Çin, 2022 yılında Avrupa’da patent başvurusu rekoru kırdı

Patent Ofisi 2022 endeksine nazaran, Çinli teşebbüsçüler ve mucitler 2022 yılında Avrupa Patent Dairesi nezdinde bir rekor oluşturan 19 bin 41 patent başvurusunda bulundu. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,1 oranında artışa tekabül ettiği üzere en yüksek patent başvurusu yapan 20 ülke ortasında en yüksek pahası oluşturuyor.

2022 Patent Endeksi, bir bütün olarak, dünyayı olumsuz etkileyen salgına ve ekonomik belirsizliklere rağmen teknik inovasyon alanında güçlü bir faaliyet gösterdi. Gerçekten Avrupa Patent Dairesi, 2022 yılında 193 bin 460 adet patent başvurusu kabul etti. Bu sayı, bir evvelki yıla kıyasla yüzde 2,5 oranında artış oluşturuyor. En yüksek sayıda müracaat yapan beş ülke ABD, Almanya, Japonya, Çin ve Fransa oldu. Bu çerçevede de patent müracaatlarının büyümesinde temel motoru Çin ve Birleşik Devletler teşkil etti.

Firmalara nazaran yapılan sıralamanın başında 4 bin 505 müracaat ile Huawei 2022 yılının birinci sırasında yer alıyor. Bu sayı, bir evvelki yıla kıyasla yüzde 27 oranında bir artışa denk düşüyor. Güney Kore’den LG, Birleşik Devletler’den Qualcomm ve yeniden Güney Kore’den Samsung ikinci, üçüncü ve dördüncü sıraları paylaşıyor. En çok patent başvurusu yapan birinci 50 firma ortasında, Huawei’nin yanı sıra sekiz Çinli şirket daha bulunuyor. Bunlar ortasında OPPO, ZTE ve Tencent de var.

Geçtiğimiz yıl da dijital komünikasyon en çok sayıda patent müracaatına husus oldu. Bu bahiste toplam 16 bin 705 müracaatta bulunuldu; bu ise bir evvelki yıla kıyasla yüzde 11,2 oranında artış tabir etti. Bu bölümü çok yakından tıp tekniği ve bilgisayar tekniği, sırasıyla 15 bin 683 ve 15 bin 193 müracaat ile izledi.�

Avrupa Patent Dairesi yetkilileri toplam patent müracaatlarının yüzde 10’unu oluşturan Çin kaynaklı taleplerin son beş yıl içinde ikiden fazlaya katlandığını ve 10 yıl öncesine nazaran de beş katına çıktığını belirtiyor. Yetkililerin sözüne nazaran Çin, sadece dijital komünikasyonda, bilgisayar teknolojisinde ve yapay zekada gereğince güçlü olmakla kalmayıp biyoteknoloji ve tıp teknolojisi üzere daha birçok farklı alanda da etkin bir patent başvurucusu konumunda.

Öte yandan ülke, ekonomik büyümesini geliştirmek için fikri mülkiyeti haklarını muhafaza konusuna da odaklanmış bulunduğundan Çinlilerin rekor sayıda patent başvurusu da fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda global bir ehemmiyet arz ediyor.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı






31.03.2023 11:04:03