Afet bölgesindeki baraj, gölet ve yağış havzaları İHA’lar ile sıkı takip ediliyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen vilayetlerdeki yağış havzaları, baraj ve göletler ile isale çizgileri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı DSİ Genel Müdürlüğünün insansız hava araçlarıyla yakından takip ediliyor.

Afetten etkilenen vilayetlerde su kaynakları ve tesislerin incelenmesi gayesiyle Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü Etüt Planlama ve Tahsisler Dairesi Harita Şube Müdürlüğünde misyonlu harita mühendisleri bölgeye intikal ettirildi.

Deprem bölgesinde bulunan yağış havzaları, baraj ve göletler ile isale sınırlarının incelemesi hedefiyle kurumun envanterinde bulunan sabit ve döner kanatlı insansız hava araçları ile ileri ve yan bindirmeli hava fotoğrafları çekildi.





Bu süreçler sonrası fotogrametrik formülle yüksek çözünürlüklü ortofoto, baraj ve göletlerin 3 boyutlu modelleri ve sayısal yükseklik modelleri üretildi. Bu sayede kar yağışı üzere nedenlerle ulaşım imkanı olmayan yağış havzalarına dahi erişilerek, topografyaya tam hâkimiyet sağlandı. Bu çalışmalar sonrası elde edilen tüm bilgiler ile tesislerimizde deprem kaynaklı rastgele bir sorunun olup olmadığı acilen tespit edildi.

Halihazırda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 6 adet sabit kanatlı insansız hava aracı, 4 adet döner kanatlı insansız hava aracı ve 3 adet lidar sensörü ile harita üretim emelli hizmet yürütülüyor. Bu kapsamda afetten etkilenen bölgelerde şu çalışmalar gerçekleştirildi:

“Reyhanlı, Yarseli, Kartalkaya Barajları ve Osmaniye Arıklıtaş Göleti için renkli ortofoto ve 3B modelleri yapıldı.

Gaziantep vilayetine içme suyu sağlayan Düzbağ regülatörünün yağış havzasının ve isale sınırının sarsıntıdan etkilenme durumunun tespiti için 3B modelleri ve Ortfoto haritası çıkarıldı.

 İslahiye’de heyelan oluşan dere yatağına kayan kütle ve kütle gerisinde birikebilecek su ölçüsünün hacmi, alanı ve denetimsiz oluşabilecek mümkün taşkını evvelden önlemek için 3 boyutlu arazi modeli oluşturuldu.

Antakya Havaalanı ve etrafında DSİ sulama projeleri için tesis edilen yer denetim noktalarının statik ölçümleri ile yatay ve düşey hareketlerin tahlili yapıldı.

Depremden ötürü Suriye tarafındaki Asi Irmağı üzerinde bulunan barajların ziyan görme yahut kontrollü/kontrolsüz su bırakma ihtimaline karşı ülkemizde yaşanabilecek mümkün taşkın durumu farklı uydu imgeleri ile izlendi.”

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde misyonlu alanında uzman takımların incelemeleri sonrası afet bölgesindeki baraj ve göletlerde halihazırda müdahaleyi gerektirecek acil duruma rastlanmadı. Grupların müşahede ve incelemeleri ileriki süreçte de devam edecek.

Bakan Kirişci: “İHA’larımız görevde”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İHA’ların baraj, gölet ve yağış havzalarının güvenliği için misyonda olduğunu belirterek, “Afet bölgesindeki baraj, gölet, yağış havzaları ve isale hatlarını, DSİ’de görevli mühendislerimizce geliştirilen yöntemlerle anlık olarak takip ediyoruz.” sözlerini kullandı.​

Hibya Haber Ajansı


03.03.2023 12:04:06