Zaman kaybı, karara varamamak, yaratıcı olamamak, çok düşünmek; altı şapkalı düşünme tekniğini uygularsanız bu gibi sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz.
Bu yöntem sayesinde grup ya da bireysel çalışmalarda; farklı şapkalara göre düşünerek daha verimli sonuçlar alınır. Özellikle çocuklara yönelik bir teknik olması ile beraber, aynı zamanda yetişkinler için de kullanım imkanı sağlar. Peki, altı şapkalı düşünme tekniği nedir ve nasıl uygulanır? 6 şapkalı düşünme tekniği özellikleri üzerinde detayları derledik.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Nedir?
Dr. Edward De Bono tarafından ortaya çıkarılmış olan altı şapkalı düşünme tekniği, kişinin nasıl yaratıcı fikirler ortaya çıkarabileceğine dair olanak sağlar. Böylece yeni fikirler ortaya çıkarmak ile beraber, sıfırdan farklı konular eşliğinde hayal gücünü geniş biçimde kullanma olanağı verir. Böylece bu altı şapka değişik renkler üzerinden ele alınmak suretiyle kullanarak yeni fikirler üretim noktasında güçlü hale gelinir.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nerelerde kullanılır?
‘Altı Şapkalı Düşünme Tekniği’ toplantılarda ya da kişisel olaylarda kullanılır. Toplantılarda, aynı problemi tartışan, değişik görüşlerdeki insanların birbirlerini engelleme durumunu önlemede fayda sağlar.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Nasıl Uygulanır?
Bu tekniğin uygulanması noktasında; farklı renklere sahip şapkadan getirdiği unsur ele alınır. Her bir şapka üzerinden, rengin farklı biçimlerde etkisi olduğunu söylemek mümkündür.
Beyaz şapka (Boş sayfa):
Tarafsız şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgi ve raporlar ortaya konur. Nesnel verileri değerlendirmek, duyguları tamamen işin içinden çıkarmak bu rolün olmazsa olmazıdır. “Elimizde hangi veriler var? Ne biliyoruz? Eksik olan bilgilere nasıl ulaşabiliriz?” gibi sorular sorar.
Kırmızı şapka (Ateş):
Duygusal şapkadır. Oldukça öznel olan ve kişisel deneyimlerden beslenen kırmızı şapka, duygusallığı ve sezgileri temsil etmekle görevlidir.
Sarı şapka (Güneş):
İyimser şapkadır. Olumlu düşünmek, avantajlara ve fırsatlara odaklanmak bu şapkanın özelliğidir. Alınacak olası kararların, izlenecek olası yöntemlerin olabilecek en pozitif yanlarına odaklanmasıyla öne çıkar.
Siyah şapka (Yargıç cübbesi):
Kötümser şapkadır. Olabilecek en kötü durum senaryolarını ortaya koymaya çalışır. Eleştirel bir gözle konunun sebep olacağı olumsuzlukları gösterir. Bir eylemi neden yapılamayacağını görmemizi sağlar bu sayede tedbirli olup, yanlış yapma ihtimalini azaltır.
Yeşil şapka (Bitki):
Yenilikçi şapkadır. Yeni fikirleri ve yaratıcılığı, alternatif fikirler üretilmesini destekler. “Bunu daha farklı nasıl yapabilirim? Alternatif bir yol var mıdır? Farklı ne deneyebilirim?” sorularını sorar.
Mavi şapka (Gökyüzü):
Serinkanlı şapkadır. Genel anlamıyla büyük resmi görebilmek ve vizyon ortaya koyabilmek ile ilgilidir. Bu şapkayı taktığımızda genel ilerleyişi her yönüyle ele almamız gerekir. Tüm süreç gözden geçirilir.
6 Şapkalı Düşünme Tekniğinin Önemi, Katkıları
● Etkili öğrenmeye yardımcı olur.
● Sistematik düşünme sürecini ortaya koyar.
● Bir takım ya da grup içinde düşünce birliğinin oluşmasını sağlar.
● Yaratıcı düşünmeyi oldukça arttırır.
● Düşünme sürecinizi daha sade hale getirir, karar almayı kolaylaştırır.
● Zaman kaybını azaltır.
● Tartışmalardan uzak olmayı sağlar.
● Hayal gücünüz genişler ve fikirlerinizi arttırır.
● İletişimi kuvvetlendirir ve doğru düşünmenin, doğru karar almanın yolunu gösterir.
13.09.2022 13:26:14