petek Amcayı saygı ve rahmetle anıyoruz…

Kaynak: Pendik gazetesi arşivi, Yerel Hayat, Duyuru gazeteleri, Pendik’te Hayat

Hazırlayan: Elif Kırnak