Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile yaklaşık 2 milyon raporlu ilaç kullanan vatandaşın faydalanması hedefleniyor.
Bakan Işıkhan, yaptığı açıklamada, raporlu ilaç kullanan hastalar için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirtti. "Bildiğiniz üzere vatandaşlarımız, raporlu ilaçlarının bir kısmını reçete ettirebilmek için hastanelere gitmek ve ilgili doktordan yazdırmak zorunda kalıyorlar. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak amacıyla aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz," dedi.
Hangi Hastalıklar Kapsamda?
Bakan Işıkhan, yeni düzenlemenin kapsadığı hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların artık aile hekimleri tarafından yazılabileceğini ifade etti. Bu düzenleme ile:
- Kronik Hepatit B ve D tedavisi,
- Diyabet tedavisi,
- Kardiyoloji alanındaki tedaviler,
için gerekli ilaçlar, ilgili sağlık raporlarına sahip hastalar tarafından hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerine gidilerek yazdırılabilecek.
Reçete Süresinde Artış
Mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafından 1 yıla kadar reçete edilebilecek. Hastalar, tekrar hekime başvurmaya gerek kalmadan bu süre zarfında ilaçlarını 3'er aylık dozlarda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler.
17.05.2024 15:08:32