Çin: “ABD, İngiltere ve Avustralya’nın nükleer iş birliği tipik Soğuk Savaş ürünü”

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Avustralya’nın ABD’den nükleer deniz altıları satın alacağını kıymetlendirdi.

Wang Wenbin, Çin’in tavrını yineledi:

“ABD, İngiltere ve Avustralya sözde üçlü güvenlik ortaklığı AUKUS oluşturarak nükleer denizaltıları ve diğer ileri askeri teknolojiler alanlarındaki iş birliğini teşvik ediyorlar. Bu, tipik bir Soğuk Savaş zihniyeti olarak sadece silahlanma yarışını tetiklemekle kalmayıp, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını baltalayacak, bölgesel barış ve istikrara zarar verecek. Buna barış seven ülkeler tepki gösterdi.”

Wang Wenbin ayrıyeten, ABD, İngiltere ve Avustralya ortasındaki nükleer denizaltı iş birliğinin, nükleer silah sahibi ülkelerin nükleer silah sahibi olmayan ülkelere büyük ölçüde silah sınıfı yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum transferini içermesinin, önemli nükleer yayılma riskine yol açtığını ve bu teşebbüsün Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın hedefini ihlal ettiğini belirtti.





Sözcü, ismi geçen üç ülkenin nükleer silahların yayılmasının önlenmesine dair en yüksek kurallara uyacaklarına ait savlarının tam bir aldatmacadan öteki bir şey olmadığını, özünde, Memleketler arası Atom Gücü Ajansı Sekreterliği’ni 3 ülkeyi ilgili kontrolden muafiyet tutma düzenlemesi yapmaya zorlamayı amaçladığını ve bu teşebbüsün UAEA’nın otoritesine önemli biçimde ziyan vereceğini, buna Çin’in kararlılıkla karşı çıktığını kaydetti.

Asya-Pasifik’in dünyanın en dinamik ve en süratli büyüyen bölgesi olduğuna ve bu durumun çarçabuk elde edilmediğine işaret eden Wang Wenbin, Çin’in üç ülkeyi memleketler arası toplumun ve bölge ülkelerinin sesine kulak vermeye, modası geçmiş sıfır toplamlı oyun niyeti ve Soğuk Savaş’ın dar jeopolitik çerçevesinden vazgeçmeye, milletlerarası yükümlülüklerini ciddiyetle yerine getirmeye, bölgenin ve dünyanın barışını ve istikrarını baltalayan teşebbüslerden kaçınmaya çağırdığını kaydetti.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


14.03.2023 20:20:10