EkonomiHaber Girişi : 10 Nisan 2023 12:04

Altınay Elektromobilite, Vietnam’ın enerji devi VinES ile anlaştı

Altınay Elektromobilite, Vietnam’ın enerji devi VinES ile anlaştı

Dünya karbondan arınma, net sıfır senaryolarını ve sürdürülebilir güç siyasetlerini tartışırken, güç depolama sistemlerinin değeri de giderek arttı. Milletlerarası Güç Ajansı'nın iddiaları konteyner tipi güç depolama sistemlerinin (ESS) toplam konseyi kapasitesinin net sıfır senaryosunda 2030'a kadar 680 gigavat-saate (GWh) ulaşabileceğini gösterdi. Bu iddialara nazaran 2022 – 2030 yılları ortasında artış 42,5 kat olarak hesaplanırken, mevcut talebin karşılanması için dünya çapında şurası ESS kapasitesindeki yıllık artışın 80 GWh’ın üzerinde olması gerektiği belirtildi. Global dönüşümü ve mahallî pazarların muhtaçlıklarını takip eden Altınay Elektromobilite, mobilize ve güç depolama uygulamaları için gelişmiş pillerin Ar-Ge ve üretiminde uzmanlaşmış, Vietnam’ın en büyük özel holdingi Vingroup'un yan kuruluşu VinES Energy Solutions şirketiyle işbirliğine gitti.

Yerli yatırımcılara yanlışsız eser ve rekabetçi fiyatlar sunulacak

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Altınay Elektromobilite Genel Müdürü E. Mert Uygun, “Altınay ve VinES işbirliği, güç ve üretimi konusundaki talebin giderek arttığı ülkemize çok şey kazandıracak. Bu işbirliğiyle, kesimdeki yerli yatırımcıları hakikat eserlerle ve rekabetçi fiyatlarla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

VinES Strateji Yöneticisi Vo Le Duy Duc ise “Teknolojinin süratle gelişmesiyle birlikte, yenilenebilir güç kaynakları, klâsik fosil yakıtlı güç kaynaklarıyla giderek daha rekabetçi hale geliyor. Bununla birlikte, sanayi için zorluk, pak gücün verimli bir formda depolanması, iletilmesi ve dağıtılmasında yatıyor. ESS, pak güce geçişte kritik bir rol oynayacak. VinES olarak, bu sorunu çözmek için değerli bir tahlil geliştirdik. Altınay Elektromobilite ile iştirak yapmaktan memnuniyet duyuyoruz ve stratejik işbirliğimizin her iki şirketi de Türk pak güç sanayisine gerçek eser ve tahlilleri getirme konusunda güçlü bir halde hızlandıracağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

Uygulama hacmi 200 GWhye çıkarıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Heyeti (EPDK) datalarına nazaran Türkiye’de güç üretimi ve depolamasına yönelik müracaat ölçüsü, Ocak 2023 prestijiyle 200 GWh’ye yükseldi. Güneş Gücü Santralı (GES) ve Rüzgar Gücü Santralı (RES) üzere sürdürülebilir sistemlerin süratle ortaya çıkmasıyla birlikte, arabaların elektrifikasyonu ve tesislerle şebeke altyapısının desteklenmesi için gereken gücün depolanmasına yönelik artan gereksinimle bu talep, güç depolama pazarında süratli büyüme sinyallerini beraberinde getirdi.

Benzeri görülmemiş bir büyüme göstermesi beklenen güç depolama pazarına yerlerini almak ve yerli yatırımcılar için muteber bir iş ortağı olarak pozisyonlanmak istediklerini belirten E. Mert Uygun, “Bu kapsamda, çeşitli eser portföyüne sahip, global bir dönüştürücü güç tahlili sağlayıcısı olan VinES ile stratejik işbirliğine gidiyoruz. VinES, ESS teknolojisini, sistem dizaynını, üretimini ve doğrulamasını sunacak. Biz de VinES ESS eser portföyünün Türkiye pazarındaki satış ve pazarlamasının yanı sıra, satış sonrası hizmetlerini üstleneceğiz” diye konuştu.

Talep çekme bazında 100 bin konteynere gereksinim var

EPDK’deki uygulama ölçüsüne nazaran pazar büyüklüğünün 100 bin konteynere ulaşabileceğini ve konteyner tipinde her bir konteynerin ortalama 2 megavat/saat konseyi enerki kapasitesine karşılık geldiğini belirten Altınay Elektromobilite Genel Müdürü E. Mert Uygun,

“Türkiye dahil, güç dağıtım şirketleri, fabrikalar, üretim tesisleri başta olmak üzere, pek çok potansiyel müşteri ve yatırımcı, bu pazarda faaliyet göstermeyi planlıyor. Bu noktada şirketler, sağlam teknoloji iştirakleri kuracakları, güç depolama alanında varlıklı uzmanlığa sahip şirketlere gereksinim duyuyor. Başlangıç yatırımlarıyla toplam talebin en az %10’una karşılık verecek altyapının önümüzdeki 2 yıl içinde devreye alınması öngörülüyor. Bu gelişmeler, mevcut kent şebekelerinin birçok elektrikli aracın birebir anda şarj edilmesini sağlayamadığı iç pazarda elektrikli araç sanayisinin gelişmesini destekleyecek. ESS’lerle belli bölgelerde güç havuzları oluşturulacak ve şebeke altyapısı güçlendirilecek” sözlerini kullandı.

Yerli mühendislik, pazar bilgisi ve rekabetçi fiyatlar sunacak

12 yıldır lityum iyon pillerin çeşitli kimyasal türevlerine dayalı güç depolama sistemlerinin geliştirilmesi ve inşasında uzmanlaştıklarını, konteyner tipi batarya sistemlerinin yanı sıra ağır vasıtaların ve yüksek tansiyonlu akü paketlerinin elektrifikasyonunda faaliyet gösterdiklerini hatırlatan E. Mert Uygun, değerlendirmelerini şu tabirlerle sonlandırdı:

“Pazar önderi olarak birinci maksadımız, ESS ve elektrikli araçta yerli teknoloji geliştirmek. Fakat, pazara hakikat eserlerle girebilmek için alanında uzman global şirketlerle stratejik paydaşlıklar kurmanın elzem olduğuna inanıyoruz. VinES’in teknoloji ve üretimde sunduğu avantajlar; tüm ESS eserlerini kapsayan tecrübedeki yerli mühendislik kaslarımız, pazar hakimiyetimiz ve saha kurulumlarını, devreye almaları ve periyodik bakımları kolaylaştıracak süratimizle stratejik olarak örtüşüyor. Ayrıyeten VinES’in ünite maliyet optimizasyonundaki uzmanlığını Altınay Elektromobilite’nin bilgi ve tecrübesiyle birleştirdiğimizde, son kullanıcıya rekabetçi tahliller sunabilir hale geliyoruz. Ülkemizin artan güç depolama muhtaçlığını karşılamak ve yeşil güç dönüşümünde önder bir pozisyona taşımak, öncelikli amaçlarımızın ortasında yer alıyor.”