Amasya’yı gezdik gördük, Gezi Rotanızı Oluşturduk

Amasya’ya yolunuz düşerse gerçi bu yazıdan sonra direkt rotanızı Amasya’ya çevirebilirsiniz.

Çünkü…

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) üyeleri olarak Amasya’da Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın misafiri olarak ağırlandık.

Gezilmesi, görülmesi gereken yerleri direkt yetkililerinden öğrendik. Alanında uzman sanat tarihçilerinden bilgiler aldık.

Ve size gezi rotanızı oluşturduk.

İşte, detaylar…

Ümraniye Belediyesinin tahsis ettiği otobüsle İstanbul’dan yola çıktık.

Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği kültür gezisinde ilk durağımız Amasya oldu.

Amasya’da biz gazetecileri; Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Belediye Başkanı Baş Danışmanı Ahmet Yenihan, Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Muhammer Tufanoğlu, Zabıta Müdürü Murat Yörükoğlu ve Amasya Üniversitesi Strateji Şube Müdürü Bilen Alpat ağırladılar.

Gezi boyunca Amasya’nın tarihi yerleri hakkında bilgilendirme yapan Sanat Tarihçileri Özge Yüksel ve Hasan Emre Teselek eşlik ettiler.

Yeşilırmak’ta uzun yürüyüş yaptık. Antik köprüden geçtik

Roma döneminde Yeşilırmak Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlamak için inşa edilen antik köprü (Alçak Köprü), günümüzde yaya köptüsü olarak kullanılmaya devam ediyor.

Köprünün üstünde doğa içinde yürürken; karşımıza Amasya’nın simgelerinden biri olarak kabul edilen ‘Tarihi Yalıboyu Evleri’ çıktı.

Genellikle iki veya üç katlı olan bu evler, ahşap ve beton malzeme kullanılarak inşa edilmiş.

Nehir kenarında bulunan Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları da gözümüzden kaçmadı.

Dev kaya kütlelerinin oyularak şekillendirilmesiyle yapılan kaya mezarları, Helenistik döneme ait.

Bu Merkezde El Sanatları Yaşatılıyor

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen ve zengin bir mozaik oluşturan geleneksel el sanatları Amasya’da yaşatılıyor.

Ebru sanatından, çinilere, minyatürlere, iğne oyasına, hat sanatına kadar birçok alan ‘Geleneksel Türk Sanatları Merkezi’nde yer alıyor. Kursiyerler burada eğitim görerek, yaptıkları eserleri satışa sunuyor.

Müzelere gitmesek olmazdı…

Müzikle tedavi yapılan ilk hastane

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi’ni Sanat Tarihçi Özge Yüksel’in rehberliği eşliğinde gezdik.

Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olduğunu belirten Rehber Özge Yüksel; “Müzede,  Sabuncuoğlu Şerefeddin’in ilk Türkçe cerrahi eseri olan Cerrahiyyetü-l Haniye kitabında yer alan 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletleri sergileniyor. Sabuncuoğlu Salonu, cerrahi operasyon ve tedavilerin yapıldığı Sabuncuoğlu Kliniği ve o dönemki hastalara uygulanan müzikoterapide kullanılan temel aletler de Müzik Tedavi Salonu’da yer alıyor” dedi.

Şehzadeler Müzesi

İki katlı ahşap binadan oluşan Şehzadeler Müzesi’nin alt kattında Amasya’da valilik yapan ama sultan olamayan şehzadelerin balmumu heykelleri, üst kattında ise şehirde valilik yapıp daha sonra sultan olan şehzadelerin balmumu heykelleri sergileniyor. Müzenin iç tasarımında ise sultanların yaşamış oldukları zaman diliminin sanat unsurlarına yer veriliyor.

Aşıklar Müzesine Aşık Olduk

Amasya, efsanevi aşıklar Ferhat ile Şirin’in yaşadığı yer olarak biliniyor. Şirin’e olan aşkı uğruna dağları delerek, suyu getiren Ferhat’ın izleri ise hala ‘Ferhat Su Kanalı’ olarak bu şehirde yaşıyor.

Müzede sadece Türkiye’de değil, İran gibi çevre ülkelerde de onlarca hikayeye konu olan diğer ünlü aşıklar; Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet ve Mimar Sinan ile Mihrimah Hatun’a adanan farklı bölümler de bulunuyor.

Mustafa Bey Hamamı

Klasik Osmanlı hamam mimarisinin en güzel taş süslemelerinin olduğu, dört kubbeli ve kesme taşlarla tasarlanan Mustafa Bey Hamamı’nı inceledik.

Amasya’ya Kuş Bakışı

Amasya’yı çok yakından inceledik dedik biraz da tepeden bakmak istedik.

Pera ve Ali Kaya restorantlarında çay ve kahve molası verdik. Bir yandan çayımızı içtik. Diğer yandan Amasya’yı seyre daldık…

Sonrasında Ferhat Tepesi’ne çıktık. Buraya Teleferik Projesi’nin yapılacağının bilgisini aldık. Belki bir sonraki Amasya gezimizde Ferhat Tepesi’ne teleferik ile çıkarız.

Yoğun duygularla Amasya’dan ayrıldık

Botanik Bahçe’de (Boston) öğle yemeği yedikten sonra ikinci durağımız olan Erzurum için yola çıktık. 


24.08.2022 22:51:06