Baş parmakta görülen titremeye dikkat

Parkinson hastalığının ileri yaşın bir hastalığı olduğunu kaydeden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalığın çoklukla 65 yaşın üzerinde kendi belirtilerini ortaya çıkardığını belirtti. Erkeklerde nispeten bayanlara nazaran daha sık ortaya çıkan Parkinson’un başlangıç halinin bir elde baş parmakta görülen titreme olduğunu söz eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, öteki belirtilerin hareketlerde yavaşlama, küçük adımlarla yürüme, vakit geçtikçe öne hakikat eğilme ve asosyal hareket denilen kol sallama hareketinin ortadan kalkması olduğunu söyledi. Tarlacı, ileri yaşlarda görülen düşmelerin de kesinlikle dikkate alınmasını ve nöroloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Parkinson hastalığının ileri yaşın bir hastalığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Genellikle 65 yaşın üzerinde kendi belirtilerini ortaya çıkarıyor. Erkeklerde nispeten bayanlara nazaran daha sık ortaya çıkıyor ve başlangıç hali genelde bir elde titreme ile oluyor. Titremeye biz tıbbi olarak tremor diye isimlendiriyoruz. Bir elde genelde baş parmakta görülen titreme formunda kendini gösteriyor. Bu titreme dışardan bile görüldüğünde hastalığa teşhis konabiliyor.” dedi.

Titremeyle başladıktan yaklaşık 1-2 yıl sonra hastanın hareketlerinde yavaşlama görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Oturup kalklerken yük, yürürken adımların kısalması, kolları sallamama biçiminde yani hareketsel eksiklik belirtileriyle kendini gösteriyor. Daha ilerleyen etaplarda günlük hayatı bağımlılık seviyesine çıkaracak halde ilerleyebiliyor.” tabirini kullandı.

Parkinson hastalığının en büyük sebebinin yaş olduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Parkinson yaşla bir arada ortaya çıkan bir hastalık. Yaşlılık hastalığı zira 65 yaşın üzerinde yüzde 5 olarak toplumda görülebiliyor. 75 yaşında neredeyse toplumun yüzde 20’sinde Parkinson hastalığı ortaya çıkabiliyor. Yaşlanmayla ilgili bir hastalık ancak tüm yaşlananlarda ortaya çıkan bir hastalık değil. Beynin bilhassa hareketsel bölgelerinde hareket istikrarını ve ayarlarını sağlayan bölgelerde birtakım insanlarda aşikâr faktörlerle ortaya çıkan bir hareket eksikliği hastalığı. Beynin hareklet bölgelerinin çabuk yaşlanmasından kaynaklanan bir hastalıktır.” diye konuştu

Parkinson hastalığına neden olan faktörlere de değinen Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Erkek cinsiyet kıymetli bir faktör. Erkekseniz Parkinson olma olasılığınız daha yüksek. Köyde ve kırsalda yaşıyorsanız, kuyu suyu içiyorsanız, sigara kullanıyorsanız, tarım ilacı pestisite maruz kaldıysanız Parkinsona yakalanma olasılığınız bu etkenlere maruz kalmayanlara oranla daha yüksek.” halinde konuştu.

Parkinsonun tedavi edilebilen bir hastalıktan çok yönetilebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Uygun hastalarda beyin pili yahut ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Lakin Parkinson aslında tedavi edilmez yönetilir. İlaçların muhakkak tesirleri ve hasta durumlarına nazaran yan tesirleri var. Tesirleri bezen 4-6 saat. Hasta yahut yakını kendini takip etmeli ve etkisizlik vakitlerini kayıt altına almalılar. Nizamlı idman bisiklet yahut yüzme sporu yapılmalıdır. Bisiklet tekerli kullanılamıyor ise güç olabilir, tekerleksiz bisikletle yarım saat 45 dakika pedallama yapılmalıdır. Uyku tertipli ve düzgün kalitede olmalıdır. Makus uyku hastanın sonraki gün şikayetlerini besbelli arttırır” ikazında bulundu.

Hibya Haber Ajansı


10.04.2023 16:34:11