Anadolu’daki üreticiler yeni e-pazaryeri ile küreselleşiyor

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan datalara nazaran Türkiye’deki e-ticaret hacmi 2022’de bir evvelki yıla nazaran %109’lık artış kaydederek 800,7 milyar TL’ye ulaştı.

E-ticaretin genel ticaretteki hissesi ise 2021’de %17,7 iken, bu oran geçtiğimiz yıl %5 artarak %18,6’ya çıktı. E-ticaret pazarın büyümesi ve gelişmesiyle birlikte dala katılanların sayısı da yükselişe geçti. E-ticaret faaliyetinde bulunan şirketler 2022 prestijiyle 548 bin 688 olurken, bunların %97’si e-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösteriyor. Bu durum ise e-pazaryerlerini e-ticarette başarılı olmak için kritik bir hale getiriyor.

Piyasadaki e-pazaryerlerinin sayısının yetersizliği, bu platformlarda mağaza açan tedarikçilerin yeni e-pazaryerleri gereksinimini doğururken, bölüm oyuncularının gereksinimlerine yanıt vermek için yola çıkan Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy b4mar isimli e-pazaryerini kurdu. Endüstrici iş insanı Melih Sınırcı’nın da yatırımcı olarak desteklediği b4mar’ın gelecek devirde pazarının birinci beş oyuncusundan birisi olması bekleniyor.

E-ticaretin kapılarını Anadolu’ya açıyor

Anadolu’da birçok üretici, satışlarını artırmak için tahlili e-ticaret pazaryerlerinde satış yapmakta buluyor. Ama piyasada ismi duyulmuş pazaryerlerinde satış yapmak hayli maliyetliyken bunların birinci sırasında ise %30’lara varan komite oranları geliyor. Öte yandan birebir eseri satan binlerce satıcının varlığı rekabeti de ağırlaştırıyor. Üstelik bir eseri satmak için yalnızca düşük fiyat vermek de kâfi olmuyor. Rakiplerinden bir adım öne çıkmak için pazaryerlerinde reklam satın almak zorunda kalıyor. Her bir öge bilhassa Anadolu’daki üreticilerin büyümesinin önünde birer engelken, b4mar ise üreticiler için büyük bir avantaj sağlıyor. Her bir eser çeşitinde her markadan bir satıcının olacağı halde tedarikçi mağaza açma stratejisi uyguluyor. Öncelik ise markanın üreticisine yahut exclusive (özel) satış haklarına sahip şirketlere tanınıyor. Ayrıyeten kurul oranları da öbür pazaryerlerine kıyasla epey makul düzeylerde tutuluyor.

Ölçek iktisadıyla avantaj yaratıyor

b4mar’dan edinilen bilgilere nazaran platform tüketicilere dakikalar içerisinde eser gönderimi vaadinde bulunmuyor. Zira bu türlü bir vaadin yüksek maliyetinin başka pazaryerlerinde fiyatlara ve tüketicilere yansıtılıyor. B4mar bu yüzden yakın vakitte referanslı satışı da hayata geçirecek. Böylece müşteri olmasına referans olunan bireylerin satışlarından da özel indirimler ve fiyatsız eserler kazanma talihi doğacak. Mağaza sahipleri, tedarikçiler için eserleri daha uygun fiyata sunabilmeleri ismine ayrıcalıklar yakalayacak. Her markadan yalnızca bir satıcının bulunabileceği b4mar’da satıcıların mümkün olduğunda üretici olması ya da üreticiden özel haklarla eser tedarik edebilmesi isteniyor. Böylelikle aracısız bir formda üretici fiyatlarına erişebilmesi hedefleniyor. Böylelikle mağaza sahibi hem daha düşük pazaryeri komitesi öderken hem de kendi markalarında tek satıcı olmanın getirdiği ölçek iktisadından faydalanıyor. Satış kolaylığının bir avantajı olarak kârlılık problemini ortadan kaldırarak tüketicilere daha cazip fiyatlar sunabiliyor.

Globalleşme maksatları için memleketler arası görüşmelere başladı

Daha uygun tedarikçilere erişilebilmek birinci adımda çok daha az lakin ülke çapında saygın üreticilerle muahede yoluna giren b4mar, küreselleşme amacı doğrultusunda birçok ülkeyle ön görüşmelere başladı. Bunların birinci sırasında Suudi Arabistan yer alıyor. Türk besin ve dokuma eserlerinin Suudi Arabistan’a, Suudi petrol türevli perakende eserlerin de ülkemize satışının kolaylaştırılması için hem Türk hem Suudi resmi makamların takviyesiyle işbirlikleri yapılması planlanıyor. Ayrıyeten ödeme sistemlerinde iştirak bankacılığının dijital eser ve ödeme sistemlerinin merkeze alınması da amaçlanıyor. Ön görüşme yapılan öteki ülke Almanya iştirakinde ise bilhassa gurbetçi Türk vatandaşlarının iki ülke ortasındaki alışverişlerini katalizör güç olarak kıymetlendirilerek faaliyet alanlarının Almanya’dan öteki Avrupa ülkelerine genişletilmesi hedefleniyor. Türki Cumhuriyetler için Özbekistan merkez üs olarak düşünülürken, koşer sertifikalı eserlerin satışında yer almak için ise İsrail, ana ülke olarak konumlanıyor. b4mar, Kafkaslara açılmak için de Gürcistan’ın merkez ülke olması için çalışmalarını sürdürüyor.


18.04.2023 12:04:20