Bina güçlendirme ürünleri konusunda dünyaca uzman MAPEI’den yapısal güçlendirme önerileri

Yapısal güçlendirme süratli, çevreci ve daha az maliyetli bir alternatif

MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur, ülkemizin gündeminde yer alan zelzeleye karşı binalarda alınması gereken tedbirler, bina güçlendirme çalışmaları, zelzeleye karşı izlenmesi gereken yol haritaları ve dikkat edilmesi gereken mevzular hakkında bilgiler aktardı.

Gaziantep-Kahramanmaraş sarsıntıları birçok olumsuzluğun bir ortada yaşandığı felaketler olarak tüm ülkemizi derinden etkiledi.

Çok şiddetli iki zelzelenin üst üste yaşanması, sarsıntının gece gerçekleşmesi ve 8 binin üzerinde yaşanan artçıların büyük felakete neden olduğunu belirten MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur kelamlarına şu halde devam etti: “İki büyük depremin üzerinden bu kadar çok artçı gelmesi, depremde hasar gören binaların daha sonraki süreçte yıkılmasına neden oldu. Ülke olarak yaşadığımız bu felaket karşısında en önemli konumuz bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak. Diğer dikkat etmemiz gereken konu ise Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde olan bir ülke olduğunun iyice farkına vararak diğer bölgelerde izlenecek yol haritasına karar vermek.”�





Çözümlere bütünsel bakış açısıyla yaklaşılmalı

Zamana karşı yarıştığımıza ve ülkemizin çabucak her yerinin deprem jenerasyonunda bulunduğuna dikkat çeken MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur önümüzdeki süreçte neler yapmamız gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu:

“Marmara bölgesinde çok büyük bir deprem bekliyoruz. Bu kadar kalabalık kentlerin ve bu kadar çok binanın olduğu yerde süratli olmamız hayati kıymet taşıyor. Sarsıntıya karşı tedbir alırken yalnızca binaların sıkıntılarını çözmek yetmeyecek. Dikkat etmemiz gereken viyadükler, otobanlar, tüneller, metrolar, kamu binaları üzere pek çok öge bulunuyor. Yapısal güçlendirme çalışmalarında bu ögelerden birini güçlendirmezseniz bile çalışmalar yarım kalır. Bu sebeple tahlillere bütünsel olarak bakmak gerekiyor.”

​ En süratli alternatif: Yapısal güçlendirme

Beklenen sarsıntılara karşı en süratli tahlilin yapısal güçlendirme çalışmaları olduğunu vurgulayan MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur yapısal güçlendirme hakkında bilgiler aktardı:

“Bir binayı yıkıp tekrar yapmak 1,5-2 sene ortası bir vakit alıyor. Bu açıdan yapısal güçlendirme binanın durumuna nazaran 3 ila 6 ay üzere farklı vakitlerde bitirebiliyorsunuz. O denli binalar var ki yalnızca bodrum katını güçlendirdiğinizde bile zelzeleye güçlü hale gelebiliyor. Bu sebeple çok kısa müddette çok fazla sayıda güçlendirilebilecek bina mevcut. Binalar büyük olsa bile yapısal güçlendirme, yıkıp yine yapmaya nazaran çok daha kısa vakitte bitecek bir alternatiftir. İşin mali kısmına baktığımız vakit da daha ucuza mal edebiliyoruz. Bir öteki husus ise yapısal güçlendirmenin çevresel kirlilik yaratmadığı. Zira yıkıp yine yaptığınızda ortaya moloz sorunu da çıkıyor. Bunları da dikkate almak gerekiyor.”

İzlenmesi gereken yol haritası

Bundan sonraki süreçte karar vericilere ve bireylere farklı ayrı misyonlar düştüğünden bahseden MAPEI Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur izlenmesi gereken yol haritasını şu biçimde anlattı:

Depreme karşı tahlil üretmemiz gereken yapılar yalnızca binalar değil. Bütün kentlerden hatta bölgelerden bahsediyoruz. Binalar, konutlar, kamu binaları, hastaneler, otoyollar, viyadükler, tüneller, üst geçitler… Hepsini dikkate alarak odağımızın geniş olması gerekiyor. Bu kısım karar vericileri ve lokal idareleri ilgilendiriyor.

Bir başka bahis ise binalarımız için bir tahlil yaptırmamız lazım. Binamızı denetim ettirmemiz gerekiyor. Belediyeden yardım alabilir, belediyeye başvurabiliriz. Yahut özel daldaki firmaları davet edip, binamızın elden geçirilmesini sağlayabiliriz. Bu tahlil sonucunda da çıkacak rapor doğrultusunda yapısal güçlendirmeye uygun bir binamız var ise apartman sakinleri olarak alacağımız karar doğrultusunda bu işi başlatabiliriz. Bu kararı aldıktan sonra işin bürokratik kısmı devreye giriyor, belediye nezdinde ruhsat üzere müsaadelerin alınması gerekiyor. Bu süreçlerin de olabildiğince süratli olması büyük değer taşıyor. Daha sonraki süreç ise; binanın neresi güçlendirilecek, nasıl güçlendirilecek, hangi materyaller seçilecek nereye uygulanacak üzere fizikî olarak bir uygulama projesinin yapılması ve apartman sakinlerine teslim edilmesi biçiminde ilerliyor. �

Yapısal güçlendirme çok uygun bir alternatif, süratli bir tahlil tabi ki bunun yanında kentsel dönüşüm çalışmaları da devam etmeli. Vakte karşı da yarıştığımız için bütün alternatifleri kıymetlendirmemiz ve süratli olmamız gerekiyor.

Hibya Haber Ajansı


29.03.2023 12:36:21