Bakan Yanık: “Psikososyal destek çalışmalarının takibi için eylem planı hazırladık”

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, Bakan Derya Yanık, 2013 yılında AFAD tarafından çıkarılan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği ile afet ve acil durumlarda psikososyal takviye hizmetinin resmi olarak Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığına verildiğini söyledi. Bu kapsamda muhtemel bir afet ve acil durumda psikososyal dayanak hizmetlerinin uyumunun Bakanlığın sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Bakan Yanık, “Bu görevi Sağlık, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Belediyeler, Üniversiteler ve STK’ların yer aldığı destek çözüm ortaklarımız ile birlikte yürütüyoruz” dedi.

“Sahadaki müdahaleleri takip edebileceğimiz eylem planları oluşturuyoruz”

TAMP’ın genel çatı planı olduğunu kaydeden Bakan Derya Yanık, “TAMP çatısı altında her afetin büyüklüğüne ve etkisine göre ayrıca sahadaki müdahaleleri takip edebileceğimiz eylem planları oluşturuyoruz. Bu kapsamda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hem 11 ilimizde hem de tahliyelerin gerçekleştiği 70 ilimizde yürütülen psikososyal destek çalışmalarının takibi için Psikososyal Destek Eylem Planı hazırladık” biçiminde konuştu.

“Birlikte iyileşmek için eylem planımızı oluşturduk”





Bakan Derya Yanık, “Birlikte iyileşmek, bu milletin kendi özündeki o iyileşme gücünü ortaya çıkarmak, depremzede vatandaşlarımıza millet olarak desteğimizi ortaya koyabilmek, profesyonel bilgiyi gerektiren kısımlarında profesyonel bilgi ile tahkim edebilmek için Psikososyal Destek Eylem planımızı oluşturduk. Oluşturduğumuz eylem planında çözüm ortaklarımızın görüş ve önerilerini de aldık” diye konuştu.

İlk 18 ayı kapsayan hareket planının 27 unsurdan oluştuğunu belirten Bakan Yanık, “Eylem planı, sahada yürüttüğümüz çalışmaların durum tespitini, ekip yapılanmasını, paydaş kurumlarla iş birliğini, lojistik planlamayı, dezavantajlı nüfus gruplarının ihtiyaç tespitini, afet bölgesinde görev almış bütün personelin çalışana destek ve eğitim programlarını, izleme, değerlendirme ve 81 ilde yapılan psikososyal destek hizmetlerini kapsıyor” sözlerini kullandı.

Kuruluşların kapasiteleri arttırılacak

Kısa, orta ve uzun vadede planlanan aksiyon planında yer alan hususlardan kimileri şöyle:

Deprem nedeniyle korunma ve bakım altına alınan çocukların uygun hizmet modellerine yönlendirilmesi için kuruluş kapasiteleri arttırılacak. Yeniden deprem sonucunda barınma gereksinimi duyan bayan ve beraberindeki çocuklara, refakatsiz yaşlı yahut engelli vatandaşlara yönelik kuruluşların kapasiteleri genişletilecek.

ALO 183’de vazifeli psikologlar aracılığı ile telefonda ruhsal birinci yardım hizmeti verilmeye ve yerinde hizmet almak isteyen vatandaşlara taşınabilir gruplar aracılığı ile ulaşılmaya devam edilecek.�

Psikososyal Takviye, Afet ve Travma Eğitimleri verilecek

Depremden etkilenen süreksiz muhafaza altındaki bireylere yönelik çeviri konusunda eksiklik yaşanmaması için psikososyal dayanak hizmetlerinin aktifliği arttırılacak. Çevirinin, öncelikle meslek elemanları tarafından yapılmasına dikkat edilecek.

Afet bölgelerinde çalışan işçiye yönelik “Çalışana Destek Planlarının” yürütülmesine devam edilecek. Ayrıyeten, 81 vilayet müdürlüklerinde standart hale getirilen Psikososyal Takviye, Afet ve Travma Eğitimlerinin verilmesi sağlanacak.

Kamu görevlilerine PİY eğitimi

Deprem bölgelerinde başta sıhhat, kolluk ve din hizmetleri işçisi olmak üzere tüm kamu görevlilerine Ruhsal Birinci Yardım (PİY) Eğitimi verilecek.

Psikiyatri takviyesine muhtaçlığı olan şahıslar, Sıhhat Bakanlığının hastanelerine sevk ve yönlendirmesi yapılarak ruhsal takviye alması sağlanacak.

Eylem planında yer alan faaliyetlerin izlenmesi hedefiyle 81 vilayette paydaş kurumlarla tertipli toplantılar yapılacak. Ayrıyeten, hareket planı kapsamında Bakanlık uyumunda kamu, üniversite, STK, özel bölüm iş birliği ile psikososyal dayanak hizmetine muhtaçlık duyan bütün vatandaşlara ulaşılması hedefleniyor.

Hibya Haber Ajansı


14.03.2023 11:20:34