Büyükşehir, keçi sütünü 17 lira, koyun sütünü 21 liradan alacak

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen Mera İzmir projesi kapsamında 2023 yılının süt alım fiyatları muhakkak oldu. Yeni yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Başka Bir Tarım Mümkün” kriterlerine uygun üretim yapan üreticilerden keçi sütünü 17 lira, koyun sütünü ise 21 liradan alacak.

Bu yıl Kiraz, Tire, Bayındır ve Torbalı da eklendi

İzmir’de küçükbaş hayvan üretimini yine canlandırarak üreticiye umut olan Mera İzmir projesi, 2023 yılında kapsamını da genişletiyor. Geçen yıl Bergama, Kınık, Menemen, Foça, Seferihisar, Güzelbahçe ve Karaburun’da yapılan süt alımlarına bu yıl Kiraz, Tire, Bayındır ve Torbalı ilçeleri de eklendi.

Üreticinin sütü katma kıymetli esere dönüşüyor

Üreticide alınan sütler, önümüzdeki günlerde açılması planlan ve test üretimine başlanan Bayındır Süt Sürece Fabrikası’nda katma kıymetli eserlere dönüştürülecek. Günlük 100 ton süt sürece kapasitesine sahip Süt Sürece Fabrikası’nda 10 milyon litresi koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere yılda yaklaşık 35 milyon litre süt işlenecek.

Çiftçiden alınacak sütlerin bir kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Süt Kuzusu” projesiyle yurttaşlara ulaştırılacak. Fabrikada UHT süt kutu, UHT süt poşet, pastörize süt cam, İzmir mozerellası, burrata peyniri, beyaz peynir, feta peyniri, kaşar peyniri, örgü, lisan, tulum, kaşkaval/gravyer peyniri, dondurma, kaymak, tereyağı ve yoğurt ve gibisi eserler üretilerek İzmirli markasıyla yurt içi ve yurt dışındaki tüketiciyle buluşturulmaya devam edecek.

Kentli sağlıklı besinle buluşuyor

İzmir Tarımı’nın en kıymetli halkalarından biri olarak hayata geçen “Mera İzmir” projesiyle hem tarımda su tüketiminin azaltılması hem üreticinin doğduğu yerde doymasının sağlanması hem de İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın sağlıklı besinle buluşturulması hedefleniyor.

Proje kapsamında kooperatifler aracılığıyla üreticilerle kontratlı süt üretim mutabakatı imzalanıyor. Üreticilerden ise Öteki Bir Tarım Mümkün kriterlerine uygun, tabiat dostu ve sağlıklı sütler üretmeleri isteniyor. Hayvanlarına çok su tüketen silajlık mısır yerine, yalnızca yerli yem bitkileri yediren üreticilerden süt alınıyor. Süt alım mutabakatı için hayvanların taban yedi ay merada otlatılması kuralı konuluyor.

Hibya Haber Ajansı


09.03.2023 18:20:05