Artan enflasyon öğrencileri de etkiledi

Son zamanlarda ekonomideki olumsuz durum ve artan enflasyon en çok üniversite öğrencilerini etkiledi.

(Melike Karadeniz) Son yıllarda artan enflasyona bağlı olarak hemen her kalemde yükselen fiyatlar en çok da öğrencileri ve ailelerini etkiledi. Öğrenciler en çok yurt kapasitesi, yemekleri ve artan kira fiyatlarından elektrik-doğalgaz faturalarının yüksekliğinden şikayetçi. Geçimini okumak yerine çalışarak geçiren öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor. Çıkmaza giren bazı öğrenciler evde kalmak yerine yurtları tercih ediyor.

Ekonomik sorunlar, öğrencilerin hem yaşam hem de eğitim kalitelerini bozuyor. Hem yurtta hem de evde kalan öğrencilerin yaşadıkları zorlukları en doğru biçimde kendileri anlatıyor.

“Yurdun konumundan ve yemeklerinden şikayetçiyim”

Giresun Üniversitesi öğrencilerinden Nurefşan Hacısalihoğlu “Yurdun apartman dairesi olmasından, odalarımızın ranza sistemi ve kalabalık kalınmasından, tünelin girişi ve çıkışının tam olduğu yerde olmasından şikayetçiyim.Yemekler konusunda ise tek menülü olması çok kötü.Bir de verilen saat aralığında yemek kalınmamasından çok şikayetçiyim.”dedi.

Kömürle ısınmak çok maliyetli”

Giresun Üniversitesi öğrencilerinden Eren Bilge, “Aile desteği yeterli olmadığı durumunda zaten birçok öğrenci için iş hayatı devreye girer. Yaşadığımız şehirde doğalgaz olmadığı için bizi en fazla zorlayan şey kömür fiyatları oluyor. Kömür fiyatları uçtuğu için aile yardımı yanında da öğrenci çalışarak geçinmeye çalışıyor. Şu devirde eve çıkmak cesaret işi” dedi.

“Ülke olarak çoğu kişi sıkıntılı günler geçirdi ve geçirmeye devam ediyor”

Giresun Üniversitesi öğrencilerinden Muhammed Yasir Akay, “Geçen sene ile bu sene arasında baya fark var tabi bunu göz ardı edemeyiz. Biz öğrenci olarak marketlere zor uğrar olduk. Bir ekmek almak bile çok maliyetli oldu artık” dedi.

“Hem devletten burs alıyorum hem de ailem yardım ediyor: kredi ve burslar arttırılsın!”

Ekonominin giderek artmasıyla zorlandıklarını ifade eden Giresun Üniversitesi öğrencilerinden Onur Şahin, burs ve aile desteği olmasına rağmen geçinmekte zorlandığını ifade ederek, “Ailem ay içerisinde harçlık göndermese burs ile geçinmem mümkün değil. 850 lira olan bursla 325 yurt ücreti ödüyorum ve geriye 525 lira kalıyor bu para da fatura ve diğer ihtiyaçlara gidiyor, kıyafet almaya kalktığımızda geriye para kalmıyor” diyerek yakındı.

“Öğrenciler sosyal aktiviteler için başka şehirlere gidiyorlar.”

Giresun Üniversitesi öğrencilerinden Ebrar Çelik “Tirebolu emekli insanların tatil bölgesi açısından avantajlı olan ilçe öğrenciler için pek bir aktivitesi bulunmayan, Gençlik Merkezinden başka sosyal alanları olmayan sadece az nüfuslu gelişmemiş Karadeniz’e komşu olan bir yerdir.”dedi.

Sorunları dile getiren öğrenciler kira, kömür, yurt yemeklerine kolaylıklar sağlanmasını öğrenciler için zamanlarını geçirebileceği çeşitli aktivitelerin olmasını istediler.Çoğunlukla öğrencileri etkileyen durumların yurt barınması, masrafların çıkardığı zorluklarla başa çıkmak zor olduğu anlaşılıyor. Fahiş fiyatların çok artması öğrencileri ve ailelerini korkutuyor. Gençler ise iş arama peşindeler.

Haber: Melike Karadeniz


11.01.2023 16:45:17