Çin ekonomisi 5 yılda yıllık ortalama yüzde 5.2 büyüdü

Çin Başbakanı Li Keqiang, 14. Ulusal Halk Meclisi 1. Toplantısı’nda Hükümet Çalışma Raporu’nu sundu. Li Keqiang, 2022’de Çin iktisadının istikrarlı büyüme gerçekleştirdiğini, kalkınmanın niteliğinin yükseldiğini, toplumsal istikrarın korunduğunu ve Çin’in kalkınmasında kolay olmayan yeni muvaffakiyetler kazanıldığını belirtti.

Geçen yıl Çin’in ekonomik büyümesinin KOVİD-19’un yanı sıra iç ve dış kaynaklı beklenmedik çok sayıda ögenin getirdiği baskılarla karşılaştığını hatırlatan Li, ÇKP Merkez Komitesi’nin liderliğinde salgın denetim altına alınırken ekonomik ve toplumsal gelişmelerin ilerletildiğini, salgın tedbire önlemlerinin uygunlaştırıldığını kaydetti.

Başbakan Li, geçen yıl Çin iktisadının yüzde 3 büyüdüğünü, ülkede işsizlik oranının yüzde 5,5’e indiğini ve TÜFE’nin yüzde 2 olarak kayda geçtiğini hatırlatarak karmaşık ve değişken bir ortamda Çin iktisadı için belirlenen yıllık kalkınma gayelerine temel olarak ulaşılırken, iktisadın güçlü bir direnç gösterdiğinin altını çizdi.

Çin’in GSYİH’sinin 121 trilyon yuana ulaştığını hatırlatan Li, son beş yılda yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5,2’yi bulduğunu belirtti. “Geride kalan on yılda Çin’in GSYİH’si yaklaşık 70 trilyon yuan arttı, yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6,2’ye çıktı” diyen Li, son 5 yılda ülkede ıslahat ve dışa açılma uygulamaları sürdürülürken, Nesil ve Yol’un ortaklaşa inşasının ilerletildiği ve Çin’in dış ticaret hacminin 40 trilyon yuanı aştığını belirtti.

Çin’in çektiği yabancı sermaye ve yaptığı dış yatırımlar bakımından dünyada birinci sıralarda bulunmayı sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, yoksullukla çaba, bilimsel ve teknolojik inovasyon ve ekolojik etrafın güzelleştirilmesi üzere alanlarda da verimli sonuçlar elde edildiği kaydedildi.

2023 için büyüme maksadı yüzde 5 civarında

Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yıl Çin iktisadının büyüme gayesinin yüzde 5 civarında olarak belirlendiğini açıkladı. Raporda, 2023’te kent ve kasabalarda 12 milyon yeni istihdam sağlanması, kent ve kasabalardaki kayıtlı işsizlik oranının yüzde 5,5’e düşürülmesi maksadı de ortaya koyuldu.

Li, ayrıyeten 2023 yılında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3 düzeyinde korunması, halkın gelir artışının ekonomik büyümeyle birebir düzeyde kalması için çalışılacağını belirtti. Dış ticarette istikrar korunurken ve dış ticaretin niteliği yükseltilirken, ödemeler istikrarının de korunacağını söyleyen Başbakan Li, tahıl üretiminin 650 milyon tonun üzerinde tutulacağını ve ekolojik etrafın güzelleştirileceğini tabir etti.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı






06.03.2023 10:50:11