ÇHSDK üyeleri: “Xinjiang’ın hikayesini dünyaya anlatmalıyız”

Zengin tarihî ve kültürel kaynaklara sahip Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde bilhassa son yıllarda değerli ekonomik ve toplumsal gelişmeler yaşanırken, halkın ömür standardı bariz formda düzgünleşti. Son 10 yılda, Xinjiang’da gayrisafi yurt içi hasıla, hem kentlerde hem de kırsal kesimde yaşayanların kişi başı harcanabilir gelirleri ve ortalama eğitim mühleti üzere ekonomik ve toplumsal göstergeler artış eğilimini sürdürdü. Tüm etnik kümelerden vatandaşların refah ve memnunluk düzeyi yükseldi.

Bu yılki İki Toplantı’nın değerli gündem hususlarından biri de “Xinjiang’a dair hikayelerin nasıl daha iyi anlatılacağı” konusuydu. Farklı kültürlerin bir ortada yaşadığı, çeşitli edebi ve sanatsal eserlerin türediği Xinjiang’daki farklı etnik kümelerden vatandaşlar, günlük ömürlerinde dans etmeyi çok severler. Çin genelinde birçok kişi Xinjiang’ı şarkı ve danslarıyla bilir.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 14. Ulusal Komitesi üyesi, Çin Dans Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Dilinal Abdullah, ilham bulmak için günlük hayatın derinliklerine indi ve “Buzdağı Ateşi”, “Dabancheng’in Kızı” ve “İpek Yolu’ndaki Çin Rüyası – Ebedi Meşrep” gibi halkın güzel yaşamını yansıtan bir dizi eser ortaya koydu. Dansı ‘‘bulaşıcı’’ olarak niteleyen sanatçı, herkesin dans edebileceği, dans ederken atılan adımlardan mutlu bir yaşamın hissedilebileceği kanısında. Dilinar, Xinjiang’ın kıssasını hakikat halde anlatabilmek için çok çalışıyor.

Dilinar Abdullah şunları söyledi:





“Xinjiang, hiçbir vakit hoş kıssalardan mahrum olmadı, Xinjiang’ın mükemmel bir doğal görüntüsü ve güçlü kültürel çağrışımları var. Müzik ve dans, tarihin bu topraklara verdiği en güçlü kültürel armağanlardır. Xinjiang Uygur Makam Sanatı ve Tacik Kartal Dansı üzere halk oyunları, buna örnektir. Tarihleri, tarzlarının özellikleri ve estetik çağrışımlarının tümü, Çin klasik dansının kültürel özelliklerini taşır. Bu, birebir vakitte Xinjiang’ın antik çağlardan beri Çin’in ayrılmaz bir modülü olduğu manasına geliyor. Bu nedenle, müzikler ve danslarla kıssalar anlatmamız ve eksiksiz klâsik Çin müziği ve dans kültürünü daha uygun müdafaamız ve miras olarak devralmamız gerekiyor. Bu, edebiyat ve sanat işçilerinin bir misyonu.”

İyi bir öykü anlatımı kelam konusu olduğunda, anlatıcılar da çok kıymet taşır. Çin Halk Siyasi İstişare Konferansı 14. Ulusal Komitesi üyesi, Xinjiang Sanat Enstitüsü Lider Yardımcısı Müyesser Tohti, uzun yıllardır kültür ve sanat eğitimi alanında çalışmalar yürütüyor. Müyesser Tohti’ye nazaran, Xinjiang Sanat Enstitüsü, her yıl öğrencileri toplumsal araştırmalar yürütmeye, tarzlar hakkında bilgi edinmeye ve Xinjiang’daki farklı bölgelerin ve etnik grupların yaşamını ve kültürel özelliklerini anlatmaya teşvik ediyor. Enstitü, Xinjiang’daki tüm etnik kümelerden vatandaşların gerçek ve memnun ömürlerini yansıtan sanat yapıtları ortaya koymak için çalışıyor. Müyesser Tohti, Çin Halk Siyasi Müracaat Konferansı Ulusal Komitesi üyeliğine seçildikten sonra görüş ve tekliflerini sundu. Müyesser Tohti şunları söyledi:

“Xinjiang, farklı etnik grupların kültürlerinin ve farklı sanat türlerinin etkileşim kurduğu, bütünleştiği ve yayıldığı bir yer. Bu çeşitlilik, Xinjiang’ın özgün sanatsal tarzının önemli bir kaynağı ve bölgeye sanat hazinesi unvanı verilmesinin de nedeni. Azınlıkların kültürlerinin korunması ve aktarılması için Xinjiang’da edebiyat ve sanat alanlarında personel eğitiminin güçlendirilmesi gerekiyor.”

Farklı insanların gözünde farklı bir Xinjiang bulunuyor. Son yıllarda, sıradan beşerler, düzgün bir ömür süren sıradan insanların gerçek hikayelerini anlatmak için toplumsal medyaya başvurdu.

Genç teşebbüsçü Henizati Tohuti, “Nar Olgunlaşıyor” başlıklı kısa görüntü serisini internet üzerinden paylaşarak, gerçek ve canlı Xinjiang’ı gösterdi. Çin Halk Siyasi İstişare Konferansı 14. Ulusal Komitesi üyesi, Xinjiang Nar Fabrikası Kültür ve Medya Şirketi Genel Müdürü Henizati Tohti, ÇHDK toplantısında, Xinjiang’ın hikayesini dünyaya anlatmanın gerekli olduğunu söyledi. Henizati Tohuti, bu hedefe ulaşılması için daha fazla insanın çalışmasını temenni ediyor. Henizati Tohuti şunları söyledi:

“Xinjiang’daki bin sıradan beşere ve farklı etnik kümelere yardım etmeyi umduğum ‘Bin Kuş Projesi’ başlıklı bir teklif kaleme aldım. Yeni medya için gerekli maharet ve metotlarda ustalaşmış beşerler yetiştirilmesine, internet kullanıcılarının memleketlerindeki durumu daha düzgün yansıtmalarına ve Xinjiang’daki gerçek ve hoş hayatı anlatmalarına yardımcı olunmasını teklif ettim.”

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


11.03.2023 18:34:06