Bakan Karaismailoğlu ile Bakan Kurum, Adıyaman’da açıklamalarda bulundu

Bakan Karaismailoğlu’nun konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Her gün bin 500 üzerindeki kamyon sefer yaparak, buradaki enkazı kent dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da vatandaşlarımızı çadırlardan konteyner kentlere, öbür süreksiz hayat alanlarına taşımak için de kıymetli çalışmalar yapıyoruz. İnşallah mart ayı prestijiyle da hem konteyner hem prefabrikteki süreksiz ömür alanlarımızı değerli bir düzeye getirerek vatandaşımı bir nebze rahatlatmak istiyoruz.

Buradaki ticaretlerin, dükkanların ve iktisadın biraz daha hareketlenmesi için de kıymetli altyapılar geliştiriyoruz. Süreksiz dükkanlar bir taraftan süreksiz prefabrikleri bir taraftan planlayarak imalatlarına başladık. Kentimizde de az da olsa hasarsız olan binalarda hem hayatın devam ettirilmesi hem de ticaretin dükkanların açılması konusunda da gelişmeler var.

El birliğiyle bu işin üstesinden geleceğiz. Yalnızca Adıyaman’da değil, 11 vilayetimizde ağır bir uğraş var. Çok süratli aksiyon alıp çok süratli sonuçlar alıyoruz. İnşallah bundan sonra da çalışmalarımız bu biçimde devam edecek.





Afetin üzerinden 25 gün geçtikten sonra bakın bu kadar kalıcı konutların planlamasına ve inşaatına başlayan bir ülke, idare bir iktidar olarak sahiden çok süratli aksiyon alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz. Amacımız en kısa mühlet içerisinde Adıyaman’ı eski günlerinden daha güzel hale getirmektir.”

Bakan Kurum’un konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Millet olarak acısını hala dün üzere hissettiğimiz sarsıntının akabinde 25 gün geçirdik. Geçen 25 günde o gecenin karanlık izlerini silebilmek acılarını silebilmek hedefiyle da devletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm gücüyle alanda birinci andan itibaren çalışmaktadır. Son ana kadar da çalışacaktır.

İnşallah 85 milyon tek yürek birebir anlayışla tek bir aile olarak bir ve bir arada olacağız. Deprem bölgesindeki acılarımızı da daima birlikte bu sıkıntı günleri atlatmak anlayışıyla en güzelini, en hoşunu, yeni Adıyaman’ı, yeni Gölbaşını, yeni Besni’yi inşa edecek anlayışla kardeşlerimizin inşallah işin sonunda mutluluğuna da daima birlikte şahit olacağız.

Adıyaman’da da bu çerçevede yapılan konteyner kentlere ek 3 bin bağımsız kısımdan oluşan konteyner kentin kurulumunu AFAD uyumunda TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğümüzle eliyle kurma çalışmalarımız devam ediyor. Temellerimiz atıldı, prefabrik yapılarımız kurulmaya başlandı inşallah 10-15 gün içerisinde etaplar halinde vatandaşlarımıza da teslimleri gerçekleştirmeye başlayacağız.

Hasar tespit çalışmalarımızı tüm vilayetlerimizde devam ettiriyoruz. Adıyaman’da yüzde 95 düzeylerine geldiğini arkadaşlar bugün söz etti. Bu çerçevede tüm vilayetlerimizdeki hasar tespit durumu 4 milyon 953 bin bağımsız kısımdan oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yapıldı ve içerisine 604 bin 856 bağımsız kısımdan oluşan 212 bin binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık.

Adıyaman genelinde baktığımızda da 68 bin 12 bağımsız üniteden oluşan 28 bin 547 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık. Adıyaman genelinde şu an prestijiyle hasarlı konut, işyeri, depo sayısı 68 bin sayısına ulaşmış durumdadır.

İlk etapta ihalesini yapacağız 319 bin konutumuzun tüm mikro bölgeleme, taban etüt çalışmaları, jeolojik ve jeofizik mühendislerimizce yapılan çalışmalar sürecinde çalışmaları tamamlananların imal sürecine de başlıyoruz.

Adıyaman’da da merkez İndere, Besni, Eskiköy, Gölbaşı, Yukarıçöplü mahallelerinde toplamda 47 bin 350 konut ve toplamda 13 bin 987 köy meskeni inşası yapacağız.

21 Şubat’tan bu yana Gaziantep’imizde 3 bin 377, Adıyaman’da bin 161, Kilis’te 645, Adana’da 590, Hatay’da bin 185, Kahramanmaraş’ta 3 bin 826, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 948, Osmaniye’de 152 olmak üzere 12 bin 781 konutumuzun kontratlarını imzalayarak, üretim sürecini başlattık. Martın birinci üç gününde toplamda 8 bin 463 konutumuzun üretimini da başlatmış olacağız. 3 Mart prestijiyle 11 vilayetimizde 21 bin 244 konutumuzun üretimini başlatmış oluyoruz.”

Hibya Haber Ajansı


02.03.2023 15:04:08