Gelen dataların tesirinin epeyce ağır olduğu son günlerde evvel işgücü piyasasında gevşeme gördük. Akabinde TÜFE verisi piyasa beklentisinin altında kalarak enflasyonda yavaşlama sinyalleri verdi. Dün ise takibimizde olan ÜFE’ninde TÜFE’ye paralel bir halde beklentilerin altında gelmesi umutları yeşertti. ABD'de ÜFE, Mart'ta aylık bazda %0,5 azalırken, yıllık bazda %2,7 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek ÜFE ise %3,4'lük beklentilere paralel olarak %3,4 gerçekleşti. Böylelikle ÜFE Nisan 2020'den bu yana en yüksek aylık düşüşünü kaydetti. Fed'in bir yılı aşkın bir mühlet evvel başlayan şahin faiz artırım yağmurunun artık kesilmesi beklentileri artarken piyasalar açan güneşin tadını çıkarıyor.
ABD borsaları, soğuyan enflasyon ve gevşeyen işgücü piyasasını nedeniyle ve FED’in agresif faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair iyimserliğin artırmasıyla birlikte yükseldi. Dolar endeksi, açıklanan bilgiler sonrası daha sert satış görürken, en son Şubat ayında test ettiği 100.84 düzeyine kadar geri çekildi. Euro %0,6 artış ile 1,1060’a yükselerek artışını sürdürdü ve kısa vadeli tepelerini test etti. Altın ise 2000 dolar düzeylerinin üzerinde kalmaya devam ederken tarihi doruğu pozisyonunda olan 2075 dolara yakın seyretmeye devam ediyor.
Avrupa bölgesinde sanayi üretiminin beklentileri aşması ve enflasyonun yapışkan olduğu kaygılarıyla, piyasalar hala orada en az 50 baz puan daha faiz artırımı mümkünlük dahilinde görüyor ve ECB yetkilileri bu yıl kesinti olmadığını üstüne basa basa yineliyor.
Asya tarafında ise Singapur'un para siyaset sıkılaştırmasına orta vermesi ve piyasaların ABD faiz oranlarındaki bir artış mümkünlüğünün azalmasıyla haftanın son gününe sert bir seyirle başladı. Singapur merkez bankası geçen yıl 14 yılın en yüksek düzeyine yakın seyreden enflasyonu dizginlemek için dört defa sıkılaştırmaya gittiği para siyasetinde, bu defa sürpriz bir kararla değişikliğe gitmedi. Ayrıyeten bu duruşun enflasyonu düşürmeye ve yurt içi maliyet baskılarını azaltmaya yardımcı olmaya devam edeceğini söz ettiler. Faiz Oranlarının tepeye yaklaşıyor olması beklentileri ile birlikte MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi müspete dönerek %0,4 artış gösterdi. Japonya'nın Nikkei endeksi %1.1 ve Singapur payları %0,5 yükseldi.
OPEC'in aylık raporunda yaz ayına ilişkin petrol talebine yönelik aşağı taraflı riskleri vurgulamasının akabinde bir gecede düşen petrol fiyatları açılışla birlikte yatay seyretti ve artan stoklar, global büyümeye yönelik kaygıları vurguladı. Brent varil başına 27 sent artarak 86,36 dolara yükselirken, ABD ham petrolü varil başına 26 sent artarak 82,42 dolara yükseldi.
Haftanın son günü yurt içinde kısa vadeli dış borç ve tarım eserleri üretici fiyatları izlenecek. Yurt dışında ABD'den gelecek perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici itimadı bilgileri gündemi oluşturacak. ABD'de bilanço periyodu de Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo ile başlıyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Bankacılık bölümünün kredi hacmi, geçen hafta 101 milyar 992 milyon lira artarak 8 trilyon 618 milyar 443 milyon liraya çıktı. Ticari kredi büyümesi yüzde 45 artarak tepe yaptı.
Bundesbank Lideri Nagel Avrupa’nın en büyük iktisadı olan Almanya’nın pandemi ve Ukrayna’daki savaşın neden olduğu ‘ikili şoku’ atlatacak güçte olduğunu söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Lideri Kristalina Georgieva, dünya iktisadının şoklara karşı epey güçlü olduğunu kanıtladığını lakin zayıf büyüme ve inatçı enflasyonun üstesinden şimdi gelemediğini belirterek, uzun vadeli zayıf büyüme beklentisinin kaygı verici olduğunu söz etti.
Fed'in Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın batmaları sonrası ortaya koyduğu likidite programları ve iskonto penceresi üzerinden bankacılık sistemine sağladığı kredi ölçüsü 12 Nisan haftasında azaldı.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Bundesbank Lideri Joachim Nagel, Euro Bölgesi iktisadının bir resesyona hakikat gitmediğini, büyümenin zayıf birinci çeyreğin akabinde hızlanmasının büyük mümkünlük olduğunu söyledi.
Çin Merkez Bankası Lideri Yi Gang, Çin iktisadının bu yıl büyük olasılıkla yüzde 5 civarında büyüyeceğini söyledi.
Financial Times'ın haberine nazaran dev yatırım kuruluşu Charles Schwab’ın en büyük hissedarlarından biri elindeki 1,4 milyar dolarlık hissesi geçtiğimiz ay yaşanan bankacılık düzensizliği sırasında sattılar.
MMCAS-MMC Sanayi 2022 yılı 12 aylık konsolide net devir ziyanı 489.934 TL (Önceki 39.491 TL )
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı
14.04.2023 09:20:09