Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun, “Çağımızda ekonomik krizler, salgınlar, savaşlar, kıtlık, iklim krizi, doğal afetler gibi tek bir ülkenin sınırlarını aşan ciddi, hayati risklerle karşı karşıyayız.” dedi.
Altun’un konuşmasından kimi satır başları şöyle:
“Devlet olarak sarsıntının birinci anlarından itibaren süratli ve faal bir uyumla deprem bölgesindeki insanlarımızın yanında olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, en başından bu yana afet sonrasındaki müdahale ve yardım faaliyetlerini şahsen koordine etti. Tüm kurumlarımız bütün imkan ve kapasiteleriyle deprem bölgesindeki insanlarımızın yanında oldu.
Afetin birinci anlarından itibaren Türkiye Afet Müdahale Planı’nı devreye soktuk. Bölgede hazır bulunan arama kurtarma çalışanları zelzelesi yaşamış olmalarına karşın derhal müdahaleye başladı. Ayrıyeten yurdun dört bir yanından arama kurtarma işçilerimiz de bölgeye akın etti. Toplamda 35 bin 250 arama kurtarma çalışanımız bölgede vazife yaptı. Tüm arama kurtarma takımlarının üstün uğraşlarıyla 100 binden fazla insanımızı, kardeşimizi enkazdan kurtarabildik.
Bölgede muhtaçlık duyulan beslenme, barınma, sıhhat, güvenlik, psikososyal dayanak, hasar tespit ve altyapı üzere birçok hizmeti yürütmek maksadıyla yaklaşık 275 bin işçi süratle bölgedeki çalışmalara dahil oldu.
Havayolu, deniz yolu, demiryolu ve karayoluyla toplamda 1,5 milyondan fazla vatandaşımızın deprem bölgesinden tahliyesini koordine ettik. Deprem yaşayan vilayetlerde süratli bir formda kurduğumuz çadır ve konteyner kentlerle tahsis ettiğimiz tesislerde 3 milyona yakın vatandaşımız halihazırda barınma imkanı buluyor.
Çağımızda ekonomik krizler, salgınlar, savaşlar, kıtlık, iklim krizi, doğal afetler üzere tek bir ülkenin hudutlarını aşan önemli, hayati risklerle karşı karşıyayız. Bu riskler, problemler tek bir ülkeye ya da tek bir bölgeye mahsus üzere görünse de vakitle tesir alanını genişleterek, global bir sorun haline gelmektedir. Bu sıkıntıların tahlilinde memleketler arası dayanışma ve iş birliği çok büyük ehemmiyet taşıyor. Hiç kuşkusuz bu tıp sınama vakitlerinde gösterilen dayanışma devletler ve halklar tarafından her vakit minnettarlıkla karşılanır.
90 ülkeden 11 bin 500’e yakın arama kurtarma çalışanı de çalışmalara katkı sunmuştur. Bunun yanından sahra hastaneleri ve sıhhat işçileriyle kara, hava ve deniz yoluyla ulaştırılan dayanaklarla dost ülkeler bu süreçte Türkiye’nin yanında yer aldı.”
Hibya Haber Ajansı