Allavi: “ABD, bizi kaosa sürükledi”

Irak Savaşı’nın 20. yıl dönümünde Çin Medya Kümesi muhabiri, ABD’nin işgalinden sonra kurulan Irak’ın süreksiz idaresinin Başbakanı İyad Allavi’yle bir röportaj yaptı.

Allavi, ABD’nin Irak’ta işlediği cürümlerle ülkeyi kaosa sürüklediğini, bölgesel gerginlikleri artırdığını söyledi.

“ABD, Irak’ta derin yaralar bıraktı”

ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra ülkenin ordusunu ve güvenlik ünitelerini dağıttığını, bu durumun ülkenin ulusal güvenliğini daha karışık hale getirdiğini lisana getiren Allavi, ABD’nin Irak’ta farklı milletler ve mezhepler ortasında uyguladığı ayrıştırma siyasetlerinin Iraklıların dayanışma içinde bulunmasını zorlaştırdığını söyledi.





ABD’nin Irak’ta kaos yaratarak nüfuzunu tüm Ortadoğu’ya yaydığını belirten Allavi, bunun da aşırıcı örgütlerin yükselmesine yol açan şartlar doğurduğunu kaydetti.

Allavi, ABD’nin 2011 yılının sonunda Irak’tan askerlerini geri çekeceğini bildirmesine karşın, ülkede hala askeri üslerinin ve işçisinin bulunduğunu söyledi. Allavi, ABD’nin Irak’ı denetim etmek suretiyle komşu ülkeleri de izlemeyi ve Ortadoğu’daki çıkarlarını muhafazayı amaçladığına işaret etti.

“Suudi Arabistan ile İran’ın ilişkilerinin normalleşmesi bölgede barışa katkı yapacak”

Allavi, ABD’nin maksadında Irak’ın değil İran’ın bulunduğunun da altını çizdi.

Suudi Arabistan ile İran ortasındaki diplomatik münasebetlerin yine başlatılmasına değinen Allavi, Irak’ın iki kıymetli komşusu Suudi Arabistan ve İran’ın, Çin’in arabuluculuğuyla diplomatik alakalarını tekrar başlatmasının kendilerine yarar sağlayacağını vurguladı.

Allavi, Çin ile ABD’nin Ortadoğu siyasetleri göz önünde bulundurulduğunda hangisinin güzel yahut makûs olduğunun kolaylıkla anlaşıldığına dikkat çekti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’i İran ve Suudi Arabistan ortasında diplomatik münasebetlerin tekrar başlatılmasına yaptığı katkılardan ötürü kutlayan Allavi, bunun Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak’a uzun vadeli ve derin tesirler getireceğini belirtti.

Irak’ın Çin’le işbirliğini artırması gerektiğini söyleyen Allavi, Çin’in eforlarının barışı savunmayı ve Ortadoğu bölgesinin istikrara kavuşmasına yardım etmeyi amaçladığını kaydetti.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


19.03.2023 16:04:13