“Bina Tespiti Projesi” İle Bina İnceleme Başvurusu Gerçekleştir

Binaların risk durumunu saptayabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında başlattığı “Hızlı Tarama Yöntemi”, akademisyenlerin de sürece katılımı ile onlarca farklı yöntem arasından seçildi. Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymak.

Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayıldı. Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmekte.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise; Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması, betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi, Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi, Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti, işlemleri yapılarak veri toplanmakta.

Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilip, bu oran ile binaların risk durumları ortaya konulur. Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirilmekte.

Aşağıda bulunan internet sayfası aracılığı ile binanız için inceleme talep edebilir, binanızın inceleme sonucunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca binanız ile ilgili formu doldurarak, daha güçlü İstanbul için katkıda bulunabilirsiniz.

https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/basvuru/


24.02.2023 11:01:10