Bilim insanları ile AFAD Kriz Koordinasyon Merkezinde toplantı düzenlendi

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, Deprem sonrası hayata geçirilecek siyasetlere temel teşkil etmesi için Ankara’daki AFAD Kriz Uyum Merkezinde bir toplantı düzenlendi. AFAD ve TÜBİTAK tarafından organize edilen toplantıya Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra AFAD Lideri Yunus Sezer, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile da katıldı. Toplantıda, 20 akademisyen kendi alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak tahlil tekliflerini sundu.

Deprem bölgesinde yer seçimi süreçlerinde uzman akademisyenlerin takviyelerinin yönetilmesi, yüksek deprem riski altındaki vilayetler için acil hareket planları, tüm bilgilerin bir bilgi tabanında toplanması, mevcut yapı stoku ile ilgili siyaset belirlenmesi üzere bahisler, akademisyenler tarafından ele alındı.

Toplantıda ayrıyeten, yapı kontrol hizmetlerinin uygunlaştırılması ile ilgili teklifler sunuldu, lokal idarelerde uzman teknik işçi istihdamı konusu görüşüldü, Ar-Ge boyutuyla TÜBİTAK – AFAD iş birliği konuşuldu.





“Sismik tasarım”

Toplantıda bir konuşma yapan Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Alım, yeni kentlerin planlanmasında yer seçiminin kıymetine işaret ederek akademisyenlerden bu hususta katkı beklediklerine söyledi. Kalite denetim, sismik tasarım üzere hususların da değerli olduğunu belirterek atık ve asbest probleminin birinci adımda ele aldıklarını vurguladı.

“Yenilikçi çözümler”

Bakan Varank da zelzelenin etkilediği her alanda yenilikçi tahlillere muhtaçlık olduğunu söyleyerek bilhassa imar ve kalkınma başlıklarında inovatif açılımlar yapmak gerektiğinin altını çizdi.

TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, deprem sonrasında Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Takviye Programını başlattıklarını hatırlatarak “Şu an sahada 59 farklı kurumdan 510 araştırmacımızın yer aldığı 119 proje yürütülüyor.” dedi. Projelerin tamamlanmasının akabinde kendilerine raporların sunulacağını aktaran Prof. Mandal, “Tüm veriler AFAD ile birlikte çalıştığımız ortak bir veri merkezinde değerlendirilecek.” sözlerini kullandı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar da deprem bölgesinde yer seçim sürecinde akademisyenlerin bilimsel katkısının değerli olduğunu kaydederek oluşturulan 11 alt çalışma kümesinde bir koordinatör olacağını ve bu koordinatörlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma yürüteceğini anlattı. Alt çalışma kümelerinden deprem ve deprem idaresi konusunda katkı beklediklerini vurgulayan Prof. Tatar, “Buradan alınan kararların uygulayıcılara aktarılmasıyla daha sağlıklı adımlar atacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda 11 alt çalışma kümesi oluşturuldu. Bu araştırma kümeleri şöyle:

Mevzuat Geliştirme,

Eğitim, Ar-Ge Bilgi Dayanak ve Bağlantı,

Haritalama ve CBS,

Diri Faylar ve Yüzey Faylanması Haritalama,

Geoteknik ve Kütle Hareketleri,

Yer Hareketleri, Sismik Tehlike ve Senaryo Sarsıntıları,

Üstyapı,

Altyapı ve Kritik Yapılar,

Lojistik Network İdaresi,

Mülkiyet ve Arazi İdare,

Planlama, Etraf ve Uygun Yer Seçimi.

Toplantıya katılan bilim insanları, afet bölgelerinde inceleme yaptıktan sonra Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile de bir ortaya gelmişlerdi.

Toplantılara katılan ve çalışma kümelerinde yer alan bilim insanları şöyle:

Prof. Dr. Hasan Mandal (TÜBİTAK Başkanı)

Prof. Dr. Orhan Tatar (AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü)

Prof. Dr. Haluk Özener (Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitisü Müdürü)

Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, (AFAD Afet Araştırmaları Merkez Müdürü)

Dr. Ömer Emre (Fugro Türkiye)

Prof. Dr. Ayşegül Askan (ODTÜ İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Bahadır Aktuğ (Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği)

Dr. Recep Çakır (Washington Geological Survey)

Doç. Dr. Mustafa Tolga Yılmaz (ODTÜ Mühendislik Bilimleri)

Prof. Dr. Kemal Başkan Çetin (ODTÜ İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu (İTÜ Geomatik Mühendisliği)

Prof. Dr. Özgür Özçelik Dokuz Eylül Üniversitesi (İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Gürkan Özden Dokuz Eylül Üniversitesi (İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği)

Prof. Dr. Sibel Salman (Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği)

Doç. Dr. M. Kerem Koçkar (Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Aykut Akgün (Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği)

Prof. Dr. Altuğ Erberik (ODTÜ İnşaat Mühendisliği)

Prof. Dr. Seyhan Fırat (Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği)

Doç. Dr. His Çelik (TÜBİTAK)

Hibya Haber Ajansı


25.02.2023 13:34:06