Gezegenimizin geleceği için arıların önemi çok uzun yıllardır konuşuluyor. Ayrıca Einstein arılar yok olursa insanlığın dünya üzerinde sadece dört yıl yaşayabileceğini söylemişti. Peki, arıların özelliği nedir,arılarneden bu kadar önemli, arıları korumak için neler yapabiliriz? Bu yazımızda arıların ilginç özellikleri de olmak üzere birçok detaylı bilgiye yer verdik.
Arıların özelliği nedir?
Arılar dört kanatlı böceklerdir. Genellikle iğneli türleri çoğunluktadır. 12.000’in üzerinde tür vardır. Ancak yaklaşık 600’ünü çevremizde görmek mümkün. Diğer arı türleri Dünya’nın bazı özel bölgelerinde yaşamaktadır. Arılar, yuvarlak ve tüylüdür. Çoğunlukla yavaş yavaş hareket ederler.
Kraliçe arının iki özelliği nedir?
Tek üreyebilen ve yumurta bırakabilen arıdır. Bir günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Ayrıca ana arı, ürettiği salgılardan dolayı kovandaki diğer tüm arılar tarafından bilinir. Ana arı; kovanın mutluluğunu, devamlılığını sağlar.
Arılar hakkında ilginç bilgiler
- Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani biz yokken arılar vardı.
- Ortalama bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretiyor. Yarım kilo bal için bir grup bal arısının 2 milyon çiçeği gezmesi gerekiyor.
- Bal arıları kendi aralarında dans ederek anlaşıyorlar. Bir bal arısı bulduğu yemek kaynağının konumunu ve kovana mesafesini, yaptığı özel bir dans ile diğer arılara anlatır.
- Bal arıları kanatlarını aklınızın alamayacağı kadar hızlı çırpıyorlar. Bir bal arısı saniyede 230 defa kanat çırpıyor. Duyduğunuz “vızzz” sesi de işte bu hızla çırpılan kanatlardan çıkıyor.
- Bal arılarının 170 koku alıcısı bulunuyor. Bu sayede sizin kokusunu dahi alamadığınız çiçeklerden o lezzetli balları üretiyorlar.
- Her bir bal arısı kolonisi kendine has bir kokuya sahip ve arılar kendi kolonilerini bu sayede bulabiliyorlar.
Arılar neden bu kadar önemli?
Arıların bu hayati önemi polinatör olma özelliklerinden kaynaklanır. Arılar bitkiler arasında dolaşıp tozlanma yapılmasına katkıda bulunarak tükettiğimiz tüm gıdaların üçte birinin oluşturur.
Arılar; çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Arıların, hayattaki bu önemli görevi ise bizim için hayati olan oksijen döngüsünü devam ettirir.
Tozlanma olmadığı durumda bitkilerin üremesi durur. Bu da gıda oluşumunun durması, bitkilerle beslenen canlıların besin bulamaması ve onların da çoğalmasının durması anlamına gelir.
Arıların sırrı nedir?
Arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılması, kovanın bakteri ve virüslerden korunması amacıyla kullanılan propolis, arıların sırrı olarak tanımlanıyor.
Bir arı nasıl ölür?
Arıları genetik, yetersiz beslenme, iklim değişikliği, yangınlar, seller, fırtınalar, orman ve doğa katliamı gibi faktörler de öldürüyor. Havada, bitkide, suda zehirli kimyasallarla temas eden arı; öldürücü, toksik maddeyi kovana taşıyor, içeride ki koloninin yok olmasına neden oluyor.
Arılar neden yok oluyor?
Arı ölümlerinin en büyük sebebi tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar yani pestisitler. Pestisit kullanımı tüm dünyada toplu arı ölümlerine yol açıyor.
Arıların karşı karşıya olduğu bir diğer tehlike ise betonlaşma. Yeşil alanların yok denebilecek kadar az olduğu bölgelerde arılar gıda ve su bulmakta zorluk çekiyorlar.
Küresel iklim krizi nedeniyle yaşanan ani sıcaklık değişimleri ve kuraklık da arıları olumsuz etkileyen önemli bir faktör.
Arı ölümlerinin bir başka çok önemli tehlike de bilinçsiz arıcılık. Arıcılık yapan kimselerin profesyonel eğitim almaları çok önemli.
Arılar için biz neler yapabiliriz?
Tarım faaliyetlerini düzenleyen yasalar çıkarılmasını ısrarla talep etmek ve doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş gıdalar satın almak. Bunun dışında balkon ve bahçelerimizde arıların sevdiği bitkiler yetiştirerek, su bulundurarak bölgesel olarak arıların hayatta kalmasına katkıda bulunabiliriz.
Arıların sevdiği ve kolayca yetiştirebileceğimiz bazı bitkiler:
- Lavanta
- Biberiye
- Kekik
- Adaçayı
- Nane
- Yonca
- Ihlamur
- Erguvan
- Yalancı akasya
- Kabak çeşitleri
- Ayçiçeği
- Hodan
- İğde
- Kestane
- Frenk soğanı
29.03.2023 17:02:56