Asya borsaları tutanaklar sonrası karışık seyretti

Günlük Borsa Yorumu

Endeks günü %0.43 yükselişle kapadı. Pazartesi günkü sert yükselişe kıyasla üst hareket ivme kaybediyor. Süreç hacminde ise artış görülüyor. Evvelki gün hareketli olan Elektrik, İnşaat ve Çimento bölümleri, dün kar satışları yaşarken, Bankacılık endeksi paylarında olumlu hava devam etti. Endeks 4500-5500 aralığı olarak takip ettiğimiz bant içerisinde olumlu birkaç gün yaşıyor diyebiliriz. Lakin seçim öncesi bu aralık içerisinde dalgalanmaların devam etmesi mümkünlüğü hala devam ediyor. SASA, Akbank ve Aselsan endekse en büyük katkı veren paylar olurken, Gesan, Hektaş ve Oyak Çimento endekse en fazla baskı yaratan paylar oldu. İçeride dün Şubat ayı ciro endeksleri açıklanırken, toplam ciro endeksi aylık %5 geriledi. Yıllık artış %68 oldu. İnşaat ciro endeksi ise %5.1 artış gösterdi, yıllık artış %136 oldu. Perakende satış hacmi ise %6.5 geriledi, yıllık büyüme %93 düzeyinde oluştu. Şubat datalarında deprem tesirini hissediyoruz. Hava meydanlarında ise yolcu sayısı Ocak Mart periyodunda %31.7 artarken, iç çizgi yolcu sayısı %48.3, iç sınır yolcu sayısı %17.6 arttı. Yarın içeride değerli bir data akışı bulunmuyor. Dışarıda ise ABD tarafında ÜFE bilgileri ve Euro bölgesinde Sanayi üretimi bilgileri izlenecek.

Şirket Haberleri

PNLSN: Şirketimiz, Ankara merkezli özel bir firmadan, 12.04.2023 tarihinde, toplam bedeli KDV dahil 79.650.108,20 TL. (yetmişdokuzmilyon altıyüzellibin yüzsekiz Türk Lirası ve yirmi kuruş) fiyatında 3 (üç) başka sandviç panel siparişi almıştır.

DESPEC: Şirketimiz Edwaybuy International Telekomünikasyon İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile +360 markalı eserlerin Türkiye'deki tek distribütörü olmasını sağlayan muahedeyi imzaladı. IoT (Nesnelerin interneti) ve akıllı aygıtların inovasyonuna odaklanan +360, dünyanın dört bir yanındaki insanlara önder teknolojisiyle donatılmış akıllı ve inançlı bir hayat şekli sunmayı hedeflemektedir. Eser kümeleri ortasında robot süpürgeler, akıllı saatler, akıllı konut güvenliği sistemleri, akıllı giyilebilir eserler ve araç içi kameraları öne çıkmaktadır. Şirketimiz bu eserlerin satışından yıllık 15 milyon Amerikan doları satış hedeflemektedir.

KOZAL: Şirketimiz Ağrı Mollakara Altın ve Gümüş Madeni Projesi için Haziran 2022 periyodunda yeni bilgiler ile revize edilerek tekrar başlatılan ÇED sürecinde, ilgili çalışmalar yapılarak tamamlanan ÇED raporu; Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulmuş olup, inceleme ve kıymetlendirme süreci başlamıştır. Sürecin devamında Bakanlığımız ve ilgili kurumların görüş, kıymetlendirme ve uygunluklarına nazaran raporun kesin edilmesi ile onay sürecine geçilecektir.

SMRTG: Şirketimizin bağlı iştiraki olan Smart Güneş Güç Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi ortasında Güneş gücü santrali anahtar teslim kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 84.224.943 TL karşılığı meblağda yurt içi satış kontratı imzalanmıştır.

Pay Alım ve Satım Haberleri

MEDTR: 9 Ocak 2023 tarihli İdare Heyeti kararıyla başlatılan hisse geri alım süreçleri kapsamında 12 Nisan 2023 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 12 Nisan 2023 tarihinde 30,14 TL-30,46 TL fiyat aralığından (ortalama 30,31 TL) 9.983 adet hisse geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR hisseleri toplam 879.028 adet olmuştur. (Şirket sermayesine oranı %0,73868)

“Küresel Piyasalarda Son Durum”

“Asya borsaları tutanaklar sonrası karışık seyretti”

ABD’de enflasyonun Mart ayında gerilediğini gösteren datalar akabinde müspet seyreden endeksler, dün akşam yayımlanan FOMC toplantı tutanaklarında büyümeye ait kaygıların vurgulanmasıyla birlikte karışık bir seyre büründü.

Japonya ve Çin endeksleri evvelki gün kapanış düzeylerine yakın seyrederken, Hong Kong’da endeks 0,5% civarı kayıp yaşadı. ABD endeks vadelileri ise dün yaşanan düşüş akabinde karışık bir seyir izledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,41% bölgesinde seyrederken, Dolar endeksi dün yaşadığı düşüş akabinde Asya seansında sakin seyretti.

ABD’de dün Mart ayına ait enflasyonun gerilediğini gösteren data, çekirdek enflasyondaki yükselişe karşın piyasaları olumlu etkilemiş, Doları baskılamıştı. FOMC toplantı tutanaklarında ise bankacılık gündeminin büyümeyi etkileyebileceği, bu gelişme ile birlikte Mart ayındaki faiz artırım kararının aslında düşünülenden daha fazla sorgulanarak alındığı ortaya çıktı.

ABD

Fed’in faiz artırım ihtimali piyasaların odak noktasındayken, hafta ortasında açıklanacak TÜFE sayıları akabinde bu sefer ÜFE sayıları takip edilecek. Sonraki periyotta TÜFE’ye tesir etmesi beklenen ÜFE sayılarında, bilhassa çekirdek gösterge de dahil olmak üzere daha ölçülü bir seyir izleniyor. Lakin Mart ayı verisi olması nedeniyle, OPEC kararları sonrası yükselen petrol fiyatlarının en erken Nisan ayıyla birlikte göstergelerde tesirini hissettirebileceği de unutulmamalı.

Performans Tablosu

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


13.04.2023 10:20:10