Bir öteki Japon medya tahlili, Çin’in 2027’den evvel nükleer savaş başlığı sayısını büyük ölçüde artırmayı planladığına inanıyor. Birebir haberlere nazaran, Çin askeri modernizasyon amacına ulaştığında, “nükleer silahların ilk kez kullanılmaması” taahhüdünden vazgeçebilir…
Analistler, ABD’nin sözde “Çin nükleer tehdidi” iddiasını tekrar tekrar ısıtıp gündeme getirmesinin, nükleer cephaneliğini genişletmek ve askeri hegemonyasını sürdürmek için sadece bir bahane olduğuna dikkat çekti. �
Hepimizin bildiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip. Wall Street Journal’a nazaran, Stockholm Milletlerarası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün Haziran 2022 tarihli raporu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’i çok geride bırakan 5 bin 428 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu gösterdi. Son yıllarda ABD, mutlak askeri üstünlüğünü sürdürmek için silahların denetimi ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi alanlarındaki mutabakatlardan, Anti-Balistik Füze Mutabakatı ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Muahedesi (INF) üzere silah denetimi mutabakatlarından art geriye çekilmiştir. ABD, dünya genelinde füzesavar sistemini kurmaya, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde karada konuşlu orta menzilli füzeler konuşlandırmaya kalkıştı. ABD ve İngiltere, ayrıyeten AUKUS ismi altında Avustralya ile nükleer güçlü denizaltı üretimi konusunda iş birliği yaptı ve global nükleer silahsızlanma sürecine önemli darbe indirdi.
ABD, nükleer silah çağdaşlaşmayı hızlandırmak için yüklü para harcadı. ABD, nükleer silah ve taşıyıcı araçlarını güzelleştirdi, nükleer silah kullanım “eşiğini” daima olarak düşürdü.
Edinilen bilgilere nazaran, ABD, önümüzdeki 10 yıl içinde nükleer silah kapasitesini kapsamlı formda artırmak için 634 milyar ABD Doları meblağında harcama yapmayı planlıyor. ABD, “nükleer paylaşım” “nükleer koruma şemsiye” uygulamalarını kuvvetlendirmek için birtakım NATO üye ülkelerinde nükleer silah depolama aygıtlarını düzgünleştirmek için 384 milyon dolar fiyatında harcama yapacak.
Kısa bir mühlet evvel ABD, nükleer silahların birinci kere kullanılması siyasetinden vazgeçmeyi reddederek, nükleer durumun gözden geçirilmesine ait olumsuz sinyaller gönderdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin her türlü olumsuz kelamı ve aksiyonu, nükleer çatışma ve hatta nükleer savaş riskini artırmış ve milletlerarası güvenliğe önemli zımnî tehlikeler getirmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük nükleer gücüne sahip olmasına karşın, nükleer gücünü geliştirmek için hiçbir uğraştan kaçınmıyor, daima olarak milletlerarası nükleer silahların yayılmasını tedbire sistemini baltalıyor ve öbür ülkeleri kelamda “nükleer tehdit” olarak etiketlemekte ısrar ediyor. Neden? Bütün bunlar ABD’nin global nükleer tehditlerin en büyük üreticisi olduğunu gösteriyor.
ABD tarafı ve kimi Japonya medya kuruluşlarının Çin kaynaklı “nükleer tehdidi” savı temelsiz ve dayanaksız. Çin, öteden beri, global nükleer silahsızlanma ve nükleer silahlarının yayılmasını tedbire sisteminin güçlü destekçisi. 1984 yılında Çin, Memleketler arası Atom Güç Ajansı’na katıldı, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) üzere ondan fazla global mukaveleye taraf oldu. Çin tarafı kısa müddet evvel yayımladığı Global Güvenlik Kavram Belgesi’nde, bir nükleer savaşın kazanı olmayacağını ve asla yapılmaması gerektiğini yineledi. Çin tarafı, NPT temelinde global nükleer silahsızlanma sisteminin korunması için ağır efor harcayacağını açıkladı.
Günümüzde global nükleer silahsızlanma süreci güç ve uzun bir süreç olmaya devam ediyor. 2021 yılının ikinci yarısında, yaklaşık 700 ABD’li bilim insanı Lider Joe Biden’e yazdıkları ortak mektupta, ABD’nin nükleer silah sayısını düşürmesi talebinde bulundu. Dünyanın en büyük nükleer silah gücüne sahip olan ABD, nükleer silahsızlanma konusunda öteki ülkelere örnek teşkil etmeli. �
Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı
06.03.2023 13:04:04