Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
· 27 Şubat Pazartesi Türkiye; Ekonomik İtimat Endeksi (Şubat), Dış Ticaret İstikrarı (Ocak-Nihai) ABD; Sağlam Mal Siparişleri (Ocak), Bekleyen Konut Satışları (Ocak)
· 28 Şubat Salı Japonya; Sanayi Üretimi (Ocak-Öncü) Türkiye; GSYİH (4Ç22), Hizmet ÜFE (Ocak) ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (Aralık), Consumer Board Tüketici İtimat Endeksi (Şubat)
· 01 Mart Çarşamba Dünya Geneli; İmalat PMI Dataları (Şubat) Türkiye; İmalat PMI (Şubat) Almanya; TÜFE (Şubat-Öncü)
· 02 Mart Perşembe Türkiye; Dış Ticaret İstikrarı (Şubat-Öncü), PPK Toplantı Özeti Euro Bölgesi; TÜFE (Şubat-Öncü) ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları
· 03 Mart Cuma Dünya Geneli; Hizmet PMI Dataları (Şubat) Türkiye; Enflasyon Bilgileri (Şubat) Euro Bölgesi; ÜFE (Ocak)
�
– Fed’in para siyaseti toplantı tutanakları ve faiz artırım patikasına ait iyimserliği azaltarak global piyasalarda satışa neden olan ABD PCE enflasyon verisiyle geçen haftanın akabinde bilgi akışı açısından görece sakin bir hafta olacak. Dünya genelinde şubat PMI sayıları ve Euro Bölgesi’nde enflasyon sayıları izlenecek. ABD’de konut piyasasına ait datalar ve S&P500 şirketlerinin 4Ç22 bilançoları devam edecek.
Çarşamba günü Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de şubat ayı imalat PMI bilgileri açıklanacak. Çin’de hem Caixin hem de resmi imalat göstergesi ocakta bir evvelki aya nazaran yükselirken resmi data sürpriz bir formda 50 puan eşik bedeli yavaşça aşarak bölümün kelam konusu devirde büyüme kaydettiği işaret etti. Resmi gösterge eylül ayından beri daralıyordu. Caixin imalat PMI’nın temmuzdan beri birinci sefer şubatta büyüme bölgesine geçmesi bekleniyor. Almanya ve Avrupa’da imalat kesiminde devam eden daralmanın şubatta da sürmesi beklenmekte. İngiltere ve ABD’de ise daralma sürse de bir ölçü toparlanma beklenmektedir. Haftanın son süreç gününde Japonya, Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de hizmet bölümü, imalat dışı ve bileşik PMI dataları takip edilecek. Dünya genelinde hizmet dalında büyüme devam etmekte.
Dünya genelinde enflasyonda düşüş eğilimi olmasına rağmen güçlü seyir hala devam etmektedir. En son geçen hafta cuma günü beklenti üzerinde gelen ABD ocak ayı PCE enflasyonu aylık %0,6, yıllık %4,7 ile aralık enflasyonunu aştı. Yeniden cuma günü açıklanan Japonya ocak enflasyonu yıllık %4,3 ile 40 yıldan uzun bir müddetin en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu hafta perşembe günü Euro Bölgesi’nin şubat ayı öncü TÜFE sayıları takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda yavaşça gerilemesi, yıllık bazda yavaşça yükselmesi bekleniyor. Çekirdek göstergede aylık bazda bariz gerilemenin sürmesi beklenmekte. Haftanın son süreç günü Euro Bölgesi ocak ÜFE sayıları izlenecek.
ABD’de geçen haftaki ocak ayı ikinci el ve yeni konut satışları bilgilerinin akabinde konut piyasasına ait bilgi akışı devam edecek. Haftanın birinci süreç günü ocak ayı bekleyen konut satışları ve salı günü aralık ayı S&P Case Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Aylık bazda geçen yıl temmuzdan beri gerileyen S&P CS KFE’nin aralıkta gerilemeye devam etmesi beklenmekte. Yıllık bazda artışın Nisan 2022’den beri ivme kaybettiği endeksin yavaşlamaya devam ederek aralıkta %6,0 artması beklenmekte. Endekste kasım ayında yıllık artış %6,8 idi. Aralıkta yıllık %6 artışın gerçekleşmesi durumunda Eylül 2020’den beri en yavaş artış kaydedilmiş olacak.
ABD’de 4Ç22 bilanço dönemi devam ediyor. Bu hafta büyük perakende ticaret şirketlerinin bilançoları takip edilebilir. Salı günü Target, çarşamba Lowe’s, Dollar Tree ve perşembe Macy’s ve Costco finansalları açıklanacak. Şimdiye kadar bilanço açıklayan Walmart üzere perakendecilerin finansalları güçlü geldi. Çünkü ABD’de perakende satışlar dataları, yüksek seyreden enflasyon ve artan faizlere rağmen tüketici harcamalarının güçlü seyrettiğini göstermekte.
�
– Yurt içinde deprem felaketinin akabinde gelişmeler takip edilmeye devam edilecek. Ekonomik takvim açısından görece ağır bir hafta olacak. Hafta boyunca ekonomik itimat endeksi, geçen yılın son çeyreğine ait büyüme sayıları, hizmet dalı ÜFE, dış ticaret istikrarı ve enflasyon bilgileri takip edilecek.
Haftanın birinci süreç gününde TÜİK, Şubat 2023 Ekonomik İnanç Endeksini yayımlayacak. Endeks ocakta 98,1 puandan 99,3 puana yükselmişti. Alt endekslerden Tüketici İtimat Endeksi şubatta ocağa nazaran %4,3 artışla 82,5 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış sektörel inanç endeksleri şubatta hizmet bölümünde %2,2, perakende ticaret bölümünde %2,4 ve inşaat kesiminde %3,6 azaldı. Gerçek Kesim İtimat Endeksi (RKGE-MA) şubatta 1,0 puan azalarak 102,4 puana geriledi. Ekonomik İnanç Endeksinde RKGE’nin %40, hizmet kesiminin %30, tüketici itimat endeksinin %20, perakende ticaret ve inşaat bölümlerinin %5’er hissesi bulunuyor.
Salı günü 4Ç22 ve yılın tamamına ait büyüme dataları ve ocak ayı hizmet ÜFE açıklanacak. 3Ç22 devrinde bir evvelki çeyreğe nazaran %0,1 küçülme olurken bir evvelki yılın tıpkı çeyreğine nazaran %3,9 büyüme kaydedilmişti. Foreks Haber’in anketine nazaran piyasanın 4Ç22 için medyan beklentisi yıllık %2,8, 2022 yılının tamamında %5,2 büyüme olduğu istikametinde. 2022 yılının birinci iki çeyreğinde yıllık büyüme oranları sırasıyla %7,5 ve %7,7 olarak gerçekleşmişti. TÜİK, GSYİH datalarıyla birebir saatte ocak ayı hizmet ÜFE bilgilerini de duyuracak. Hizmet ÜFE aralıkta aylık %1,41 artarken yıllık bazda %78,72 ile Şubat 2022’den beri en yavaş artış kaydedilmişti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) çarşamba günü şubat ayı Türkiye imalat PMI raporunu yayımlayacak. İmalat PMI aralıkta 48,1 puan ile son altı ayın en yüksek düzeyine çıkmasının akabinde ocakta 50,1 puan ile eşik kıymeti aşarak kesimde büyümeyi işaret etmişti. Ocak raporuna nazaran kelam konusu ayda üretim ve siparişlerde yavaşlama daha ölçülü gerçekleşirken taban fiyat artışına bağlı olarak maliyet enflasyonu hızlanmıştı. Ayrıyeten, İstanbul Ticaret Odası (İTO) çarşamba günü resmi bilgilerin öncüsü niteliğindeki İstanbul enflasyon datalarını yayımlayacak. İTO’nun endeksi ocakta aylık %5,94 artarken yıllık artış %92,97’den %79,68’e gerilemişti.
TÜİK cuma günü haftanın en değerli verisi olan şubat ayına ait enflasyon sayılarını açıklayacak. TÜFE ocakta aylık %6,65 artarken yıllık artış suratı %64,27’den %57,68’e gerilemişti. C Kümesi çekirdek enflasyon aylık %7,67, yıllık %52,97 oldu. Yurt içi ÜFE tıpkı periyotta aylık %4,15 artarken yıllık artış %97,72’den %86,46’ya geriledi.
Borsa İstanbul’da Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasındaki sürecin akabinde düzenleyici kurumların aldıkları önlemlerin ve teşviklerin tesiriyle dengelenme gayretinin devam ettiğini görmekteyiz. BIST100 Endeksi haftayı 5.058 puan ile deprem öncesi 3 Şubat cuma kapanışının (4.997) ve Borsa kapatılmadan evvelki 7 Şubat salı kapanışının (4.505) üzerinde tamamladı. Teknik olarak endekste ruhsal dayanak pozisyonunda takip ettiğimiz 5.000 düzeyini önemsemekteyiz. 5.000 düzeyinin üzerinde kalıcılık olumlu algının korunması açısından kıymet arz etmektedir. Çarşamba günü Borsa İstanbul’da listelenen şirketlerin ve bankaların 4Ç22 solo bilançolarını göndermeleri için son tarih olacak.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı
27.02.2023 09:50:17