Bu yazımızda Yerli Malı Haftası hakkında merak edilen, araştırılan birçok konuya değindik. Ne zaman kutlanır, neden kutlanır, şiirleri, sözleri, Yerli Malı Haftasında hangi yemekler yapılır, şapka yapımı. İşte detaylar…
Okullarımızda Belirli Günler ve Haftalar kapsamında yer alan; Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor. Yerli tüketimin bilinçli olarak artmasını amaçlayan Yerli Malı Haftası ilk 1946 yılında kutlanmaya başlandı.
YERLİ MALI HAFTASI NEDİR, NASIL KUTLANMAYA BAŞLADI?
Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edildi.
Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alındı.
Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizdi.
1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlandı.
1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftasının (Yerli Malı Haftasının) Amacı nedir?
- Tutumun önemini kavratmak.
- Küçük yaştan tutumlu olma alışkanlığı kazandırmak.
- Yatırımın anlam ve önemini kavratmak.
- Tüketim-yatırım ilişkisini açıklamak.
- Tüketimde tutumu, tüketimden çok yatırım yapmayı teşfik etmek.
- Türk mallarını tanıtmak. Yerli malı kullanmanın faydalarını açıklamak.
- Herkesi yerli malı kullanmaya teşvik ederek yurt ekonomisine katkıda bulunmayı sağlamak.
- Sağlıklı, mutlu insanları ile kalkınmış Türkiye yaratmayı görev olarak ilan etmek.
- Yerli tüketimin bilinçli olarak artırılması. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır.
- Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır.
YERLİ MALI HAFTASI ŞİİRLERİ…
Yerli Malı Haftası’nda bugüne özel evde yapılan yiyecekler okula getiriliyor, günün anlam ve önemine özel şiirler ve yazılar okunuyor. İşte Yerli Malı Haftası şiirleri…
Yerli Malı ve Tutum
Arpa, buğday isteyen,
Tarlaya tohum eker,
Gelecek kaygısını
Akıllı olan çeker.
Ben ibretle bakarım
Arıya, karıncaya
Paramın bir kısmını
Atarım kumbaraya.
Yurduma hizmet için
Her zaman tutumluyum
Yerli malı giyerim,
Ben bir Türk çocuğuyum.
Mustafa YILMAZKAYA
Ben Tutumlu Çocuğum
Ben tutumlu çocuğum.
Bana öğretti anam.
Ben tutumlu çocuğum.
Fazla para harcamam.
Budur tutum usulü,
Koşmalı yerlilere.
Yurdun yerli ürünü
Yakışmalı herkese.
Her gün bilgi atarız,
Kafamız kumbaradır.
Yarın bilgi satarız,
Bu bilgiler paradır.
Bugün derse çalışan,
Sonra para kazanır.
Çalışmaya alışan,
Yarınını kazanır.
Sağlıksız pis olanın,
İyi olmaz yarası.
Böyle başta olanın,
Yoktur ilaç parası.
Sağlıklı, sağlam olmak,
Tutumluluk demektir.
Tutumlu çocuk olmak,
Vatanını sevmektir.
Celal Sıtkı GÜRLER
YERLİ MALI HAFTAMIZ ŞİİRİ
Sıra Masa tahtamız, Yerli malı haftamız, Yerli ürün yenerek, Kutlansın bu haftamız.
Yerli malı Türk malı, Her zaman kullanmalı Neşe ile bu hafta, Daima kutlanmalı.
Yerli malı yiyelim, Giysisini giyelim, Gurur ile her zaman, Biz Türk’leriz diyelim.
Ümüt Güngör
YERLİ MALI HAFTASI SÖZLERİ
Ak akçe kara gün içindir.
Ayağını yorganına göre uzat.
Damlaya damlaya göl olur.
Har vurup, harman savurma.
İşten artmaz, dişten artar.
Bugünün işini yarına bırakma.
Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
Sakla samanı, gelir zamanı.
Yerli malı Türk’ün malı, her Türk onu kullanmalı
Yerli Malı Haftası için şapka yapımı
Yerli malı haftasına özel şapka yapımı ve şapka örneklerini sizler için derledik…
Yerli Malı Şapkası Nasıl Yapılır?
Yerli Malı kiraz, portakal, şeftali, armut, muz, mandelina, çilek, gibi şapka yapımı şöyle öncelikle;
GEREKLİ MALZEMELER
Renkli Karton
Zımba
Makas
Yapıştırıcı
Meyve resimleri
Şapka Örnekleri
Yerli Malı Haftası yemek listesi
Bu hafta için okullarda yerli malları öğretmek amacıyla birçok etkinlik düzenlenir. Peki, Yerli Malı Haftası’nda ne yemek yapılır? Yerli malında hangi yemekler yapılır?
- Su Böreği
- Etli Ekmek
- Poğaça
- Çiğ Köfte
- Kemalpaşa Tatlısı
- Baklava
- Sarma
- Kekler
- Kısır
Ayrıca; kuruyemişler, patates salatası, turunçgiller, kestane, simit gibi yiyeceklere de yer verebilirsiniz.
12.12.2022 11:41:39